Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα θρίλερ μεγάλων διαστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες, με επίκεντρο δύο πτήσεις της Emirates. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αρχές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έλαβαν ενημέρωση από μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας, ότι κάποιος ύποπτος έχει επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό Νέα Υόρκη και μάλιστα σκόπευε να κάνει τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Open.

Όπως μετέδωσε στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open ο Δημήτρης Καμπουράκης, υπήρξε το απόγευμα σήμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που έλεγε πως κάποιος επιβάτης της πτήσης από Αθήνα για Νέα Υόρκη της Emirates, ήταν ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια. Από την πλευρά του, το Reuters ανέφερε πως το σήμα εστάλη από τη CIA. Σύμφωνα δε με τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, το σήμα έλεγε πως ο επιβάτης ήταν Τούρκος υπήκοος και ότι σχεδίαζε κάποια ενέργεια – ενδεχομένως αεροπειρατεία- στην εν λόγω πτήση στις 11 Νοεμβρίου.

Όταν έφτασε το σήμα, η πτήση είχε απογειωθεί και έπειτα από την ειδοποίηση των ελληνικών αρχών το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και επέστρεψε ενώ βρισκόταν πάνω από την Ιταλία. Η επιστροφή στην Αθήνα προβλέπεται βάσει πρωτοκόλλου, που ορίζει πως το αεροσκάφος σε τέτοιες περιπτώσεις επιστρέφει στο αεροδρόμιο απ όπου αναχώρησε. Την εντολή για συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, την έδωσε το ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Καμπουράκης. Τα F-16 συνόδεψαν το αεροσκάφος σε κλειστό σχηματισμό. Μάλιστα, υπήρχε διαρκώς ανοιχτή επικοινωνία με τον πιλότο το αεροσκάφους.

Η προσγείωση και της δεύτερης πτήσης

Το αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε απογειωθεί, ήδη και όταν υπήρξε η ενημέρωση το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Ιταλία. Στο σημείο υπάρχει κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής καθώς και σκύλοι για να γίνει έλεγχος σε επιβάτες και αποσκευές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία επέτρεψε το αεροσκάφος να προσγειωθεί για τους ελέγχους, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να αναγκαστεί να γυρίσει στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα, με το που εισήλθε στο ελληνικό FIR, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «σηκώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη» και το συνόδεψαν μέχρι το αεροδρόμιο, όπου και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Η πτήση ΕΚ 209, με 228 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα βρέφος- και 18μελές πλήρωμα, από την ώρα που μπήκε στον εθνικό εναέριο χώρο, συνοδευόταν από δύο F16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη βάση της Σούδας. Το αεροπλάνο της Emirates ήταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, όταν δόθηκε εντολή απογείωσης στα μαχητικά να απογειωθούν. Την εντολή έδωσε το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πύργο ελέγχου έστειλαν στο πλήρωμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που υπέδειξαν, αντίγραφο του διαβατηρίου του. Έγινε έλεγχος και δεν βρήκαν τίποτα, υπήρξε ωστόσο ο φόβος ότι ταξιδεύει με πλαστά στοιχεία.

Τώρα, το αεροσκάφος της Emirates έχει απομονωθεί σε μια πλευρά της πίστας και γίνεται έλεγχος στους επιβάτες και στον χώρο των αποσκευών. Το αεροπλάνο δεν αναμένεται να φύγει από την Ελλάδα σήμερα. Στις 22:06, δε, η πτήση ΕΚ 210, που είχε καθηλωθεί στο έδαφος, αναχώρησε για Ντουμπάι, καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στους επιβάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA