Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ρίτσος, το 1990. Πρόκειται για έναν εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων ποιητών, με διεθνή απήχηση, που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του. Μάλιστα, το 1975 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Διαβάστε ακόμη: Σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου, φεύγει από τη ζωή ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος

Η κόρη του, Έρη Ρίτσου έγραψε στο Facebook για «τον άνθρωπο που οι πράξεις και τα έργα μένουν». Ανέφερε χαρακτηριστικά: Ο μπαμπάς μου πέθανε στις 11 Νοέμβρη. Ο Άνθρωπος που ήταν ζει μέσα από τις πράξεις του. Ο Ποιητής που ΕΙΝΑΙ ζει και θα ζει μέσα από το έργο του. (Κι αν ειν' θνητή η φυσική μας παρουσία, οι πράξεις και τα έργα μας μένουν). 

Ο Γιάννης Ρίτσος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1990, αφήνοντας  πενήντα (!) ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων. Οι συλλογές που εκδόθηκαν αμέσως μετά το θάνατό του με τον τίτλο Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα (1991) είναι η ύστατη χειρονομία του. Απογοητευμένος από τη διάψευση των προσδοκιών του, κοιτάζει κατάματα το θάνατο μεταγγίζοντας και τις τελευταίες στιγμές του στο λόγο. «Γεύση βαθιά του τέλους προηγείται του ποιήματος. Αρχή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA