Μενού
  • Α-
  • Α+

Απερρίφθη από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το αίτημα κατοίκων των Εξαρχείων με το οποίο ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» τις αποφάσεις έγκρισης των έργων κατασκευής του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων καθώς και της κατάληψη της πλατείας. Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι στην προσφυγή τους υποστήριξαν πως η κατασκευή του Μετρό θα καταστρέψει την πλατεία και την κοινωνικοοικονομική ζωή γύρω από αυτήν. 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για πλημμύρες – Ο ρόλος του Σέιχ Σου

Συγκεκριμένα, με το αίτημά τους, που εξετάστηκε από την πρόεδρο του Τμήματος Ε' του ΣτΕ, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, οι κάτοικοι ζητούσαν να ανασταλούν  και να ακυρωθούν:

  • η από 7.10.2022 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και
  • η από 10.5.2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού «Εξάρχεια».

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του σταθμού Μετρό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα επιφέρει την πλήρη καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και της αισθητικής φυσιογνωμίας της εν λόγω πλατείας καθώς και βλάβη στην κοινωνικοοικονομική ζωή γύρω από αυτήν. Υποστηρίζουν επίσης πως τα Εξάρχεια έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική φυσιογνωμία και επιβάλλεται να υποδέχεται μόνο ήπιου χαρακτήρα πολεοδομικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής. Τέλος σημειώνουν πως οι επίδικες ότι αποφάσεις εκδόθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να υποβάλλουν τις απόψεις τους για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA