Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δράση του ψευτογιατρού Νίκου Κοντοστάθη, ο οποίος κατηγορείται ότι με τα γιατροσόφια του και τα μαντζούνια του κατέστρεψε 12 οικογένειες κι αποπειράθηκε να καταστρέψει άλλες 14, τελειώνει σήμερα οριστικά κι αμετάκλητα. Ο Dr. Kontos που εκμεταλλεύτηκε τις βαριές ασθένειες των θυμάτων του, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν καρκίνο, πωλούσε φρούδες ελπίδες και παραϊατρικά «προϊόντα» που στις περισσότερες των περιπτώσεων επιδείνωσαν ραγδαία την ήδη βεβαρημένη υγεία των θυμάτων του που κατέληξαν, την ώρα που εκείνος έβγαζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Ο Θεός αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» είχε πει στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ψευτογιατρός. Σήμερα, ύστερα από έναν και πλέον χρόνο διαδικασίας, ο 50χρονος Νίκος Κοντοστάθης αναμένεται να ακούσει την απόφαση των δικαστών που θα ανακοινώσουν αν τον θεωρούν ή όχι υπεύθυνο για τις ζωές που χάθηκαν και την οδύνη των ανθρώπων που κατέθεσαν ότι εξαιτίας του έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή τα είδαν να εμφανίζουν επιδείνωση της υγείας τους. Μία απάντηση που περιμένουν με αγωνία και φόρτιση και οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι σε όλη την διάρκεια της δίκης ήταν εκεί προκειμένου να ζητήσουν δικαίωση.

Αλλοι 16 συγκατηγορούμενοι

Οι δικαστές πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα την απόφασή τους και για τους 16 συγκατηγορούμενους του 50χρονου. Γιατροί, στελέχη κλινικής, μία μοναχή και άλλοι που φέρονται να ενίσχυαν σε ασθενείς την πεποίθηση, ότι ο ψευτογιατρός ήταν διακεκριμένος ογκολόγος υψηλού επιστημονικού κύρους. Με την απόφαση του το ΜΟΔ θα αποφανθεί αν οι 16 διέπραξαν ή όχι αυτά που τους αποδίδονται βοηθώντας τον 50χρονο να δρα και να επεκτείνεται διαρκώς.

Η δικογραφία

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Κοντοστάθης επί σειρά ετών, χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική, προσποιούνταν τον κορυφαίο της Ογκολογίας «Δόκτορα Κόντος», που διατεινόταν ότι ουσιαστικά «είχε νικήσει τον καρκίνο» κι άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας που ο κατηγορούμενος διαβεβαίωνε ότι θα ιαθεί πλήρως. Ο "Dr Kontos" έναντι αδρότατων αμοιβών, χορηγούσε στα θύματα του βότανα και ειδικές διατροφές ως εξελιγμένες, άκρως αποτελεσματικές θεραπείες.

Ανάμεσα στους 12 ασθενείς που, κατά την δικογραφία, πέθαναν ενόσω ο δήθεν διακεκριμένος επιστήμονας τους κούραρε, είναι και δύο ανήλικα παιδιά, ο 16χρονος Θεοδόσης και η 14χρονη Δέσποινα. Κάποιοι από τους δεκατέσσερις που εμπιστεύθηκαν τον 50χρονο, εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, όπως η περίπτωση 4χρονου αγοριού με μυϊκή ατροφία, που μετά την παρεμβολή του Κοντοστάθη και τη διακοπή της θεραπείας του, πλήρως εξασθενημένο κατέρρευσε οργανικά, παραμένοντας έκτοτε σε αναπηρικό αμαξίδιο με 85% αναπηρία και «μη δυνάμενο να αυτοεξυπηρετηθεί».

Οι δικαστές, που σήμερα θα ανακοινωθεί η κρίση τους, αξιολόγησαν όλα τα έγγραφα, ιατροδικαστικές εκθέσεις και άλλα στοιχεία τής δικογραφίας και όσα εισέφεραν όλες οι πλευρές. Αξιολόγησαν τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν οδυνηρά την επαφή τους με τον δήθεν επιστήμονα αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Κυρίως αυτή του πρωταγωνιστή τής υπόθεσης ο οποίος ολοκληρώνοντας την απολογία του ζήτησε από τους πολιτικώς ενάγοντες να βρουν την δύναμη «να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρέσουν».

Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή στο σύνολο της την πρόταση του εισαγγελέα Εδρας, τότε θα κηρύξει ένοχο τον Νίκο Κοντοστάθη για έξι ανθρωποκτονίες και πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών. Θα τον απαλλάξει για άλλες έξι ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών και θα μετατρέψει την κατηγορία σε πλημμέλημα για άλλες τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας για τις οποίες κατηγορείται.

«Ηταν ο έμμεσος αυτουργός των θανάτων έξι καρκινοπαθών», είχε πει ο εισαγγελικός λειτουργός συμπεριλαμβάνοντας στις έξι υποθέσεις ανθρωποκτονίας και εκείνες των δύο ανήλικων παιδιών, «κυριάρχησε στην βούληση τους, τους παραπλάνησε, είναι η κεντρική μορφή του εγκλήματος. Αποδείχθηκε ότι η συμπεριφορά τού κατηγορουμένου έχει αιτιώδη σχέση με τον θάνατο των έξι αυτών ανθρώπων».

Κατά τον εισαγγελέα ο "Dr Kontos" παραπλάνησε τα θύματα «ότι είναι γιατρός, προκάλεσε την απόφασή τους είτε να διακόψουν είτε να μην ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και στη συνέχεια τους παραπλανούσε για την πορεία της υγείας τους. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα μελετημένο modus operandi».

Ο εισαγγελέας ίχε τονίσει πως ο 50χρονος, εξαπατώντας τα θύματα του, είχε καταφέρει να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά που κατά τη διάρκεια των περίπου 13 ετών της δράσης του, ξεπερνούν τις 680 χιλιάδες ευρώ. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του 50χρονου -μεταξύ των οποίων και γιατρός, που είχε διατελέσει υπουργός στο παρελθόν, ο οποίος εμπλέκεται με τον Κοντοστάθη και άλλους τέσσερις εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση ασθενούς που απέκτησε ποσοστό αναπηρίας 85% μετά από επέμβαση που διενέργησαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA