Μενού
  • Α-
  • Α+

Η καταγγελία του 19χρονου σήμερα νεαρού, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου», έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, ενώ ένα αγόρι περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ότι στέλεχος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ασελγούσε εις βάρος του και τον κακοποιούσε συστηματικά. Και οι καταγγελίες τελειωμό δεν έχουν... Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως έγινε γνωστό η δικογραφία για τη «σκοτεινή» υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» επέστρεψε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και, πλέον, η έρευνα θα συνεχιστεί αυτοπρόσωπα από την εισαγγελία ανηλίκων, λόγω και της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Ανυπόστατα ψεύδη, λέει ο πατέρας Αντώνιος - «Ενα παιδί είχε κακία και κατέθεσε ψέματα», λέει η πρεσβυτέρα

Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας ενόσω αυτή βρίσκονταν στην υποδιευθύνση προστασίας ανήλικων στη ΓΑΔΑ. Για τη σοβαρή υπόθεση παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας με νόημα ότι «ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου».

Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου

Ο νεαρός που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», στις 7 σελίδες της κατάθεσής του, ξετυλίγει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στα χέρια του κακοποιητή του, όπως ισχυρίζεται, μέσα στη δομή. «Τον γνώρισα στην Γ΄ Γυμνασίου, όταν πήγαινα στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό. Μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα, ότι θα με βοηθούσε να βρω δουλειά, να φτιάξω το μέλλον μου, αλλά και τη μητέρα μου, δίνοντάς της επίδομα όπως και στον αδερφό μου. Έτσι πείστηκα, έφυγα από την Αθήνα, πήγα σε δομή της Οργάνωσης στο Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα».

Τα όσα φέρεται να έγιναν σε μια εκδρομή ήταν η αιτία, όπως ισχυρίζεται ο 19χρονος, να φανερωθεί το πραγματικό πρόσωπο και ο σκοτεινός σκοπός του ανθρώπου που τον έφερε στην Κιβωτό. «Στην Καλαμάτα, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, κατάλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο … έφυγε από την Αθήνα όπου ζούσε μόνιμα και ήρθε να μείνει και αυτός στην Καλαμάτα για ενάμιση μήνα. Σε μια εκδρομή πριν από τα Χριστούγεννα του 2020, προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος μου, οι οποίες συνεχίστηκαν για αρκετό διάστημα. Όσο εγώ αντιδρούσα, εκείνος με έστελνε να κάνω δουλειές και πράγματα υποτιμητικά» είπε.

Οι λεπτομέρειες που ανέφερε στην κατάθεσή του ο 19χρονος για τα όσα γίνονταν, έως ότου καταφέρει να ξεφύγει από τα χέρια αυτού του ανθρώπου, είναι ανατριχιαστικές. «Όσο περνούσαν οι μήνες, με κακομεταχειριζόταν ακόμη περισσότερο. Με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, μου επέβαλε να μένω αξύριστος και ακούρευτος, μέχρι και να σταματήσω να πηγαίνω στο σχολείο. »Παρόλα αυτά, μου έδινε χρήματα, μου αγόραζε παπούτσια των 180 ευρώ και κινητό των 800 ευρώ. Όταν έγινε μια κλοπή στη δομή του Βόλου, βρήκα τη δύναμη να φύγω από εκεί και ύστερα αποκάλυψα το τι συνέβαινε και στη μητέρα μου».

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είσαι όσα είπε, μιλώντας στο MEGA και το Live News, συγγενής του 19χρονου. «Ο καταγγελλόμενος τον είχε καλέσει στην Αθήνα, αυτός τον καλούσε συνέχεια στην Αθήνα. Τη μία είχε πρόβλημα στη μέση του, είχε κάνει ένα χειρουργείο και έπρεπε να είναι ο μικρός εκεί επί 24ωρου βάσεως. Να φανταστείτε πηγαίναμε στην Αθήνα και δε μας επέτρεπε να το βλέπουμε το παιδί, έφευγε το παιδί για μισή ώρα, σκαστός να έρθει. Ο μικρός σε ανύποπτο χρόνο μου είχε πει ότι έχει συμβεί και στον Βόλο. Πότε ακριβώς δεν ξέρω, νομίζω το 2020. Τον έβαζε τιμωρία αν δε συναινούσε, εάν δε συνεργαζόταν τους έβαζαν τιμωρία, τον μικρό συγκεκριμένα. Υπήρχε αυτό το καθεστώς, δύο – τρεις ώρες σε ένα δωμάτιο, στην απομόνωση». λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «τον χτυπούσαν, όχι μόνο τον φοβέριζαν. Δεν ξέρω πώς, γιατί στην ηλικία των 16 φύγανε και τα δύο τα παιδιά, ήταν 6 και ο μεγάλος 7 ετών και στην ηλικία των 16-15 φύγανε για να μείνουν με τη μητέρα.

»Έπαιζε μπάσκετ ο μικρός και τον έπεισε ότι: ‘Έλα θα σε στείλω στο Βόλο, θα σε κάνω το δεξί μου χέρι’, του έφερνε παράδειγμα κάποια άλλα παιδάκια, που έχει κάνει το δεξί του χέρι. Και τον έπεισε και τον πήγε στο Βόλο. Εκείνος τον έστειλε να αναλάβει εκείνη τη δομή στην Καλαμάτα. Αλλά ποια Καλαμάτα; Κάθε Σαββατοκύριακο ήταν Αθήνα και έμενε μια εβδομάδα. Ξεκίνησε να του βάζει δάχτυλα στη μύτη και εν συνεχεία (…). Λέει: ''όταν το έκανε αυτό, εγώ τον έβλεπα σαν πατέρα μου, τον έλεγα μπαμπά, πατέρα, έπαθα σοκ''. Του λέω, ''γιατί ρε δε σηκώθηκες να φύγεις, να του δώσεις ένα χαστούκι;''. Λέει: ''εσύ στον πατέρα σου δίνεις ένα χαστούκι;''. Λέω, ''χαζός είσαι;'', ''δεν μπορούσα'', μου λέει. Με είχε πάρει από τον Βόλο τηλέφωνο, τον είχαν βάλει και καθάριζε ένα χωράφι πέντε στρέμματα, ο μικρός μόνος του, με τσουγκράνες, χορτοκοπτικά και αυτά και λέει: ''Κοίτα να δεις τι κάνω''. Ήταν ενθουσιασμένος, του άρεσε».

Οι τρεις καταθέσεις που «καίνε» υψηλόβαθμο πρόσωπο

Οι καταγγελίες φαίνεται πως «αγγίζουν» όχι μόνο εργαζομένους, αλλά και ιδρυτικά μέλη της «Κιβωτού», πρόσωπα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλές καταγγελίες πως εντός των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Αθήνα, Πειραιά, Χίο, Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας τελούνταν αξιόποινες πράξεις «κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη, από οικείο, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» και της «σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων, κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση».

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι καταθέσεις - καταγγελίες στο Ανηλίκων είναι τρεις:

  • Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου.
  • Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.
  • Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Εντύπωση προκαλούν οι δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου. Μια ματιά στα σχόλια των παιδιών κάτω από την ανάρτηση του παιδαγωγού στις 21 Αυγούστου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος πως ήταν θέμα χρόνου να ξετυλιχτεί το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. Τα παιδιά εκτός από τις εμπειρίες που βίωσαν καταγγέλλουν και συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάποιες δομές για ξυλοδαρμούς, όπως κάποιον Πασχάλη και έναν Πέτρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγγελία της Χριστίνας που έζησε σε δομή της Κιβωτού για τουλάχιστον 8 χρόνια:  «Συγχαρητήρια. Επιτέλους κάποιος βρήκε το θάρρος να πει τι πραγματικά συμβαίνει και έδωσε θάρρος και σ' εμάς που το ζήσαμε να μιλήσουμε λίγο παραπάνω. Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν "ανοίξεις το στόμα σου", δεν περιγράφεται. Όσο για αυτ@ που λένε "πού είναι ο πάτερ Αντώνιος;", να ξέρετε ότι αυτός είναι ο πρώτος που τα ξέρει όλα και ο πρώτος που κάνει τα στραβά μάτια. Αυτά είχα να πω προς το παρόν. Εύχομαι και ελπίζω όλο αυτό να πάρει μεγάλη διάσταση και να δικαιωθούν όλα τα παιδιά της κιβωτού. Ακόμη κι όσοι φύγαμε και ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι σίγουρη ότι όλα μας, μας τρώει το άδικο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA