Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απανθρωπιά, την έλλειψη συναίσθησης του κακού που προκαλούσαν, την αναλγησία και την αγριότητα των δολοφόνων του Αλκη Καμπανού περιγράφει το σκεπτικό του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, τα 12 άτομα τα οποία επιτέθηκαν στον Αλκη και τους δύο φίλους του, τους οποίους τραυμάτισαν. Το βούλευμα αποκαλύπτει σήμερα, Κυριακή (20/11) η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος με τίτλο «Εκλιπαρούσε να σταματήσουν, δεν ξέφυγε από τη μανία των δραστών», στην πρώτη σελίδα. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει τίτλο «τους χτυπούσαν για περισσότερο από ένα λεπτό», φράση που περιέχεται στο βούλευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δικαστές θεωρούν ότι οι 12 είχαν πρόθεση να σκοτώσουν και αυτό προκύπτει «από τα μέσα που επέλεξαν για την επίθεση, από το γεγονός ότι τα χτυπήματα ήταν επανειλημμένα και σφοδρά, από τα σημεία του σώματος στα οποία επέφεραν τα πλήγματα» και από άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι «ενώ ο Άλκης Καμπανός ήταν πεσμένος στο έδαφος και ζητούσε βοήθεια, οι κατηγορούμενοι εξακολουθούσαν να τον χτυπούν από κοινού και επανειλημμένα…».

Οι λεπτομέρειες στο βούλευμα είναι συγκλονιστικές. Το έγγραφο, αναφέρει ότι η ομάδα των 12 συγκροτήθηκε εκείνο το βράδυ με μοναδικό σκοπό «να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο επιλογής των θυμάτων ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένη ομάδα». Και ο Άλκης Καμπανός ήταν το θύμα. Όλα ξεκίνησαν από ένα επεισόδιο μεταξύ οπαδών Άρη και ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό στάθηκε αφορμή να αρχίσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ, που τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου αποφάσισαν να φτάσουν «οργανωμένοι και οπλισμένοι στην περιοχή του σταδίου Κλεάνθης Βικελίδης».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι δικαστές εξηγούν ότι το σχέδιο ήταν απολύτως οργανωμένο αφού κάποιοι εκ των δραστών άφησαν τα κινητά τους στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, ενώ όσοι τα είχαν μαζί τους, μόλις εισήλθαν στην περιοχή Χαριλάου, στις 23.50 εκείνης της νύχτας, τα απενεργοποίησαν ώστε να μην είναι ευχερής ο εντοπισμός τους και η πορεία τους. Όταν λίγο αργότερα εντόπισαν την πενταμελή παρέα του Άλκη Καμπανού που καθόταν σε σκαλάκια πολυκατοικίας, τους περικύκλωσαν με τα αυτοκίνητα, «αποκλείοντας και τις δύο οδούς διαφυγής τους, με σκοπό αφενός μεν να τους αιφνιδιάσουν, αφετέρου δε να αποτρέψουν πιθανή διαφυγή τους, αλλά και να αποτρέψουν πιθανή έλευση τρίτων ατόμων με αυτοκίνητα προς ενίσχυση των αμυνομένων».

Φορώντας κουκούλες, λαιμουδιέρες και κράνη και κραδαίνοντας λοστούς, μαχαίρια, στειλιάρια, πτυσσόμενα κλομπ, μεταλλικούς σωλήνες, ακόμη και… δρεπάνι, κατευθύνθηκαν προς την ανυποψίαστη παρέα του Αλκη. Η επίθεση ξεκίνησε, με το άκουσμα της παραδοχής των νεαρών ότι υποστηρίζουν την ομάδα του Άρη,  χωρίς καμία λεκτική αντιπαράθεση.

Πώς γλίτωσαν δύο από τα πέντε παιδιά

Από τη μανία των δραστών, όπως αυτή περιγράφεται στο βούλευμα, κατάφεραν να ξεφύγουν δύο από τα πέντε παιδιά, ενώ οι άλλοι τρεις παγιδεύτηκαν στο σημείο της επίθεσης. Όταν ο Δ.Κ. (τρίτος της παρέας) επιχείρησε να ξεφύγει, τον πρόλαβε ο δράστης που κρατούσε το δρεπάνι και του κατάφερε πλήγμα στον γλουτό, το οποίο προκάλεσε τεράστια αιμορραγία, αλλά το παιδί κατάφερε τελικά να ξεφύγει. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, ήτοι για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, άπαντες οι κατηγορούμενοι χτυπούσαν αδιαλείπτως τους υπόλοιπους δύο νεαρούς που βρίσκονταν στο σημείο και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές.

Στο βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά η επίθεση σε βάρος του άτυχου Άλκη, στον οποίο οι κατηγορούμενοι επέφεραν επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με μαχαίρια και δρεπάνι, τα οποία του προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία. «Ο Αλκιβιάδης Καμπανός τούς εκλιπαρούσε να σταματήσουν, εκστομίζοντας τις φράσεις “μη με βαράτε άλλο” και “βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω”», χωρίς οι 12 δράστες που του επιτέθηκαν να σταματήσουν ούτε δευτερόλεπτο μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Ειδική μνεία γίνεται στην αγωνιώδη προσπάθεια του φίλου του Άλκη, Α.Β., να τον σώσει και να τον προστατεύσει από τα χτυπήματα. «Ακούστηκε ο Αλκιβιάδης Καμπανός να ζητάει βοήθεια και ο φίλος του επιχείρησε να πηδήξει από τα σκαλιά επάνω του, για να τον βοηθήσει και να τον προστατεύσει από τα χτυπήματα, όμως τον κράτησαν τρεις δράστες και ένας άλλος δράστης, ψηλός, του κατάφερε σφοδρό χτύπημα με λοστό στο κεφάλι, που του προκάλεσε ζάλη και τάση για λιποθυμία, και ένας ακόμη δράστης τον έπληξε με μαχαίρι στο δεξί πόδι». Λίγα λεπτά αργότερα, όταν η ομάδα των 12 αποχώρησε από το σημείο, ο Άλκης, με τη βοήθεια του φίλου του, έκανε λίγα βήματα και απώλεσε οριστικά τις αισθήσεις του.

Σαφής αθλητική αναφορά και οπαδικό υπόβαθρο της υπόθεσης καταγράφεται στο βούλευμα, καθώς «αφορμή για την επίθεση στάθηκε το γεγονός ότι νωρίτερα την ίδια μέρα οπαδοί του Άρη είχαν επιτεθεί σε οπαδούς του ΠΑΟΚ. Οι κατηγορούμενοι ρώτησαν τους άγνωστους νεαρούς σε ποια ομάδα ανήκουν και μετά τους επιτέθηκαν, μετέβησαν στην περιοχή της Χαριλάου, έδρα γηπέδου του Άρη, για να τελέσουν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις, ξεκίνησαν για την επίθεση από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, οργανωμένοι και οπλισμένοι και αφού είχαν προσκαλέσει και άλλους οπαδούς, ενώ πολλοί εκ των δραστών είχαν συμμετάσχει σε προγενέστερα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των εν λόγω ομάδων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA