Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντικές παρατυπίες στην τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στην άδεια λειτουργίας της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News του MEGA, σημειώνεται ότι διαπιστώθηκαν σφάλματα και ελλείψεις στην εφαρμογή των κανόνων που αφορούν στην άδεια λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας των παιδιών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από αρμόδιους τοπικούς φορείς, αλλά και τον Δήμο Καλαμάτας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το ίδιο θέμα κατέθεσαν επώνυμα και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του κόσμου: «Τον χάιδευε αισθησιακά και του έβαζε χέρι» λέει φίλος του 19χρονου για τον πατέρα Αντώνιο

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός» είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία). Το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.

Σύμφωνα με το MEGA, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου προς την οργάνωση, απ' ό,τι φαίνεται κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της εν λόγω δομής. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε, ύστερα από επικοινωνία που έγινε μαζί του, και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα παρουσιάστηκε και το έγγραφο που είχε στείλει ο δήμος Καλαμάτας προς την «Κιβωτό» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για την έκδοση της αδείας. Ωστόσο, η ΜΚΟ δεν υπάκουσε ποτέ στις εκκλήσεις των φορέων. Ο λόγος που κανένας δεν προέβη σε λουκέτο των δομών είναι όπως λένε, επειδή φιλοξενούνταν παιδιά και δεν ήθελαν να μείνουν στον δρόμο.

 

Η επερώτηση των τοπικών Συμβούλων

Τις τελευταίες ημέρες και με δεδομένο τον σάλο που ξέσπασε από τις καταγγελίες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», παράρτημα της οποίας λειτουργεί στην Καλαμάτα από το 2020, οι τοπικοί φορείς γνωρίζοντας τις εν λόγω παρατυπίες, προχώρησαν στην παρακάτω Επερώτηση:

  • Επειδή με το με αριθμ. 01928/2021 χρηματικό ένταλμα πληρωμής έχει χρηματοδοτηθεί η ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» με το ποσό των 70.000€.

     

  • Επειδή υπάρχουν και άλλες χρηματοδοτήσεις προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ όπως το χρηματικό ένταλμα πληρωμής 06431/2021 ποσού  10.000€, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διασποράς του Covid-19 καθώς και το ποσό των 8.000€ από το ίδιο πρόγραμμα.

     

  • Επειδή θεωρούμε ότι οι χρηματοδοτήσεις-επιχορηγήσεις που δίνονται από διοικήσεις που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, θα πρέπει να χορηγούνται με συγκεκριμένα κριτήρια και φυσικά να τηρούνται απολογιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη διάθεση τους.

     

  • Επειδή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι αποκλειστικά αρμόδιες σύμφωνα με τη Νομοθεσία για τον έλεγχο της λειτουργίας των δομών αλλά και για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους,

    Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

     

  • Έχει εκδοθεί  άδεια λειτουργίας στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» που λειτουργεί στην Καλαμάτα;
  • Υπάρχουν σχετικά πορίσματα των επιτροπών αδειοδότησης και τι αναφέρουν αυτά;
  • Έχουν διεξαχθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη λειτουργία της δομής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο;
  • Αιτούμεθα να δημοσιοποιηθούν εδώ και τώρα η άδεια λειτουργίας της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα που λειτουργεί από το 2020 καθώς και τα σχετικά πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA