Μενού
  • Α-
  • Α+

Χωρίς τέλος είναι οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Σύμφωνα με νεότερες μαρτυρίες πρώην φιλοξενούμενων που έρχονται στην επιφάνεια, «ο πατήρ Αντώνιος έλεγε ότι είναι ο Ιησούς», ενώ οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ φέρεται να «έστελναν παιδιά με κουτάκι σε κηδείες για λεφτά».

Διαβάστε ακόμα: Κιβωτός του Κόσμου: Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία

«Έλεγε πως ήταν ο Ιησούς»

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το Πρωινό», ένα κοριτσάκι πολύτεκνης οικογένειας αναφέρθηκε τόσο σε τιμωρίες που υφίστατο από δασκάλους και στελέχη της δομής όσο και για τον τρόπο με τον οποίο εμφάνισε ο πατήρ Αντώνιος τον εαυτό του. Μάλιστα, ο πατέρας της μικρής ανέφερε πως αρκετές φορές τα παιδιά του είχαν υποστεί ξυλοδαρμό ενώ βρισκόντουσαν στη δομή, ενώ ο ίδιος προέβη σε καταγγελία στον Εισαγγελέα, αλλά δεν έγινε το παραμικρό για να ερευνηθεί η υπόθεση, αντιθέτως αμέσως μετά του έγινε καταγγελία από ανθρώπους της ΜΚΟ για κακοποίηση παιδιού από τον ίδιο, ώστε να σταματήσει. 

Το κορίτσι ανέφερε μεταξύ άλλων πως κάποια στιγμή μια εταιρεία έκανε χορηγία 300 μπουφάν, αλλά κανένα δεν πήγε σε παιδιά που τα είχαν ανάγκη και αντιθέτως πουλήθηκαν σε μπαζάρ για να συγκεντρωθούν μετρητά για την «Κιβωτό του Κόσμου». Το παιδί ανέφερε ακόμη πως «δασκάλες μας έβαζαν τιμωρία, μας τσιμπούσαν και μας χτυπούσαν αν κάναμε κάτι λάθος», σημειώνοντας πως «μας έβαζαν τιμωρία, αλλά το έλεγαν «συνέπεια», έτσι το ανέφεραν πάντα, δεν το έλεγαν τιμωρία».

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε και όσα είπε το κοριτσάκι για το φαγητό, λέγοντας πως στα παιδιά προσφέρονταν «δύο πατάτες για μεσημεριανό, όμως μετά που έτρωγαν οι μεγάλοι, είχε εντελώς διαφορετικό, πολύ καλύτερο φαγητό». Παράλληλα, η μικρή είπε πως «ο πατήρ Αντώνιος στις λειτουργίες έλεγε ότι είναι ο Θεός, έλεγε ότι εκείνος είναι ο Ιησούς, έτσι παρουσίαζε τον εαυτό του, ως Ιησού. Έλεγε ότι είναι παντοδύναμος, παρουσίαζε τον εαυτό του ότι είναι κάτι ανώτερο».

Πήγαινε σε κηδείες με κουτί συλλογής χρημάτων - Καταγγελία από το 2016

Επιπλέον, στην εκπομπή «Το Πρωινό» μίλησε και η Χριστίνα, μια πρώην φιλοξενούμενη στην δομή του Κολωνού, η οποία είπε πως διαγνώστηκε με κατάθλιψη. «Ζητούσα την βοήθεια που θα έπρεπε να έχω για ένα τέτοιο πρόβλημα, αλλά δεν είχα αυτό που περίμενα. Με "πάρκαραν" εκεί στην δομή. Ένιωθα ότι με είχαν αφήσει μόνη μου. Δεν είχαν ψυχολόγο εκεί. Με άφησαν να ψάξω μόνη μου για ψυχολόγο».

Ανέφερε πως από την «Κιβωτό του Κόσμου» είχε παραχωρηθεί ένα σπίτι στο Φάληρο για να μένει με την μητέρα και τον πατέρα της η ανήλικη τότε κοπέλα, η οποία ως «αντάλλαγμα» την έβαζαν να πηγαίνει σε κηδείες με ένα κουτί συλλογής χρημάτων από τους παριστάμενους υπέρ των σκοπών της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και ως τιμωρία ή «συνέπεια», όπως ονομαζόταν από του ανθρώπους της δομής «με είχαν κλεισμένη για 3,5 μήνες στο νηπιαγωγείο για να αλλάζω τα μωρά». 

Όπως τόνισε, «Από το 2016 είχα μιλήσει με Εισαγγελέα για όλα αυτά, αλλά ο Εισαγγελέας «τα είχε κάνει πλακάκια με τον πάτερ Αντώνιο». Πήγα στην δομή για να μιλήσουμε με τον πατέρα Αντώνιο και έκαναν την κίνηση να καλέσουν την Αστυνομία για να με πάρουν από εκεί και να πουν στον εισαγγελέα ότι εγώ ενοχλούσα».

Από την άλλη, ένας νεαρός που για 15 χρόνια είναι ωφελούμενος της δομής στην Χίο ισχυρίστηκε τίποτα από όσα καταγγέλλονται δεν είναι αλήθεια, ενώ σχετικά με τις περιπτώσεις άσκησης βίας ή τιμωρίας των παιδιών έκανε λόγο για την «σκληρή αγάπη του πατέρα» που επεδείκνυαν οι άνθρωποι της δομής. Τέλος, μία γυναίκα κατήγγειλε πως πήγαν στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» για να δωρίσουν μια παιδική κούνια και ρούχα, τα οποία όμως δεν έγιναν δεκτά, με τους ανθρώπους της δομής να τους λένε πως θέλουν μόνο μετρητά. Η γυναίκα είπε ακόμη ότι «πολλές φορές βρίσκουμε ρούχα πεταμένα στον κάδο των σκουπιδιών, ενώ υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν να ντυθούν»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA