Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Παρασκευή ο φοιτητής Λαυρέντης Κουρελάς, ο οποίος έχει καταγγείλει πως δεν του δίνουν το πτυχίο του, εάν πρώτα δεν εξοφλήσει την οφειλή του, ύψους 105 ευρώ, προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τη χρήση δωματίου στη Φοιτητική Εστία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο φοιτητής, που πρόσφατα έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του υπέστη σοβαρό εργατικό ατύχημα, «πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός που λέει να δίνεις 150 ευρώ για τα δίκλινα δωμάτια της Εστίας της Λάρισας και 400 ευρώ για τα μονόκλινα», επιμένοντας πως δεν είναι το θέμα της συγκέντρωσης των χρημάτων στο επίκεντρο, αλλά το «χαράτσι» όπως το χαρακτήρισε για τους φοιτητές.

Ο κανονισμός λειτουργίας των εστιών προβλέπει ότι αν υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα, ο φοιτητής δεν ορκίζεται, με τον νεαρό φοιτητή να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον ίδιο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι στόχος του είναι και να σταματήσει να υφίσταται το «χαράτσι», όπως ονομάζει την προϋπόθεση εξόφλησης των όποιων οφειλών των φοιτητών προς το πανεπιστήμιο για τη διαμονή τους στην εστία, προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους. Όπως λέει ο κ. Κουρελάς, αυτή η προϋπόθεση υφίσταται χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν ταλαιπωρηθεί εκατοντάδες φοιτητές με οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές ετοιμάζονται να φέρουν το εν λόγω ζήτημα στη Βουλή με ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας. 

Η απάντηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απαντώντας στον Λαυρέντη Κουρελά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό. Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα. Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA