Μενού
seismos
Σεισμός | Shutterstck
  • Α-
  • Α+

 «Δεν έχουμε καμία εικόνα για την περιοχή ούτε σοβαρή ιστορική σεισμικότητα είχε», τονίζει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια και τη μετασεισμική ακολουθία που αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής. Ο ίδιος μάλιστα δεν αποκλείει μία ακόμα ισχυρότερη δόνηση πάνω από 5 Ρίχτερ τα επόμενα 24ωρα.

Διαβάστε ακόμα: Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμός στους σεισμολόγους για το άγνωστο ρήγμα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το επίκεντρο βρίσκεται κοντά σε ιστορικά κέντρα όπως η Αθήνα, κατά συνέπεια «αν υπήρχαν σοβαροί σεισμοί θα το ξέραμε από τις αρχαίες εποχές μέχρι σήμερα». Ακόμα, «ούτε σημαντικά ρήγματα έχουν χαρτογραφηθεί σε αυτή την περιοχή, είναι και σε θαλάσσιο χώρο, οπότε ακόμα λιγότερα πράγματα γνωρίζουμε, κατά συνέπεια δεν είναι μια περιοχή καλά γνωστή, οπότε πρέπει να κρατήσουμε μερικές επιφυλάξεις », ανέφερε ακόμα ο κ. Παπαζάχος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα ρήγμα γύρω στα 6 - 7 χιλιόμετρα που έχει σπάσει προς το παρόν, ενώ «τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει αύριο το πρωί να γίνει ένα 5, ένα 5,3, ένα 5,5», σεισμός που θα έχει ακόμα περισσότερες επιπτώσεις στα κτίρια της περιοχής. Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε παράλληλα ότι οι κάτοικοι της Εύβοιας θα πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ιδίως όσοι διαμένουν σε παλαιές κατοικίες.

Παρόλα αυτά ο γνωστός σεισμολόγος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλής σεισμικότητας και όχι όπως άλλες ιδιαίτερα σεισμογενείς, σαν τον Κορινθιακό Κόλπο ή τη Θεσσαλία. «Πρακτικά ένα "εξάρι" μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο», σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ο οποίος έφερε το παράδειγμα του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη και το τι συνέβη στο συγκεκριμένο χωριό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA