Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας στις 22:06 το βράδυ της Τρίτης. Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να περιμένουμε»

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό το μέγεθος του οποίου ήταν τελικά 5,2 Ρίχτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε. Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε την Τετάρτη τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Κλειστά τα σχολεία και σήμερα Τετάρτη

Και αυτό άλλωστε θα γίνει αφού, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Νότια Εύβοια, με αποφάσεις που υπέγραψαν, τόσο ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, όσο και ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς. Ιδιαίτερα για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, εκτός από τα σχολεία στους Ζάρακες που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μετά τα 5 Ρίχτερ, αποφασίστηκε πριν λίγο να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου Κύμης Αλιβερίου, και μάλιστα από το πρωϊ να προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές ζημιές σε όλα τα κτίρια.

Το ίδιο αποφασίστηκε πριν λίγο και στο δήμο Καρύστου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «και αύριο (σσ: Τετάρτη) τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές, αντίθετα η ανησυχία στους κατοίκους είναι μεγάλη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τσελέντης: Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» συμπλήρωσε, «ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό έκανε σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης. «Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ, στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για τους κατοίκους στην κοινότητα Ζαράκων καθώς ο νέος σεισμός έφερε νέα προβλήματα. Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων Χρήστος Τρανός ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια σχόλια κι άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους. Όπως ανέμεναν οι σεισμολόγοι η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη καθώς έχουν καταγραφεί 4 μετασεισμοί σε μόλις μισή ώρα. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών υπολογίζεται στα 5 Ρίχτερ, όλοι οι υπόλοιποι είναι 2,5 2,9 2,3 και 2,4 ωστόσο έχει πολύ δυνατό θόρυβο πρώτα ακούγεται δυνατός ήχος και μετά ακολουθεί ο σεισμός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA