Μενού
  • Α-
  • Α+

Δίχως τέλος είναι οι αποκαλύψεις αλλά και οι καταγγελίες που αφορούν τη δράση των υπευθύνων της «Κιβωτού του Κόσμου». Στον πυρήνα της έρευνας για την «Κιβωτό του Κόσμου» μπαίνει πλέον η Οικονομική Αστυνομία καθώς ψάχνει να βρει «μαύρο χρήμα».  Τα χρηματικά ποσά που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στους τραπεζικούς λογαριασμούς της «Κιβωτού» ζαλίζουν, δείχνοντας ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε ένα γεμάτο «πορτοφόλι», παρά το γεγονός ότι ζητούσε συνεχώς νέες δωρεές. Όπως αποκάλυψε το Live News, ο πατέρας Αντώνιος την ώρα που ζητούσε από τον κόσμο να βοηθήσει οικονομικά την «Κιβωτό» προκειμένου να φροντίσει τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, είχε διαθέσιμα στις τράπεζες 15.000.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Σφίγγει... και ο οικονομικός κλοιός για πατέρα Αντώνιο και πρεσβυτέρα - Πότε θα κληθούν για καταθέσεις

Αυτό που ερευνούν οι Αρχές, προκειμένου να «δέσουν» τυχόν οικονομικά εγκλήματα του ιδρυτή της «Κιβωτού» και της συζύγου του είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει με αυτούς τους λογαριασμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κρίσιμης σημασίας να βρεθεί επακριβώς πόσα χρήματα μπήκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς, πόσα βγήκαν, με ποιους άλλους λογαριασμούς είχαν συναλλαγές και πότε έγιναν αυτές.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ακολουθεί: Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έσπευσε, λίγες ώρες πριν καρατομηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού» να αδειάσει τη θυρίδα που διατηρούσε σε μια τράπεζα – από τις δύο που διέθετε. Τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου κατέθεσε 500.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της «Κιβωτού του Κόσμου». Τα ερωτήματα για την κατάθεση αυτή είναι αρκετά, καθώς η κ. Γεωργαντή δεν ήταν πλέον μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ, ενώ δεν διευκρίνισε που βρίσκονταν κρυμμένα αυτά τα χρήματα. Η Οικονομική Αστυνομία θα κληθεί να ελέγξει τη διαδρομή αυτών των χρημάτων, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι προϊόν κάποιας νόμιμης συναλλαγής ή κάποιας δωρεάς.

«Ξεσκονίζουν» τα πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας

Παράλληλα, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του MEGA, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ξεκινάει εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία φαίνεται να είναι και η διαχειρίστρια της οργάνωσης. Κατ΄ επέκταση, ο έλεγχος που θα γίνει στα οικονομικά της πρεσβυτέρας θα οδηγήσει και σε έλεγχο, εξ αντανακλάσεως, στα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου, αλλά και των ατόμων της οικογένειας. Το γεγονός που «χτύπησε» το καμπανάκι στην εν λόγω Αρχή ήταν οι χιλιάδες κινήσεις στους λογαριασμούς του ιερέα και της πρεσβυτέρας. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των κινήσεων που έχουν γίνει, που φαίνεται να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες!

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία έχουν φθάσει στην Εισαγγελία Αθηνών και αυτό σημαίνει ότι ξεκινά άλλη μία προκαταρτική έρευνα, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πατέρας Αντώνιος. Τα προς εξέταση αδικήματα της έρευνας αυτής θα είναι η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή οποιαδήποτε άλλο κακούργημα προκύψει. Επιπλέον, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας που πραγματοποιούν τον έλεγχο της Κιβωτού του Κόσμου, έκαναν έρευνα στα δύο σπίτια που χρησιμοποιούν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Στο σπίτι στον Κολωνό μάλιστα, έμειναν έκπληκτοι από το θέαμα που αντίκρισαν, καθώς δεν περίμεναν ένας παπάς να έχει χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του. Εκεί, εντόπισαν και μετρητά, τα οποία έφτασαν στις 350.000 ευρώ. Έτσι, τα συνολικά χρήματα που φέρεται να έχουν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα φτάνουν στις 650.000 ευρώ – μαζί δηλαδή με τις 300.000 ευρώ που είχαν στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το κόλπο με τις «δωρεές αντί στεφάνων στις κηδείες»

Οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου» δείχνουν ότι η ηγεσία της ΜΚΟ είχε σκοπό να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά, αδιαφορώντας σε κάποιες περιπτώσεις για τις λοιπές δωρεές σε ρούχα ή τρόφιμα. Στην προσπάθειά τους αυτή, φαίνεται πως είχαν βρει ένα «παραθυράκι» για περισσότερα έσοδα, το οποίο περνούσε από τα… νεκροταφεία. «Δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να κλαίει κι εμείς να ζητάμε λεφτά». «Είχε ένα κουτί, είχε κι ένα χαρτί, ένα τετράδιο και έγραφαν τα ονόματα αυτοί που ρίξανε και τίποτε άλλο».

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα για το πού τελικά πήγαιναν και αν ποτέ καταγράφονταν επίσημα τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονταν κατά κόρον σε κηδείες και μνημόσυνα στην περίφημη κάλπη δωρεάς της «Κιβωτού». «Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω ‘Κιβωτός του Κόσμου’ που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», λέει πρώην φιλοξενούμενη στην Οργάνωση. Είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά της «Κιβωτού» που το έβαζαν να πηγαίνει σε κηδείες και μνημόσυνα κρατώντας στο χέρι το κουτί δωρεάς.

«Το έχω δει όλο αυτό. Αντί για στεφάνι λέγανε, λεφτά στην ''Κιβωτό''. Σε ένα τέτοιο κουτί βάζανε και γράφανε ονόματα και τα διάβαζε ο πατήρ στην εκκλησία». Σχεδόν όλα τα παιδιά της δομής, όπως εξηγούν τα ίδια στο LIVE NEWS, είχαν πάει έστω μια φορά σε κηδεία ή μνημόσυνο προκειμένου να μαζέψουν εκεί όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν για την «Κιβωτό». «Είχα πάει σε κηδεία. Πολλά παιδιά έχουμε πάει. Ζητούσαν μερικά παιδιά από την ‘Κιβωτό του Κόσμου’ να είναι μέσα στον ιερό ναό να βοηθάνε τον παπά».

Πόσα, όμως, από αυτά τα έσοδα καταγράφονταν και πόσα ήταν κρυφά; «Η ‘Κιβωτός’ βρίσκεται σε τελετές και σε ταφές που δε διανοείται το μυαλό σας τον αριθμό τους». Όπως περιγράφει ένας άνδρας που έχασε τον καρδιακό του φίλο σε νεαρή ηλικία πριν από λίγους μήνες, το σύστημα των κηδειών ήταν εγγυημένο. Ο εκλιπών είχε μια τελευταία επιθυμία: Αντί στεφάνων να καταβληθούν χρήματα στην «Κιβωτό», όπως και έγινε. «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ φιλικοί, έδειχναν ευγνωμοσύνη, ευγένεια. Όταν το κλείσαμε και μάθανε σε ποιο νεκροταφείο και τι ώρα η κηδεία και τι ώρα πρέπει να είναι εκεί, κάτι άλλαξε στο ύφος. Έγινε καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση». Πράγματι, το παιδί της «Κιβωτού» με το κουτί δωρεάς έφτασε στην ώρα του έξω από το νεκροταφείο. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου από το υστέρημά του άρχισε να ρίχνει χρήματα στην κάλπη.

«Αυτό που προκαλεί σε μένα ως φορολογούμενο πολίτη εντύπωση είναι ότι μαζί τους είχαν πάντα ένα μπλοκάκι χειρόγραφων αποδείξεων σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς που κάνει δωρεά ήθελε να πάρει μια έγγραφη απόδειξη. Βέβαια, εννοείται ότι το 99% του κόσμου που προχωρούσαν σε κάποια δωρεά είτε 5, είτε 50, είτε 100 οτιδήποτε, είχε την ευγένεια και διακριτικότητα να μη ζητήσουν απόδειξη. Εν ολίγοις ποντάρανε στο φιλότιμο του κόσμου και ενώ υπήρχε το μπλοκάκι. Κι εκείνη την στιγμή έχουμε τον πόνο μας, έχουμε τον θρήνο μας, δε θα κάτσουμε να ζητήσουμε απόδειξη για τα 50 ευρώ που ρίξαμε για τη βοήθεια των παιδιών».

Παρόμοια εμπειρία από την «Κιβωτό» αναφέρει και μια γυναίκα που αρχές του μήνα κήδεψε τον άντρα της. «Επειδή κι εγώ και ο συγχωρεμένος ο άντρας μου συμπαθούσαμε τον παπά, δεν πιστεύαμε αυτά τα αίσχη, είπαμε να έρθει από εκεί. Είχε ένα κουτί. Άλλοι έβαζαν 10, άλλοι 5, άλλοι βάζανε 30. Δηλαδή πόσα από αυτά τα έσοδα είναι κρυφά; Ποτέ μα ποτέ στις ευχαριστήριες επιστολές που στέλνουν στις οικογένειες για την κίνηση της δωρεάς και τα συλλυπητήρια… ποτέ μα ποτέ δεν αναφέρουν το ποσό που συγκεντρώθηκε». Σήμερα, οι συγγενείς των θανόντων ζητούν να επιστραφούν πίσω οι δωρεές τους που σε κάθε περίπτωση δεν προορίζονταν για τίποτε άλλο πέραν από τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνταν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA