Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τους λογαριασμούς και τα χρήματα που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία. Μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς στην Κιβωτό του Κόσμου άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για το ζευγάρι εμπνευστών της ΜΚΟ, στα ονόματα των οποίων έχουν βρεθεί λογαριασμοί σε τράπεζες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας που έκανε έφοδο σε δικά τους ακίνητα και φαίνεται πως έβγαλε... λαβράκι. 

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Τρομερές καταγγελίες γύρω από τα ακίνητα - Τα οικονομικά πατέρα Αντωνίου και πρεσβυτέρας

Σύμφωνα με το MEGA, μετά από έλεγχο στο σπίτι του ζεύγους στον Κολωνό, βρέθηκαν 350.000 ευρώ κρυμμένα σε κρύπτη και όχι σε χρηματοκιβώτιο όπως είχε αρχικά ειπωθεί, τα οποία μάλιστα είναι σε 5ευρα και 50ευρα. Επίσης σε άλλο σημείο του σπιτιού βρέθηκαν κρυμμένες λίρες. Τα χρήματα που βρέθηκαν δεσμεύτηκαν και το επόμενο διάστημα το ζεύγος θα κληθεί αν δώσει εξηγήσεις για το πώς αυτά τα λεφτά βρέθηκαν στην κατοχή τους. Στο μεταξύ, από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε πως ο πατέρας Αντώνιος δεν έκανε ούτε μία ανάληψη από τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του τα τελευταία... οκτώ χρόνια! 

Όπως προέκυψε από τον οικονομικό έλεγχο, ο λογαριασμός μισθοδοσίας έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα. Ωστόσο, σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ίδιας της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Αρχής βρίσκεται και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, η οποία είναι διαχειρίστρια κάποιων λογαριασμών. Η μία από τις δύο θυρίδες που δεσμεύτηκαν, ανήκει στην ηλικιωμένη μητέρα του πατέρα Αντώνιου και βρέθηκε στη Χίο.

Το κόλπο με τις «δωρεές αντί στεφάνων στις κηδείες»

Οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου» δείχνουν ότι η ηγεσία της ΜΚΟ είχε σκοπό να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά, αδιαφορώντας σε κάποιες περιπτώσεις για τις λοιπές δωρεές σε ρούχα ή τρόφιμα. Στην προσπάθειά τους αυτή, φαίνεται πως είχαν βρει ένα «παραθυράκι» για περισσότερα έσοδα, το οποίο περνούσε από τα… νεκροταφεία. «Δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να κλαίει κι εμείς να ζητάμε λεφτά». «Είχε ένα κουτί, είχε κι ένα χαρτί, ένα τετράδιο και έγραφαν τα ονόματα αυτοί που ρίξανε και τίποτε άλλο».

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα για το πού τελικά πήγαιναν και αν ποτέ καταγράφονταν επίσημα τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονταν κατά κόρον σε κηδείες και μνημόσυνα στην περίφημη κάλπη δωρεάς της «Κιβωτού». «Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω ‘Κιβωτός του Κόσμου’ που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», λέει πρώην φιλοξενούμενη στην Οργάνωση. Είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά της «Κιβωτού» που το έβαζαν να πηγαίνει σε κηδείες και μνημόσυνα κρατώντας στο χέρι το κουτί δωρεάς.

«Το έχω δει όλο αυτό. Αντί για στεφάνι λέγανε, λεφτά στην ''Κιβωτό''. Σε ένα τέτοιο κουτί βάζανε και γράφανε ονόματα και τα διάβαζε ο πατήρ στην εκκλησία». Σχεδόν όλα τα παιδιά της δομής, όπως εξηγούν τα ίδια στο MEGA, είχαν πάει έστω μια φορά σε κηδεία ή μνημόσυνο προκειμένου να μαζέψουν εκεί όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν για την «Κιβωτό». «Είχα πάει σε κηδεία. Πολλά παιδιά έχουμε πάει. Ζητούσαν μερικά παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου να είναι μέσα στον ιερό ναό να βοηθάνε τον παπά».

Πόσα, όμως, από αυτά τα έσοδα καταγράφονταν και πόσα ήταν κρυφά; «Η ‘Κιβωτός’ βρίσκεται σε τελετές και σε ταφές που δε διανοείται το μυαλό σας τον αριθμό τους». Όπως περιγράφει ένας άνδρας που έχασε τον καρδιακό του φίλο σε νεαρή ηλικία πριν από λίγους μήνες, το σύστημα των κηδειών ήταν εγγυημένο. Ο εκλιπών είχε μια τελευταία επιθυμία: Αντί στεφάνων να καταβληθούν χρήματα στην «Κιβωτό», όπως και έγινε. «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ φιλικοί, έδειχναν ευγνωμοσύνη, ευγένεια. Όταν το κλείσαμε και μάθανε σε ποιο νεκροταφείο και τι ώρα η κηδεία και τι ώρα πρέπει να είναι εκεί, κάτι άλλαξε στο ύφος. Έγινε καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση». Πράγματι, το παιδί της «Κιβωτού» με το κουτί δωρεάς έφτασε στην ώρα του έξω από το νεκροταφείο. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου από το υστέρημά του άρχισε να ρίχνει χρήματα στην κάλπη.

Κιβωτός του Κόσμου: Ελέγχεται για «ξέπλυμα»

Η Κιβωτός του Κόσμου ελέγχεται για φοροδιαφυγή, οικειοποίηση χρηματικών ποσών που δίνονταν ως δωρεές αλλά και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Για το θέμα της πιθανής κατάχρησης μεγάλων χρηματικών ποσών από τις δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες από το 2014 μέχρι σήμερα έφταναν μέχρι και τα 6.000.000 ευρώ ετησίως, αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reader πως αφορούν το αδίκημα της υπεξαίρεσης και για την ποινική δίωξη πιθανών δραστών θα χρειαστεί θα υποβληθεί μήνυση από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και παραδοθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, θα ενημερωθεί και το νέο ΔΣ προκειμένου να προχωρήσει σε μηνύσεις, εάν βέβαια προκύψει ότι οι διαχειριστές της «Κιβωτού» έβαζαν στις τσέπες τις δωρεές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA