Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια και πλέον το ερώτημα είναι αν ο κύριος σεισμός της ακολουθίας του ενεργοποιημένου ρήγματος ήταν αυτός των 5 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τρίτης (29/11). Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε πως πρόκειται για ένα «κρίσιμο, επιστημονικό και από πρακτική άποψη σημαντικό ζήτημα. Ορισμένοι συνάδελφοι νόμιζαν ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που έγινε το πρωί της Τρίτης ήταν ο κύριος αλλά αυτό δεν ισχύει». Ταυτόχρονα είπε πως τις τελευταίες 40 ημέρες, στην περιοχή υπήρχε σεισμική δραστηριότητα αλλά «δεν δόθηκε προσοχή γιατί ήταν μικροί σεισμοί». 

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Εύβοια: «Σκοτώνονται» Παπαδόπουλος - Τσελέντης κι αγνοούν τον κόσμο που αγωνιά

Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι σεισμολόγοι «δεν γνωρίζουμε ούτε για το "πεντάρι" που έγινε εχθές το βράδυ» αν ήταν ο κύριος σεισμός. «Δυσκολευόμαστε στις εκτιμήσεις μας για δύο λόγους, ο πρώτος είναι πως η περιοχή είναι αχαρτογράφητη και δεν έχει ιστορικό σεισμών και ο δεύτερος είναι πως στην περιοχή έχουμε σεισμική δραστηριότητα από τον Οκτώβριο με πολλούς μικρούς σεισμούς που δεν τους έχουμε αξιολογήσει όλους. Ελπίζω σε λίγα εικοσιτετράωρα η επιστημονική κοινότητα να απαντήσει για τον κύριο σεισμό». 

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν μεγάλο σεισμό αλλά νομίζω ότι αυτό έχει μικρή πιθανότητα. Δεν είναι όμως ένα αδύνατο γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί», σημείωσε. Ταυτόχρονα είπε πως ήταν «λάθος» το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό: «άνοιξε χωρίς λόγο η συζήτηση, πρώτον δεν βλέπω κανένα νέο επιστημονικό στοιχείο. Και να είχαμε νέο δεν έπρεπε να το πούμε δημοσίως, έπρεπε να το συζητήσουμε στις επιτροπές. Δεύτερον, όταν έχουμε ανοιχτή την πληγή στη νότια Εύβοια, εννοώ παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, νομίζω είναι άκυρο να ανοίγουμε συζήτηση για την άλλη πλευρά της Αττικής». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA