Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, στο οποίο έζησε η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, Βάσω Παπαντωνίου, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Για το έργο το οποίο αναλαμβάνει η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., έχει εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους.

Διαβάστε ακόμα: Αδελφοποιήθηκαν Αθήνα και Νέα Υόρκη - Κώστας Μπακογιάννης: Είμαστε περήφανοι

Η δημοτική αρχή της Αθήνας αναμένεται να προκηρύξει στις αρχές του έτους, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας» τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου. Το κτίριο των περίπου 1.500 τ.μ. είναι ένα διατηρητέο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, τύπου Jugendstil, στο οποίο η Κάλλας έζησε με την οικογένειά της από το 1937, -επιστρέφοντας από την Αμερική όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια- ως το 1945. Πρόκειται για ένα αληθινό στολίδι, στην καρδιά της Αθήνας.  Ο Δήμαρχος Αθηναίων αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το όραμα να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas, στο κτίριο της οδού Πατησίων 61, -το οποίο για πολλά χρόνια προσπαθούσε να υλοποιήσει η Πρόεδρος της ομώνυμης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, υψίφωνος, Βάσω Παπαντωνίου.

«Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, αντάξιο του καλύτερου κτιρίου σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Ρώμη. Το κτίριο αυτό -για πάρα πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στη φθορά- προκαλούσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και συνδεδεμένο με την αίγλη της Κάλλας, η εικόνα του δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που έπρεπε να είναι. Σήμερα, προχωράμε στην αναζωογόνησή του, με στόχο να αποκτήσει τη δεύτερη λαμπρή του περίοδο», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας: «Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρη χρηματοδότηση και στις αρχές του χρόνου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός». 

Ο κ. Μπακογιάννης, ευχαρίστησε την κ. Παπαντωνίου για την επίμονη προσπάθειά της να αποκτήσει μία "δεύτερη ευκαιρία" το ιστορικό κτίριο και υπογράμμισε την αποφασιστική συνδρομή του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και του επικεφαλής της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», Χρόνη Ακριτίδη, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., Χρόνης Ακριτίδης, σημείωσε: «Προχωράμε μια διαδικασία που ήταν βαλτωμένη εδώ και καιρό. Νομίζω ότι κάναμε το καλύτερο από άποψη συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κτίριο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό της τάξης των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε στην τελική φάση της προκήρυξης του διαγωνισμού και έως το τέλος του χρόνου θα είναι στον αέρα».

«Η απόφαση του κ. Μπακογιάννη να αναλάβει την ανάπλαση αυτού του ιστορικού κτιρίου τιμά τον ίδιο, το αξίωμα που υπηρετεί, αλλά και την πόλη των Αθηνών. Είμαστε ευτυχείς που θα καταφέρουμε, χάρη στη βοήθειά του, να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση αυτού του χώρου. Μέχρι να φτάσουμε, όμως, εδώ διανύσαμε έναν πολύ μακρύ δρόμο»., επισήμανε από την πλευρά της η κ. Παπαντωνίου. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που ήταν παρών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, σε δήλωσή του, τόνισε: «Ο Δήμαρχος Αθηναίων αγκάλιασε όλη την προσπάθεια και ενέταξε στον δικό του σχεδιασμό για την πόλη, τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, προς τιμήν της Κάλλας».

Τι περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ

Το έργο προϋπολογισμού 6.869.600 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Προβλέπεται η αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων στο εσωτερικό του. Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, πλήρους λειτουργικού και απολύτως προσβάσιμου από ΑμΕΑ. 

Το κτίριο αμέσως μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ «Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas», ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη λυρική τέχνη και που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε καμία άλλη Ακαδημία στο εξωτερικό.

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη των Αθηνών σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου Maria Callas και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο της Αθήνας. Το όνομα της Κάλλας συνιστά ένα εξαιρετικά ισχυρό και παγκόσμιας αναγνώρισης brand, αλλά κι ένα σημείο αναφοράς που αποτελεί διεθνή πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA