Ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος τονίζει πως το επόμενο διάστημα μπορεί να συμβούν ακόμα πιο ισχυροί σεισμοί στην Ιταλία.

Από το 1997 τόνισε ο ίδιος, η Ιταλία συνταράσσεται από ισχυρούς σεισμούς, το αποκορύφωμα των οποίων ήταν η πρόσφατη απίστευτη αλληλουχία σεισμών που «διέλυσε» την Κεντρική Ιταλία, ειδικά στην περιοχή από το Αματρίτσε ως την Λ'Άκουιλα. Όμως, επισημαίνει ο κύριος Παπαζάχος, υπάρχει ακόμα ένα «μικρό κενό» μεταξύ των ρηγμάτων, από το οποίο γεννήθηκαν σεισμοί όπως οι χθεσινοί, και από το οποίο μπορεί να προκύψουν ακόμα πιο ισχυροί!.

Πάντως ο κύριος Παπαζάχος, όπως και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συμφωνούν πως η σεισμική δραστηριότητα στην γειτονική Ιταλία δεν επηρεάζει καθόλου τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου. Οι σεισμοί της Ιταλίας δεν ήταν τόσο μεγάλοι ώστε να επηρεαστούν τα ρήγματα της Ελλάδας, τονίζει ο κύριος Παπαδόπουλος, ενώ ο κύριος Παπαζάχος επισημαίνει ότι είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πως η δεισιδαιμονία που συνδέει τους σεισμούς με την πολύ ζέστη είναι εκτός πραγματικότητας: Σεισμοί συμβαίνουν όλο το χρόνο και η διαχείρισή τους είναι πολύ πιο δύσκολη μέσα στο καταχείμωνο, καταλήγει.