Οι δράσεις του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) στις ΗΠΑ, και κυρίως στην Ουάσιγκτον, για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προγράμματα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου που σχετίζονται με επισκέψεις γνωριμίας - ενημέρωσης φοιτητών της ομογένειας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα των καλοκαιρινών διακοπών τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται στην Ελλάδα φοιτητές της Διασποράς για να γνωρίσουν την πατρίδα των προγόνων τους, συνδυάζοντας και το κομμάτι των διακοπών τους σε ελληνικά νησιά. Μιλάμε για παιδιά της 4ης και 5ης γενιάς, που με βάση και προγράμματα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, επισκέπτονται σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους, όπως είναι η Ακρόπολη και το Μουσείο της, επισκέπτονται το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τις περισσότερες των περιπτώσεων τούς δέχεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με βοήθεια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και κυρίως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους γίνονται διαλέξεις για την ελληνική γλώσσα και την Ιστορία μας, για να έχουν γεμάτη από Ελλάδα την καρδιά και τον νου όταν επιστρέψουν στις δεύτερες πατρίδες τους» δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά τη συνάντηση.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν και θέματα προβολής της Ελλάδας στις ΗΠΑ, μέσω ειδικών ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ των αμερικανικών τηλεοπτικών καναλιών.