Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων συνεχίζουν τη δράση τους σε εργοστάσια και γραφεία εταιρειών.

Στο στόχαστρό τους μπήκε η εταιρεία καλλυντικών Apivita, στο Μαρκόπουλο. 

Στις 03:30 σήμερα το πρωί, πέντε άτομα εισέβαλλαν στην εταιρία καλλυντικών και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν και έδεσαν τον φύλακα. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον 1ο όροφο, διέρρηξαν ένα χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν τα χρήματα από το εσωτερικό του. Μάλιστα δεν περιορίστηκαν εκεί αφού «επισκέφθηκαν» και το γραφείο του διευθυντή της επιχείρησης από όπου απέσπασαν ένα ακόμη χρηματοκιβώτιο.

Για την διαφυγή τους χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο, με το οποίο είχαν φτάσει στο χώρο και ήταν κλεμμένο από την περιοχή των Μεγάρων, ενώ πήραν και αυτό του φύλακα, το οποίο το παράτησαν στο Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου.

Το δεύτερο ΙΧ βρέθηκε καμένο με δύο χρηματοκιβώτια στο εσωτερικό του, στη συμβολή των οδών Κλειούς και Κεραμιδίου στο Μενίδι.

«Εκτιμώ πως οι συμμορίες είναι τρεις»

«Πονοκέφαλο» στην αστυνομία προκαλούν τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» συμμοριών σε χρηματοκιβώτια επιχειρήσεων στην Αττική και τη Βοιωτία, με το τελευταίο σήμερα τα ξημερώματα, σε γνωστή εταιρεία καλλυντικών, στο Βιομηχανικό Πάρκο Μαρκόπουλου.

«Οι συμμορίες που "χτυπούν" τα χρηματοκιβώτια εταιρειών, εκτιμώ ότι είναι τρεις», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Η πρώτη και μεγαλύτερη αποτελείται από κακοποιούς που προέρχονται από ανατολικές χώρες. Οι άλλες δύο που είναι μικρότερες, απαρτίζονται από Ρομά και από άτομα, επίσης, ανατολικών χωρών. Η εκτίμησή μου είναι ότι τη δράση της πρώτης και μεγάλης συμμορίας μιμήθηκαν στη συνέχεια οι δύο μικρότερες».

Ο τρόπος δράσης των συμμοριών είναι όμοιος. Αρχικά, εισβάλλουν ξημερώματα, από τέσσερα έως έξι άτομα συνήθως, στις επιχειρήσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους. Οι δράστες, που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ακινητοποιούν τους φύλακες των εταιρειών με την απειλή όπλων ή λοστών και μαχαιριών. Τα μέλη της «μεγάλης συμμορίας» εισβάλλουν πάντα με όπλα στα χέρια τους, ενώ των δύο μικρότερων συμμοριών χρησιμοποιούν κυρίως λοστούς ή μαχαίρια.

Αμέσως μετά δένουν τους φύλακες και στη συνέχεια σηκώνουν τα χρηματοκιβώτια. Ορισμένες φορές προσπαθούν πρώτα να τα διαρρήξουν και εάν δεν τα καταφέρουν, τότε τα τοποθετούν στο κλεμμένο αυτοκίνητο, με το οποίο πηγαίνουν στον τόπο δράσης τους. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τη διαφυγή τους κλέβουν συνήθως και το αυτοκίνητο του φύλακα.

Η εξάρθρωση των συμμοριών αυτών αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ, η εκτίμηση της οποίας είναι ότι γρήγορα θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν οι κακοποιοί - μέλη τους.