Για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στη λάθος άκρη μιας ντροπιαστικής έκθεσης, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας. Και αν στην τελική, αυτό είναι το τελευταίο ζητούμενο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τους πάντες, τα όσα αναφέρει η έκθεση που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συγκλονίζουν και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα πραγματικά θύματα αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης - τα ανήλικα παιδιά.

Του Βασίλη Τσίγκα

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση που εκπόνησαν η Βασιλεία Διγιδίκη και η Ζακλίν Μπάμπα για λογαριασμό του κέντρου για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Χάρβαρντ, ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά εκπορνεύονται στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν χρήματα, ώστε να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους για να τα μεταφέρουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης!

Παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και το Πακιστάν έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να τα έχουν απαγάγει λαθρέμποροι και να σπρώχνουν στην πορνεία και τα ναρκωτικά.

«Αυτή η κρίσιμη κατάσταση, δεν γίνεται να αγνοηθεί πλέον. Δεν γίνεται να καθόμαστε αδρανείς, όταν προσφυγόπουλα κακοποιούνται και αναγκάζονται να πουλήσουν το σώμα τους μέρα μεσημέρι και σε κοινή θέα στο κέντρο της Αθήνας, απλά για να επιβιώσουν», δήλωσε σχετικά η εκ των συγγραφέων της έρευνας, κ. Διγιδίκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσό που απαιτείται για μια σεξουαλική συνεύρεση με ένα ανήλικο προσφυγόπουλο είναι τα 15 ευρώ και η πλειοψηφία των παιδιών είναι μικρά αγοράκια, στα οποία ασελγούν άνδρες άνω των 35 ετών.

Αυτό το πρόβλημα έχει διογκωθεί, κυρίως γιατί υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγόπουλων, που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς τους, είτε γιατί οι τελευταίοι πέθαναν κάπου στην πορεία μέχρι τη χώρα μας είτε γιατί έχασαν τα παιδιά τους είτε γιατί προτίμησαν με τα λίγα λεφτά που είχαν, να σώσουν τα παιδιά τους από τις εμπόλεμες ζώνες που βρίσκονταν, με την ελπίδα κάποια στιγμή να τα ανταμώσουν ξανά.

Μόνο για το 2016, οι ελληνικές υπηρεσίες προστασίας παιδιών, ανέφεραν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 5.174 περιπτώσεις ανήλικων προσφυγόπουλων, από τα οποία μόλις 191 μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα, είτε βρίσκονται στα γνωστά μας hot-spots, είτε έχουν χαθεί κάπου στην πορεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα φαινόμενα εκπόρνευσης δεν είναι… αποκλειστικότητα της Αθήνας, καθώς εμφανίζονται και στην επαρχία, ενώ πολλές φορές τα ίδια παιδιά εθίζονται και στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να είναι στον πλήρη έλεγχο των λαθρεμπόρων.

«Υπάρχει μια δραματική αποτυχία στην προσπάθεια προστασίας πολλών προσφυγόπουλων στην Ευρώπη σήμερα. Αυτό που δείχνουν αυτά τα νούμερα, είναι η απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν ασφαλή και μόνιμα σπίτια στα προσφυγόπουλα», αναφέρει σχετικά η έκθεση.

Τα νούμερα είναι όντως αποκαρδιωτικά. Για παράδειγμα, από τα 3.000 παιδιά που είχε συμφωνήσει να πάρει η Μεγ. Βρετανία πέρυσι, τελικά πήρε μόλις 350. Και η ίδια απροθυμία παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που έχουν ρίξει όλο το βάρος της επίλυσης του ζητήματος στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

«Είναι ευθύνη μας ως άνθρωποι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να λάβουμε μέτρα σε όλα τα επίπεδα για να σταματήσουμε αυτή τη στυγερή βεβήλωση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η κ. Διγιδίκη.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ: https://cdn2.sph.harvard.edu/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/Emergenc...