Με πρωτοβουλία της γενικής γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης σύσκεψη με αντικείμενο την πρόσβαση των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης στις τραπεζικές συναλλαγές ενώ τέθηκαν και άλλα χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η κ. Γιαννακάκη επισήμανε τη βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης να δοθεί οριστική λύση για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με προβλήματα όρασης στις καθημερινές τραπεζικές τους συναλλαγές, όπως το αίτημα για συμμετοχή μαρτύρων και η άρνηση των τραπεζικών καταστημάτων να εκδώσουν κάρτες ATM ή πιστωτικές κάρτες, όταν το αίτημα υποβάλλεται από τυφλούς συναλλασσόμενους.

Τέλος, η γενική γραμματέας εξέφρασε την προσδοκία της, οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν, έτσι ώστε οι τραπεζικές συναλλαγές να πραγματοποιούνται, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τυφλών και με προβλήματα όρασης συμπολιτών, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό των αρχών της ισότητας, της μη διάκρισης και κυρίως της αξιοπρέπειάς τους.