Αδυνατούν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής οι Θεσσαλονικείς, καθώς για τέταρτη συνεχή μέρα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με θερμοκρασίες υπό το μηδέν -κάτι που αποτελεί ρεκόρ παγετού.

Η θερμοκρασία στην πόλη παραμένει χαμηλή και οι τοπικές αρχές πιάστηκαν απροετοίμαστες, καθώς το αλάτι με το οποίο γέμισαν τις αλατιέρες, προκειμένου να το ρίξουν στους δρόμους, «πέτρωσε» εξαιτίας του χιονιά, όπως παραδέχτηκε και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διεξάγεται μετ' εμποδίων, ενώ, μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες χιλιάδες οδηγοί, σήμερα απέφυγαν να κινηθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η Βασιλίσσης Όλγας και η Τσιμισκή. Εξίσου δύσκολη, έως αδύνατη, είναι και η πρόσβαση στα νοσοκομεία της πόλης, για ανθρώπους που υποφέρουν από κρυοπαγήματα εξαιτίας του ψύχους.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν καν να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς οι κάθετοι δρόμοι στις μεγάλες λεωφόρους έχουν γεμίσει από χιόνι. Έτσι, δεν μπορούν καν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για τα νοικοκυριά τους.

Πολλά σπίτια μάλιστα «παγώνουν», καθώς ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια κατάσταση πρωτόγνωση, και ασφαλώς απελπιστική, για τους περισσότερους κατοίκους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, που έχει προφανώς αφεθεί στην τύχη της...

Σκόπελος: Super Puma διέσωσε έξι εγκλωβισμένους στο χιόνι

Με τη δεύτερη προσπάθεια κατάφερε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας να προσεγγίσει το νησί της Σκοπέλου, που πλήττεται και σήμερα, πέμπτη ημέρα από το χιονιά.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από τη Χίο και επιχείρησε να φτάσει στο νησί των Σποράδων και το πρωί, όμως οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο κακές που το πλήρωμα του θεωρούμενου σαν «παντός καιρού» -όπως ονομάζονται τα ελικόπτερα με αυξημένες δυνατότητες πτήσης και επιβιωσιμότητας- δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Το Super Puma απογειώθηκε εκ νέου αργά το μεσημέρι από τη Χίο. Έφτασε πάνω από την Σκόπελο περίπου στις 17:00 το απόγευμα και κινήθηκε ανάμεσα στην πόλη της Σκοπέλου και στον Αγνώντα όπου ήταν εγκλωβισμένοι ένας άντρας και μια γυναίκα, επρόκειτο για αδέλφια. Ωρα 17:06 ολοκλήρωσε τη διάσωση των δύο και αφού τους μετέφερε στο λιμάνι του νησιού, το πλήρωμα του ελικοπτέρου επέστρεψε νότια-νοτιοδυτικά του νησιού για να απεγκλωβίσει μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά. Οι πιλότοι και οι διασώστες του Super Puma ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τη δεύτερη αποστολή τους στις 17:30, απεγκλωβίζοντας συνολικά έξι ανθρώπους στην Σκόπελο που βρίσκονταν μέσα σε τόνους χιονιού.