Μενού
toyrkia - seismos
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Σε μία τεράστια, αλλά και σε μικρότερη ανθρωπιστική τραγωδία, τα κράτη ξεχνούν τις όποιες διαφορές τους και σπεύδουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Πόσω μάλλον όταν αυτές οι χώρες είναι γειτονικές, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που μαζί με τη Συρία, επλήγησαν από ισχυρότατους σεισμούς, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ και 7,5 Ρίχτερ αντίστοιχα. Η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή της τραγωδία, πέρα από τα συλλυπητήρια μηνύματα έσπευσε να αναλάβει δράση, για να βοηθήσει την Τουρκία σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 10.000

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστή η έκταση της ανθρωπιστικής τραγωδίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει βοήθεια, γεγονός που έκανε πράξη μετά και την αποστολή ομάδας των ΕΜΑΚ, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος ανακοίνωσε την έκτατη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η άμεση βοήθεια, πέρα από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, η οποία και ευχαρίστησε από την πρώτη στιγμή την Ελλάδα, συγκίνησε και εκατοντάδες Τούρκους πολίτες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας το Twitter, έσπευσαν να ευχαριστήσουν τη χώρα μας. «Ευχαριστούμε πάρα πολύ γείτονα. Είμαστε ευγνώμονες που σε μία τόσο δύσκολη στιγμή στέκεστε δίπλα μας. Εύχομαι να ήμασταν πάντα έτσι και χωρίς να μεσολαβούν φυσικές καταστροφές», αναφέρει σε απάντησή της χρήστρια κάτω από ανάρτηση της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

 «Teşekkürler Yunanistan» και «Teşekkürler komşu» («Ευχαριστούμε, Ελλάδα» και «Ευχαριστούμε, γείτονα») είναι οι ευχές και τα hashtag που πολλαπλασιάζονται στο τουρκικό Twitter, με αφορμή την άμεση συνδρομή της Ελλάδας σε αυτήν την καταστροφή.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η Ελλάδα, όπως και το Ισραήλ, ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Τουρκία, χωρίς να έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μαζί της. Αντίθετα άλλες ομόθρησκες με την Τουρκία χώρες δεν κινητοποιήθηκαν. «Η ιστορία θα γράψει ότι η Ελλάδα έτρεξε» είναι το νόημα πολλών αναρτήσεων, που εκφράζουν δυσαρέσκεια για χώρες όπως το Κατάρ.

Τα «ευχαριστώ γείτονα» πάνε και έρχονται στις αναρτήσεις των ελληνικών πολιτικών φορέων, δείχνοντας και διαδικτυακά την ευγνωμοσύνη τους στην κινητοποίηση της Ελλάδας.

Δεν λείπουν, μάλιστα, και τα συγκινητικά μηνύματα των Τούρκων πολιτών και στα ελληνικά, από το απλό «Ευχαριστούμε» μέχρι και το «Ευχαριστούμε όμορφη Ελλάδα».

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA