Μενού

Σεισμός στην Τουρκία: Το «τρίγωνο της ζωής» στα χαλάσματα - Γιατί αντέχουν περισσότερο τα παιδιά

toyrkia-seismos-paidia
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά άνω των 5 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν εγκλωβισμένα | Getty
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τους ειδικούς στις διασώσεις οι κρίσιμες ώρες ώστε να μπορέσει να ανασυρθεί κάποιος εγκλωβισμένος, ζωντανός από τα ερείπια, είναι οι πρώτες 72 ώρες μετά από τον σεισμό. Στη συνέχεια οι ελπίδες εξανεμίζονται και πλέον κάθε διάσωση από την τέταρτη ημέρα και έπειτα χαρακτηρίζεται ως «θαύμα». Τέτοια «θαύματα» τις τελευταίες ώρες βλέπουμε πολλά στην Τουρκία μετά από τους φονικούς σεισμούς την περασμένη Δευτέρα. Αρκετοί άνθρωποι, ως επί το πλείστον παιδιά, ανασύρονται από τους διασώστες ζωντανά, γεμίζοντας έτσι ελπίδες όλους πως μπορούν να σωθούν ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τις πρώτες 24 ώρες μετά από μια καταστροφή. Μετά από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται καθώς περνάει κάθε μέρα. Πολλά θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται κάτω από χαλάσματα ή άλλα συντρίμμια. Υπάρχουν όμως κάποιες συνιστώσες που μπορούν να συμβάλουν ώστε κάποιος να επιβιώσει για μεγαλύτερο διάστημα και εν τέλει να εντοπιστεί και να διασωθεί. «Συνήθως, είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη έως την έβδομη ημέρα, και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν μέχρι τότε», θα πει στο Associated Press ο Δρ Τζάρον Λι, ειδικός στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

toyrkia-seismos-paidia
Σεισμός στην Τουρκία | AP

Η ηλικία, η σωματική και ψυχική κατάσταση είναι σύμφωνα με επιστήμονες τρεις από τους βασικούς παράγοντες για την επιβίωση, αρκεί να μην έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Αντίθετα όσοι πάσχουν από ασθένειες, των οποίων η υγεία εξαρτάται από φάρμακα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντέξουν. «Οι σοβαροί τραυματισμοί οδηγούν στην απώλεια ζωής εντός των πρώτων 3-4 ωρών εάν δεν υπάρξει ιατρική παρέμβαση» θα πει ο καθηγητής Χαλντούν Ακόγλου μιλώντας στη Milliyet.

«Aνθρωποι παγιδευμένοι δίπλα σε πτώματα, που δεν έχουν καμία επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν την ελπίδα τους»

Το «τρίγωνο της ζωής» και οι συνθήκες για την επιβίωση

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή το αν θα καταφέρει κάποιος άνθρωπος να επιζήσει κάτω από τα χαλάσματα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Πρωτίστως, να βρεθεί σε αυτό που αποκαλούν ως «τρίγωνο της ζωής». Πρόκειται ουσιαστικά για έναν χώρο που δημιουργείται στα συντρίμμια και προστατεύει τον άνθρωπο που έχει παγιδευθεί. Από εκεί και πέρα «είναι σημαντικό να μην υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, όπως και να υπάρχει επαφή με καθαρό αέρα για την αναπνοή. Επίσης είναι σημαντικό αν θα βρεθεί νερό όπως επίσης η ηλικία αλλά και η απουσία κάποιου νοσήματος».

toyrkia-seismos-paidia
Η Αγια | Getty

Ενας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα παραμείνει κάποιος ζωντανός, είναι το τι υπάρχει δίπλα του. Αν δηλαδή έχε στο οτικό του πεδίο κάποιο άλλο άτομο που έχει χάσει τη ζωή του. «Η ψυχική κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιβίωση. Aνθρωποι παγιδευμένοι δίπλα σε πτώματα, που δεν έχουν καμία επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν την ελπίδα τους», σημειώνει στο AP ο Δρ Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός επείγουσας ιατρικής στην ιατρική σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Δεδομένου ότι τα παιδιά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, είναι πιο πιθανό να χωρέσουν στα "τρίγωνα της ζωής"»

Γιατί διασώζονται περισσότερα παιδιά

Εκείνο που έχει προκαλέσει εντύπωση στις προσπάθειες που γίνονται στην Τουρκία, είναι πως όσο περνούν οι ώρες από τους φονικούς σεισμούς, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ανασύρονται ζωντανοί είναι παιδιά διαφόρων ηλικιών. Σύμφωνα με τον Δρ. Ακόγλου υπάρχει σχετική εξήγηση γι αυτό. «Δεδομένου ότι τα παιδιά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, είναι πιο πιθανό να χωρέσουν στα τρίγωνα της ζωής και να μην υποστούν σημαντικούς τραυματισμούς. Έχουν επίσης σχετικά μεγαλύτερη αντοχή σε ορθοπεδικά τραύματα. Oμως η ηλικία είναι σημαντική εδώ. Δυστυχώς, αυτές οι πιθανότητες μπορούν να αντιστραφούν, ειδικά σε ηλικία κάτω των 5 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Darlene Etienne
Το 2010 η 16χρονη Darlene Etienne επιβίωσε στα χαλάσματα 15 μέρες μετά από τον σεισμό στην Αϊτή | AP Photos

Αξίζει να σημειωθεί πως τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του βρέθηκαν ζωντανοί μετά από 9 ημέρες παγιδευμένοι στο ισοπεδωμένο σπίτι τους. To 2010, ένα 16χρονο κορίτσι από την Αϊτή σώθηκε από τα ερείπια του σεισμού στο Πορτ-Ο-Πρενς μετά από 15 ημέρες. Είναι περιπτώσεις σπάνιες, μεν, που δείχνουν όμως πως πάντα υπάρχει ελπίδα να βρεθεί κάποιος ζωντανός ακόμη και να έχει παρέλθει το κρίσιμο 72ωρο.

toyrkia-seismos-paidia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.