Μενού
mousolini xitler
Μπενίτο Μουσολίνι και Αδόλφος Χίτλερ | AP
  • Α-
  • Α+

Η προδοσία προξενεί αδιαμφισβήτητα αρνητικά συναισθήματα σε αυτόν που επηρεάζεται. Κύρια αιτία της εκδήλωσής της είναι συνήθως η ηθική κατωτερότητα που μπορεί να οφείλεται σε βαθύτερα αίτια ψυχολογικής σύγκρουσης και που μπορεί να προβάλλεται, κατά τον δράστη, είτε ως εκδίκηση, είτε για διάφορους άλλους ιδιοτελείς σκοπούς (η «προδοσία του Ιούδα για τριάκοντα αργύρια»).

Πλέον θα βλέπουμε... προδότες στην ελληνική τηλεόραση με την πρεμιέρα του παιχνιδιού στρατηγικής στον ΑΝΤ1. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα παρουσιάζει το παιχνίδι «Οι Προδότες» όπου πιστοί και προδότες θα αναμετρηθούν μέσα από διάφορες αποστολές, προσπαθώντας να φτάσουν στη λύση μυστηρίου, με έπαθλο έως και 100.000 ευρώ.

Όμως οι... πραγματικοί προδότες δεν ήταν παίκτες παιχνιδιού στρατηγικής αφού κατά καιρούς στην Ιστορία υπήρξαν πρόσωπα που «ξεπουλήθηκαν» ηθικά. Εκτός από τον Δημήτριο Νενέκο, οπλαρχηγό του 1821 που πρόδωσε την Επανάσταση για τα υλικά ανταλλάγματα του Ιμπραήμ Πασά, υπήρξαν κατά καιρούς πρόσωπα χωρίς ηθικούς φραγμούς που στην ουσία κοιτούσαν μόνο το συμφέρον τους. 

Αυτοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους προδότες στην Ιστορία.

Η Σοβιετική Ένωση θα κέρδιζε τις ΗΠΑ

Ο αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Τζον Γουόκερ, φαινόταν ένας έντιμος πολίτης. Η απόφασή του να ανοίξει ένα μπαρ τον «έπνιξε» στα χρέη και το 1965, ενώ υπηρετούσε στο υποβρύχιο USS Simon Bolivar έλαβε μήνυμα από τις μυστικές υπηρεσίες για να εργαστεί πάνω στις επικοινωνίες

Το 1967, ενώ είχε... βουλιάξει στα χρέη, ο ίδιος και η σύζυγός του ξεκίνησαν να πουλάνε στη Σοβιετική Ένωση απόρρητες πληροφορίες για τον αμερικανικό στρατό. Η πρώτη συναλλαγή έγινε τον χειμώνα του 1968 και συνεχίστηκε ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του Γουόκερ όπου «στρατολογήθηκαν» ο γιος και ο αδερφός του. 

Όσο για τις πληροφορίες που πούλησαν; Ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνες για τον αμερικανικό στρατό αφού οι Σοβιετικοί μπορούσαν, εξαιτίας του Γουόκερ, να εντοπίζουν τα πλοία των ΗΠΑ ανά την υφήλιο

Τζον και Μπάρμπαρα Γουόκερ πήραν διαζύγιο το 1976 λόγω ενδοοοικογενειακής βίας. Η Μπάρμπαρα δεν ήθελε την εμπλοκή των παιδιών της στην κατασκοπεία και μετά από αρκετές απόπειρες επικοινωνίας με το FBI που ήταν ατελέσφορες επειδή συνεχώς ήταν μεθυσμένη, κατάφερε να μιλήσει και να καταγγείλει τον πρώην σύζυγό της. 

Ο Τζον Γουόκερ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέθανε στη φυλακή από καρκίνο στις 28 Αυγούστου 2014. Οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν πως, αν ξεσπούσε πόλεμος τη δεκαετία του '70, θα τον κέρδιζαν σίγουρα χάρη σε αυτόν.

Η καταστροφή των Αζτέκων 

Η Μαρίνα που έμεινε γνωστή ως La Malinche, ζούσε στο Μεξικό με τους Αζτέκους όταν εισέβαλαν οι Ισπανοί το 1500 τους κατέκτησαν. Ήταν σκλάβα και μεταξύ των 20 γυναικών που έδωσαν οι Αζτέκοι στον επικεφαλής των Ισπανών Ερνάν Κορτέζ

Η La Malinche χρησιμοποίησε το ταλέντο της στις ξένες γλώσσες και στράφηκε κατά των Αζτέκων δίνοντας στον Κορτέζ πληροφορίες για την περιοχή.  Αυτό βοήθησε τους Ισπανούς να πραγματοποιήσουν επιτυχείς επιθέσεις. Η ίδια γέννησε επίσης και τον πρώτο γιο του Κορτέζ, τον Μάρτιν, έναν από τους πρώτους «Mestizos». 

la-malinche
Τοιχογραφία της La Malinche με τον Ερνάν Κορτέζ στην Πόλη του Μεξικού | AP

Ο στρατιωτικός Bernal Díaz del Castillo στο «Historia verdadera de la conquista de la Nueva España» αναφέρεται συνεχώς στην «κυρία Μαρίνα» υποστηρίζοντας πως «χωρίς τη βοήθεια της, δεν θα καταλαβαίναμε τη γλώσσα της νέας Ισπανίας και του Μεξικού». Επίσης, ο στρατιωτικός Rodríguez de Ocaña υποστηρίζει πως για τον Ερνάν Κορτές η κατάκτηση οφειλόταν πρώτα στη βοήθεια του Θεού και μετά σε αυτήν της «κυρίας Μαρίνας». 

Σήμερα ο ρόλος της La Malinche είναι αμφιλεγόμενος. 

Το τέλος των «300» 

Μία από τις πιο γνωστές προδοσίες στην Ελλάδα -και όχι μόνο- είναι αυτή του Εφιάλτη ο οποίος παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που οδηγούσε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες, ενώ ανέλαβε ταυτόχρονα να οδηγήσει από εκεί τους Πέρσες για να χτυπήσουν από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ).

Το όνομα του στενού περάσματος ήταν Ανοπαία Ατραπός, στο οποίο είχαν θέσει ως φρουρούς 1.000 Φωκείς. Οι Πέρσες ακολούθησαν τον Εφιάλτη με τη δύση του ηλίου, απώθησαν τους Φωκείς και κύκλωσαν τους Σπαρτιάτες. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του. Το κέρδος του ήταν μια μεγάλη χρηματική αμοιβή που έλαβε από τον Ξέρξη.

Μετά την αποχώρηση των Περσών, ο Εφιάλτης επικηρύχθηκε και διέφυγε στη Θεσσαλία. Μετά από χρόνια γύρισε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στην πατρίδα του Αντικύρη (πλησίον Σπερχειού, η σημερινή Λαμία) και δολοφονήθηκε από τον Αθηνάδη ο οποίος τον αναγνώρισε. 

Φυλακίστηκε επειδή έγραφε για την «επανάσταση του προλεταριάτου» και έγινε φασίστας

Ο Μουσολίνι έλαβε το όνομα Μπενίτο, λόγω του θαυμασμού του πατέρα του προς τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Μεξικού, Μπενίτο Χουάρες. Εκδιώχθηκε από την εκκλησία που πήγαινε η μητέρα του και αποβλήθηκε από το σχολείο του.

Όμως κατάφερε να το τελειώσει, πήρε δίπλωμα δημοδιδάσκαλου και διορίστηκε για να παραιτηθεί τελικά από... πλήξη. Αναμίχθηκε με το σοσιαλιστικό κίνημα με αποτέλεσμα να υποστεί διώξεις και να μεταναστεύσει στην Ελβετία προκειμένου να μην πάει στρατό. Εργαζόταν ως κτίστης και διοργάνωνε απεργίες συναδέλφων με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να απελαθεί. 

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ιταλία και επέστρεψε εκ νέου στην Ελβετία όπου τον... έδιωξαν με παρέμβαση των σοσιαλιστών βουλευτών από όλα τα καντόνια της χώρας. Συνέχισε στο Τιρόλο που ήταν υπό αυστριακή κατοχή εκδίδοντας σοσιαλιστική εφημερίδα με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί και από εκεί. Κατέληξε στο Φορλί όπου εξέδωσε την εφημερίδα... «Ταξική Πάλη» και το 1910 εκλέχτηκε γραμματέας της τοπικής του σοσιαλιστικού κόμματος. 

Η αντιπολεμική του δράση έφερε εκ νέου φυλάκιση το 1911 αλλά και πάλι βγήκε εκτός για να διοριστεί αρχισυντάκτης της επίσημης εφημερίδας του ιταλικού σοσιαλιστικού κόμματος «Avanti!».

Με την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το σοσιαλιστικό κόμμα τάσσεται κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε επεκτατικής πολεμικής επιχείρησης. Ο Μπενίτο πιστεύει μόνο στην πάλη των τάξεων και στην επανάσταση του προλεταριάτου.

Η προδοσία 

Ανεξήγητα, όμως, μέσα σε λίγους μήνες, κάνει στροφή 180 μοιρών. Αναθεωρεί τις απόψεις του για τον πόλεμο και εγκαταλείπει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ιδρύει νέα εφημερίδα, την οποία ονομάζει «II Popolo d’ ltalia» και το κόμμα «Fasci Italiani di Combattimento» με μέλη του ιταλικού στρατού που διανθίζονται από μποέμ πρώην σοσιαλιστές, επαναστάτες συνδικαλιστές, νεαρούς αμφισβητίες σπουδαστές.

Στη χώρα της ανεργίας, της σιτοδείας, των διαδηλώσεων και των καταλήψεων, το όραμα της Μεγάλης Ιταλίας φαντάζει ελκυστικό. Στις εκλογές της 15ης Μαΐου 1921, οι φασίστες σημειώνουν σημαντική άνοδο και ο Μουσολίνι εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Οι φασίστες δημιουργούν «ομάδες επαγρύπνησης» και αρχίζουν να συγκρούονται στους δρόμους με τους σοσιαλιστές. 

Οι πρώην σύντροφοι καίνε τα γραφεία της «Avanti». Η μεταστροφή αυτή τους εξασφαλίζει τη στήριξη των βιομηχάνων. Τον Μάιο του 1922, 20.000 φασίστες καταλαμβάνουν την Μπολόνια και τον Αύγουστο το Μιλάνο. Τα στελέχη του κόμματός του πιέζουν τον Μουσολίνι να αποφασίσει τη Μεγάλη Πορεία προς τη Ρώμη, που θα οδηγούσε στην κατάληψη της εξουσίας. Στο «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητούσαν την παραίτησή της, παίρνουν αρνητική απάντηση.

Τελικά, η Μεγάλη Πορεία πραγματοποιείται δύο μήνες μετά: στις 28 Οκτωβρίου 1922. Δύο μέρες αργότερα, ο Μουσολίνι εισέρχεται θριαμβευτικά στη Ρώμη και γίνεται αρχηγός του κράτους. 

Ο Μουσολίνι περιόρισε τις πολιτικές ελευθερίες, λογόκρινε τον Τύπο, έκανε πογκρόμ εις βάρος αντιπάλων, εισήγαγε τη θανατική ποινή για συνωμοσία κατά της βασιλικής οικογένειας ή του αρχηγού του κράτους, παραχώρησε πλήρη εξουσία στο Βατικανό με τον όρο να μην αναμιγνύεται στα Εσωτερικά, εισέβαλε στην Αιθιοπία, συμμάχησε με τον Χίτλερ και ενέπλεξε την Ιταλία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

mousolini
Μπενίτο Μουσολίνι - Αδόλφος Χίτλερ στο Μόναχο το 1937 | AP

Στις 28 Απριλίου 1945, ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι εκτελέστηκαν στο Τζουλίνο της επαρχίας του Κόμο και τα πτώματά τους εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA