Η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης (17/9), ανέφερε στο Reuters μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου.
Η επιχείρηση ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας της Χεζμπολάχ που πυροδότησε χιλιάδες βομβητές σε όλο τον Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 4.000, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της ομάδας και του απεσταλμένου του Ιράν στη Βηρυτό.
Η λιβανέζικη πηγή ασφαλείας είπε ότι στο Reuters οι βομβητές προέρχονταν από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, αλλά η εταιρεία αρνείται ότι κατασκεύασε τις συσκευές. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.
Τι συνέβη με τους βομβητές
Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε στο Reuters ότι η οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 beepers από την Gold Apollo, τα οποία αρκετές πηγές λένε ότι εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.
Ο ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, δήλωσε ότι οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της εταιρείας με έδρα την Ταϊπέι, το όνομα της οποίας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει.
«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε απλά την επωνυμία μας», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία που κατασκεύασε τους βομβητές.
Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AP924, που λαμβάνει και εμφανίζει μηνύματα κειμένου, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις.
Χεζμπλάχ: Γιατί χρησιμοποιούν βομβητές
Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό τοποθεσίας από το Ισραήλ, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης φέτος.
Ωστόσο, η ανώτερη λιβανέζικη πηγή είπε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».
«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό. Είναι πολύ δύσκολο να το ανιχνεύσει κανείς με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε η πηγή.
Η πηγή πρόσθεσε ότι 4.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, που ενεργοποίησε ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.
Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους βομβητές και δεν είχαν εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ για μήνες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά την επίθεση, η οποία άφησε πίσω της νεκρούς μαχητές και τραυματίες.
Κλονίζεται η Χεζμπολάχ
Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της οργάνωσης από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της συμμάχου της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία σε επίπεδο αντικατασκοπείας για τη Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Τζόναθαν Πανίκοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή.
Οι βομβητές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα και με τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.