Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι οικεία η εικόνα του Γιώργου Οικονομέα στο πλευρό του Δημήτρη Καμπουράκη και θα μπορούσε κανείς να τον φανταστεί σαν οικοδεσπότη σε μια άλλη εκπομπή. Δυσκολότερα όμως θα τον «βλέπαμε» να σιγοτραγουδάει «Κι εγώ σου λέω Στέλλα, στην αγκαλιά μου έλα...», πόσο μάλλον να γράφει τους στίχους αυτού του τραγουδιού. Και όμως, είναι ένας μεταξύ άλλων λιγότερο ή περισσότερο «περαστικών» στην συγγραφή στίχων. Άνθρωποι τους οποίους γνωρίζουμε, αλλά από διαφορετικό στασίδι. Η μετάβασή τους στον κλάδο δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η στιχουργική δεν είναι ακριβώς επάγγελμα και αρκεί το ταλέντο για να «ανοίξει» την πόρτα των ερμηνευτών.

Άρα πιθανότατα να μην είναι είδηση ότι άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες έγραψαν κομμάτια που έμειναν στην ιστορία. Το ποιοι είναι όμως ίσως είναι είδηση ή τουλάχιστον έκπληξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

  • 10

    Χειμώνας είναι - Νότης Σφακιανάκης & Χρήστος Δάντης / Στίχοι: Βασίλης Καπερνάρος

    Ο Βασίλης Καπερνάρος είναι δικηγόρος και πολιτικός. Υπήρξε βουλευτής στους ΑΝΕΛ, το 2014 αποχώρησε και ίδρυσε το ΡΙΖ.Ε.Σ. τον Ιανουάριο του 2015. Από το 1972 έως και το 2011 έχει γράψει τους στίχους αρκετών τραγουδιών, με ερμηνευτές όπως τον Χρήστο Δάντη, την Ελένη Βιτάλη, τον Πασχάλη Τερζή και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Λιγότερο γνωστό ότι έγραψε τους στίχους από το «Χειμώνας είναι» του 2001, που τραγούδησαν ο Νότης Σφακιανάκης με τον Χρήστο Δάντη.

  • 9

    Εκλογές – Τζίμης Πανούσης / Στίχοι: Γρηγόρης Ψαριανός

    Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι δημοσιογράφος και βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών εκλεγμένος με το Ποτάμι. Έγραψε τους στίχους από τις «Εκλογές» του Τζίμη Πανούση το 1980 και ο ίδιος έχει πει «Έχουμε γράψει γύρω στα 40 τραγούδια με τον Τζίμη. Αλλά δεν έχουν βγει. Ευτυχώς.«Μάνα, κόψε το καρβέλι, βγάλε ελιές απ¨το σταμνί» και τέτοια, ξημερώνει Κυριακή, ελευθερία και τέτοια, ήτανε κάτι κομουνιστικά». Ο Γρηγόρης Ψαριανός έγραφε τότε«στης βουλής τα έδρανα, αχ και 'γω να έκλανα» και η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα 27 χρόνια αργότερα, το 2007!

  • 8

    Γυναίκες – Βλάσης Μπονάτσος / Στίχοι: Ισαβέλλα Βλασιάδου

    Πρωτοεμφανίστηκε στην εκπομπή «Άλλα κόλπα» στο πλευρό του Βλάση Μπονάτσου, συμμετείχε στην επιτυχημένη σειρά «Οι Αυθαίρετοι» και φυσικά παρουσίαζε το «Ραντεβού στα τυφλά». Εκτός από πολύ καλή φίλη και συνεργάτιδα του, η Ισαβέλλα Βλασιάδου ήταν η στιχουργός του τραγουδιού «Γυναίκες» που ερμήνευσε ο Βλάσης Μπονάτσος και ακουγόταν στην τηλεοπτική σειρά «Στον αστερισμό της γραβάτας» του 1993.

  • 7

    Διπλό παιχνίδι – Νατάσα Θεοδωρίδου | Στίχοι: Ρούλα Κορομηλά

    Η Ρούλα Κορομηλά μεσουράνησε τη δεκαετία του 90 στην ιδιωτική τηλεόραση και καθιέρωσε προγράμματα που για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνιση τους στη μικρή οθόνη, όπως οι πρωινές εκπομπές, τα σόου και οι τηλεμαραθώνιοι. Πρωινός Καφές, Μπράβο, Ciao Ant1 μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών της. Το 2000 υπέγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Διπλό παιχνίδι», που τραγούδησε η Νατάσα Θεοδωρίδου, σε μουσική του τότε συζύγου της Νάσου Γαλακτερού. Οι δυο τους συνεργάστηκαν σε ακόμα τρία τραγούδια: το «Φοβάμαι» του Γιώργου Τσαλίκη το 2001 και τα «Μόνο για 'σένα» και «Το παραμύθι» του Γιώργου Λεμπέση το 2004.

  • 6

    Το μηδέν – Ελευθερία Αρβανιτάκη | Στίχοι: Λάκης Λαζόπουλος

    Ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε μεγάλη επιτυχία το 1991 με τους Δέκα Μικρούς Μήτσους ενώ μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 παρουσίαζε την σατιρική εκπομπή Αλ Τσαντίρι Νιουζ. Ο δημοσιογράφος έχει γράψει στίχους για σχεδόν 40 τραγούδια, όποτε η στιχουργική του έμπνευση δεν αποτελεί είδηση. Μερικές από τις επιτυχίες του είναι: Ουσίες (Μακεδόνας), Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο (Πάριος), Ως εδώ, Όταν έχω εσένα (Μητροπάνος), και το Δια ταύτα (Μαργαρίτης). Ωστόσο λιγότερο γνωστή είναι η συμβολή του στο «Μηδέν» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του οποίου τους στίχους υπέγραψε το 1997.

  • 5

    Μη γυρίσεις – Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας / Στίχοι: Βέτα Μπετίνη

    Η ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές επιτυχίες της δεκαετίας του '80 αλλά έγινε γνωστή και στους νεότερους από τη συμμετοχή της στη σειρά «Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαίμη». Το όνομά της ωστόσο, βρίσκεται πίσω από το τραγούδι «Μη γυρίσεις» των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, που κυκλοφόρησε το 1989.

    Η ίδια είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή πως τα δύο αδέρφια δεν ήθελαν να βάλουν το όνομά της στο βίντεο κλιπ του κομματιού. Ωστόσο όπως ανέφερε τότε η Βέτα Μπετίνη, ο Χάρης Κατσιμίχας την είχε αναζητήσει το 1992 προκειμένου να λύσουν το θέμα και μάλιστα τότε ρύθμισε και τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, ώστε να τα λαμβάνει η ηθοποιός ακέραια. Η ηθοποιός έχει γράψει τους στίχους σε πέντε ακόμα τραγούδια, λιγότερο γνωστά, με τελευταίο το «Έκοψα λίγο τα μαλλιά μου» το 2014, που ερμηνεύει η Άννα Μπουρμά.

  • 4

    Πεθαίνω για 'σένα – Γιώργος Μαργαρίτης / Στίχοι: Ελένη Ράντου

    Η Ελένη Ράντου είναι ηθοποιός που έχει γράψει ιστορία με τη συμμετοχή της σε σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων το «Κωνσταντίνου και Ελένης» και οι Σαββατογεννημένες. Σύζυγος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η πρώτη της απόπειρα συγγραφής στίχων έγινε το 1994 σε τραγούδι δικό του και συγκεκριμένα στο «Ιδιαζόντως», που συμπεριελήφθη στον δίσκο «Δε σηκώνει». Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία της είναι το τραγούδι «Πεθαίνω για 'σένα» του Γιώργου Μαργαρίτη το 2009! Το κομμάτι γράφτηκε κατά παραγγελία, για την ομώνυμη ταινία. Την βασική ιδέα των στίχων την έχει γράψει η Ελένη Ράντου και τους «μόνταρε», κάνοντάς τους τραγούδι, ο Γιάννης Μαύρος.

  • 3

    Όμως εγώ είμαι τρελός – Τα παιδιά απ' την Πάτρα / Στίχοι: Σεμίνα Διγενή

    Η Σεμίνα Διγενή εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και υπήρξε εμπνεύστρια πολλών τηλεοπτικών projects που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και παρουσιάστρια δεκάδων εκπομπών στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση από το 1982 μέχρι το 2009. Το 1985 έκανε για πρώτη φορά στροφή στην καριέρα της, γράφοντας τους στίχους από το τραγούδι «Όμως εγώ είμαι τρελός», που συμπεριελήφθη στον δίσκο «Αχαρνών 77» του συγκροτήματος «Τα παιδιά από την Πάτρα».

    Έκτοτε υπέγραψε ακόμα τρία τραγούδια, με τελευταίο το «Ιστορίες για αγρίους», που ερμηνεύει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

  • 2

    Στέλλα - Βασίλης Παπακωνσταντίνου / Στίχοι: Γιώργος Οικονομέας

    Ο Γιώργος Οικονομέας είναι δημοσιογράφος, επί πολλά έτη στην πρωινή ζώνη του Mega, μαζί με τον Δημήτρη Καμπουράκη. Αυτό που πολλοί ίσως αγνοούμε είναι ότι έχει υπογράψει δύο τραγούδια από τον δίσκο «Κουρσάρος» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: Τη πολυτραγουδισμένη «Στέλλα» αλλά και τον «Τρελό» και τα δύο σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη.

  • 1

    Ας χαθείς – Χρήστος Θηβαίος / Στίχοι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

    Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι ηθοποιός γνωστός τόσο από τηλεοπτικές όσο και από κινηματογραφικές και θεατρικές δουλειές! Τον θυμόμαστε όλοι σαν Γρηγόρη από το «Είσαι το ταίρι μου», σαν Βαγγέλη από το «Με λένε Βαγγέλη» αλλά και από τις εμφανίσεις του στις 10η Εντολή και τον Κόκκινο Κύκλο.

    Να όμως, που το ταλέντο του μεταφέρθηκε για «μια νύχτα» και στη μουσική, καθώς έχει γράψει τους στίχους από το «Ας χαθείς» του Χρήστου Θηβαίου. Ο ηθοποιός έχει πει ότι είχε δώσει τους στίχους στον Θηβαίο το 2000, αλλά 9 χρόνια αργότερα, όταν και το τραγούδι ηχογραφήθηκε, είδε το videoclip και οι στίχοι ήταν αγνώστου πατρός καθώς ο τραγουδοποιός δεν θυμόταν ποιος του είχε δώσει τους στίχους και έπαιρνε τηλέφωνα για να βρει ποιος τους είχε γράψει. Τελικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς μετά από επικοινωνία των δύο ανδρών.

BEST OF LIQUID MEDIA