Life

Και τα επτά είναι υπέροχα: Aθηναϊκά εστιατόρια με ιστορία (pics)

Μερικά από τα πιο ιστορικά στέκια της πόλης.

Από τα τραπέζια τους πέρασαν σημαντικοί άνθρωποι από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, παρέες που με τα γέλια και τις συζητήσεις τους έγραψαν ιστορία. Όπως άλλωστε και τα ίδια τα μαγαζιά. Εστιατόρια που μετρούν δεκαετίες ολόκληρες συνεχίζουν να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους, κάνοντας τον κόσμο που περνά το κατώφλι τους να ζουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία. 

7
Κόλλιας

Ένα από τα πιο εμβληματικά μαγαζιά για ψάρι, ο Τάσος Κόλλιας μετακόμισε το εστιατόριό του στην Λ. Συγγρού από την ιστορική του έδρα στα Ταμπούρια, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να τον γνωρίσει. Με έμφαση στις πρώτες ύλες και τα αγνά υλικά, μπαίνοντας μέσα στο χώρο περνάς από το «ψαράδικό» όπου σε τελάρα με πάγο ή στα ψυγεία του αντικρίζει κανείς έναν απίστευτο πλούτο ανάλογα και την εποχή και το τι έβγαλε η θάλασσα. Στην συνέχεια, ο δρόμος περνά από το «μεζεδοπωλείο» όπου εκθέτει τα πιάτα με τους θαλασσινούς -και όχι μόνο- μεζέδες αλλά και την μεγάλη συλλογή του από τσίπουρα και ούζα. Η περιήγηση τελειώνει στο «ζαχαροπλαστείο» με τα νόστιμα σιροπιαστά. 
Info: Λεωφ. Συγγρού 303, Π. Φάληρο, Τηλ. 2109408620

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Κεντρικόν

Ξεκίνησε ως καφενεδάκι το 1935 με την ονομασία «Λεύκες» από τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη Νίκου Κουτουζή. Στο σημερινό χώρο, βρίσκεται από το 1971 και από τότε φιλοξενεί καθημερινά όσους θέλουν να φάνε μαγειρευτά, πιάτα κλασσικά και καθόλου πειραγμένα, στο κέντρο της Αθήνας. Άλλωστε, η ταυτότητα του αστικού εστιατορίου – που ακολουθεί το Κεντρικόν εδώ και δεκαετίες – ορίζεται κυρίως από την κουζίνα του που θυμίζει όσα μαγείρευε η μητέρα και η γιαγιά μας. Το «Κεντρικόν», όμως, ήταν και είναι καλλιτεχνικό και πολιτικό στέκι. Παλιότερα ένας από τους πιο τακτικούς πελάτες ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης καθώς και ο Κάρολος Κουν ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Αντώνη Σαμαράκη. Ήταν, επίσης, το στέκι της οικογένειας Παπανδρέου καθώς και αρκετών άλλων πολιτικών. 
Info: Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, Τηλ. 2103232482

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Μαγεμένος αυλός

Με φιλοσοφία «διατήρηση  της  παράδοσης και προσπάθεια για  ποιότητα», το εν λόγω γευστικό στέκι καταφέρνει να μετρά σχεδόν πενήντα χρόνια ζωής και πορείας, από τη στιγμή που το ζεύγος Πολυχρόνη αποφάσισε να ανοίξει ένα μπιστρό που να θυμίζει Παρίσι.  Η διακόσμηση των χώρων, που χρονολογείται από το 1961, με έπιπλα κλασικά,  αντίκες, είναι ένας από τους λόγους  που ο «Μαγεμένος αυλός» είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις καλές τέχνες. Ο βασικότερος, όμως, είναι οι άνθρωποι που κάθονταν στα τραπέζια του, από τον Χατζιδάκι, το Μινωτή και το Χορν μέχρι τον Ελύτη, το Σεφέρη. Εκεί έπαιξαν για πρώτη φορά τα τραγούδια και απήγγειλαν τους στίχους τους οι Γκάτσος, Χατζηνάσιος, Μούτσης, Πλωρίτης, Καμπανέλλης και δεκάδες άλλοι που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο χώρο, που επιμένει μέχρι σήμερα να διοργανώνει ποιητικές βραδιές και Κυριακές με βιολιά. Όσον αφορά στις γεύσεις; Φοντύ τυριών, πικάτα, τουρνεντό σοτέ, φιλέτο Κόζακ κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς. 
Info: Αμύντα 4, Πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, Τηλ.2107223195 

Προηγούμενο
Επόμενο
4
L’Abreuvoir

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, στις 18 Μαρτίου 1965, όταν ο Αλέξης Κότσης και η σύζυγός του Γιάννα σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα γαλλικό εστιατόριο στην όμορφη συνοικία της Αθήνας, το Κολωνάκι. Σπεσιαλίστας της γαλλικής κουζίνας, την οποία είχε διδαχτεί και εξασκήσει στην Γαλλία, ο Αλέξης Κότσης είδε το εστιατόριό του, σύντομα, να θεωρείται ο αγαπημένος τόπος συνάντησης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας, των φίλων του καλού κρασιού, καθώς και το επιλεγμένο εστιατόριο των επαγγελματικών αλλά και φιλικών γευμάτων. Με την πάροδο των χρόνων, αυτό που θεωρήθηκε νεωτερισμός το 1965, μετατράπηκε σιγά-σιγά σε μια γερή παράδοση, παράδοση ποιότητας, εξυπηρέτησης, και ευχάριστης ατμόσφαιρας. Ο κατάλογος του Αbreuvoir δεν έπαψε ποτέ, προς ευχαρίστηση των φίλων τού, να προτείνει νέες σπεσιαλιτέ μέχρι και σήμερα όπου ο Σπύρος και η Κλαίρη, τα παιδιά του Αλέξη Κότση, οδηγούν το εστιατόριο σε νέες επιτυχίες, έχοντας ως μοναδική τους επιθυμία την ικανοποίηση των πιστών τους πελατών.
Info: Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τηλ.2107229106, 2107229061

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Αθηναϊκόν

«Γεννήθηκε» στην οδό Σανταρόζα το 1932, μεταφέρθηκε στην οδό Θεμιστοκλέους το 1985 και το 2013 απέκτησε ένα δεύτερο, σύγχρονο πρόσωπο στην οδό Μητροπόλεως 34. Την ιστορία, όμως,  του Αθηναϊκού έγραψαν οι θαμώνες του, πρόσωπα της τέχνης και της πολιτικής, οι Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Λαζάνης, Μελίνα Μερκούρη, Μίμης Κουγιουμτζής, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Βαγγέλης Σειληνός, Γιώργος Ράλλης, Βασίλης Βασιλικός, Θάνος Μικρούτσικος, Μιχάλης Κατσαρός, Μανώλης Ρασούλης αλλά και η ποιητική παρέα των «Λευτεριστών». Μία παρέα που ξεχώριζε με τη ζωντάνια της -με «πρόεδρο» τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τακτά μέλη τους Αχιλλέα Θεοφίλου, Δημήτρη Αρβανίτη, Γιώργο Σταθόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, με κορυφαίους την Ειρήνη Παππά και φυσικά τον Νίκο Καρούζο- που μαζευόταν κάθε Σάββατο μεσημέρι, έτρωγε, έπινε και γελούσε. Σήμερα, το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο «Αθηναϊκόν» είναι ανοιχτό σε παλιές και σε νέες παρέες που γράφουν τη δική τους ιστορία.
Info: Θεμιστοκλέους 2 (πεζόδρομος) & Πανεπιστημίου, Τηλ. 2103838485, 2103835905

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Spiros & Vasilis

Περισσότερα από σαράντα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην ίδιο οδό, στο ίδιο μέρος με σταθερό κοινό τους λάτρεις της αυθεντικής και κλασσικής γαλλικής κουζίνας, καθώς και την αν φαν γκατέ της κοσμικής ζωής της πόλης. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1974, όταν ο Βασίλης Πολυμέρης με τον αδερφό του Σπύρο αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους γαλλικό εστιατόριο. Σήμερα, τη σκυτάλη έχει αναλάβει ο γιος του πρώτου, Γιώργος, συνεχίζοντας να σερβίρει Entrecote café de Paris, φιλέτο Λίλι, μπουτάκια βατράχων, σαλιγκάρια και πολλά ακόμα εκλεκτά πιάτα και επιδόρπια, όπως το σουφλέ σοκολάτας. Όλα αυτά συνοδευμένα με κάποια από τις 100 ετικέτες ελληνικών και γαλλικών κρασιών!
Info: Λάχητος 5, Κολωνάκι, Τηλ. 2107237575 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Saloon

Μετρώντας περισσότερα από 40 χρόνια πορείας, την πόρτα του έχουν περάσει επιφανείς άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, ποιητές, ηθοποιοί, ζωγράφοι, συγγραφείς, όπου άφηναν το χνάρι τους στα λευκώματα που διατηρεί ο Γιάννης Μαντόπουλος. Κείμενα κι αφιερώσεις, σκίτσα και αυτοσχέδιοι στίχοι από τους Μάνο Χατζιδάκι, Αλέξη Μινωτή, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκο Φασιανό, Γιώργο Σταθόπουλο, Αλίκη Βουγιουκλάκη γεμίζουν τα παραπάνω και κατατάσσουν το εν λόγω εστιατόριο σε ένα από τα πιο ξακουστά στέκια της πόλης. Κατά τη διάρκεια, όμως, όλων αυτών των ετών, οι ψυχές και η ομάδα του μαγαζιού προσπαθούν να διατηρήσουν το χαρακτήρα και την ταυτότητά του με τις διεθνείς σπεσιαλιτέ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στον κατάλογο, θα συναντήσετε το φιλέτο με σπαράγγια Κώστας Μύρης, το φιλέτο Ποταμίτης και Χατζιδάκις που δίνουν το στίγμα και αποδεικνύουν το καλλιτεχνικό παρελθόν. 
Info: Αλκμάνος 36, Ιλίσια, Tηλ. 2107242208

Προηγούμενο