Life
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε πιο έξυπνοι από όσο νομίζετε

Αυτά είναι τα 9 χαρακτηριστικά που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες διαθέτουν οι πιο έξυπνοι άνθρωποι.

Το τεστ IQ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιος είναι έξυπνος. Υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές και συνήθειες που συνδέονται επιστημονικά με την αυξημένη νοημοσύνη. Δείτε παρακάτω τα σημάδια, που σύμφωνα με έρευνες, φανερώνουν ότι κάποιος μπορεί να είναι πραγματικά πολύ πιο έξυπνος από όσο νομίζει.
 

Είστε δημιουργικοί

Σύμφωνα με τη Δρ Katie Davis, κλινική νευροψυχολόγο, η δημιουργικότητα αποτελεί σημάδι υψηλής νοημοσύνης καθώς απαιτεί σκέψη με ευελιξία- «έξω από το κουτί»- και ικανότητα να αλλάζεις τρόπους επίλυσης ενός προβλήματος.

Είστε ακατάστατοι

Η Kathleen Vohs από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα λέει ότι η ακαταστασία συνδέεται με τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, ζήτησαν από δύο ομάδες ατόμων να σκεφτούν δημιουργικές χρήσεις για μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Η μία ομάδα δούλεψε σε έναν ακατάστατο χώρο, ενώ η άλλη εργάστηκε σε ένα νοικοκυρεμένο δωμάτιο. Η πρώτη ομάδα είχε πολύ πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Έχετε ακόρεστη περιέργεια

Δεν είναι απλώς το να μαθαίνεις περισσότερα πράγματα που σε κάνει πιο έξυπνο, αλλά το να θέλεις να μάθεις περισσότερα που είναι σίγουρα στοιχείο των ευφυών ανθρώπων, λένε οι επιστήμονες. Μια μελέτη στο Journal of Individual Differences έδειξε τα άτομα που σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες σε τεστ IQ είχαν περισσότερη περιέργεια και ήταν πιο ανοιχτοί σε ιδέες.

Μιλάτε μόνοι σας

Όχι, δεν είναι σημάδι ότι είστε τρελοί! Σύμφωνα με πολλές έρευνες, αυτή η συνήθεια αποτελεί ένδειξη αυξημένης ευφυΐας. Μια μελέτη των ψυχολόγων Paloma Mari-Beffa και Alexander Kirkham του Πανεπιστημίου Bangor έδειξε ότι το να μιλάς μόνος σου δυνατά βελτιώνει τον αυτοέλεγχο, ο οποίος συνδέεται με την υψηλή νοημοσύνη.

Έχετε υψηλό αυτοέλεγχο

Μια μελέτη ψυχολογίας που έγινε το 2009 από το Πανεπιστήμιο του Yale έδωσε στους συμμετέχοντες να κάνουν ένα IQ τεστ και τους πρόσφερε ένα χρηματικό ποσό ως ανταμοιβή, το οποίο μπορούσαν να λάβουν εκείνη τη στιγμή ή αργότερα (για υψηλότερο ποσό). Εκείνοι που επέλεξαν να περιμένουν είχαν τα υψηλότερα σκορ IQ, δείχνοντας ότι η ικανότητα να αποφεύγεις να πάρεις παρορμητικές αποφάσεις και η προσεκτική στάθμιση των επιλογών συσχετίζεται με την ευφυΐα.

Έχετε χιούμορ

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού το 2011 διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες κωμικοί και οι άνθρωποι που έγραψαν αστείες λεζάντες για διάφορα καρτούν σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική νοημοσύνη.

Απολαμβάνετε την παρέα με τον εαυτό σας

Αν κάνετε καλή παρέα με τον εαυτό σας και δεν χρειάζεστε συνεχώς κόσμο τριγύρω σας, αυτό είναι ένα σημάδι ευφυΐας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychology έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυξημένης ευφυΐας και ικανοποίησης με το να περνάς χρόνο μόνος σου.

Είστε ανοιχτόμυαλοι

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale το 2008 έδειξε ότι τα έξυπνα άτομα τείνουν να παραμένουν ανοιχτόμυαλοι στις απόψεις των άλλων, χωρίς να διατυπώνουν τη δική τους μέχρι να ακούσουν πολλές. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι σίγουροι για τη γνώμη που θα σχηματίσουν και λιγότερο πιθανό να χειραγωγηθούν.

Δεν είστε σίγουροι ότι είστε ιδιαίτερα έξυπνοι

Ο David Dunning, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, μαζί με το βοηθό του Justin Kruger, ανέπτυξαν τη θεωρία τους (το «φαινόμενο Dunning-Kruger») ότι οι ανεπαρκείς άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τον εαυτό τους. Από την άλλη, οι ειδικοί σε έναν τομέα, συχνά υποτιμούν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους ή πιστεύουν ότι και οι άλλοι γύρω τους βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.

Εμείς πάντως θα ολοκληρώσουμε με μια φράση του Σαίξπηρ: «Ο ανόητος θεωρεί τον εαυτό του σοφό, αλλά ο σοφός άνθρωπος ξέρει ότι είναι ανόητος».

Πηγή: inc.com


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.