Μενού
  • Α-
  • Α+

Εάν έστω και μια φορά μέσα στην καραντίνα δοκιμάσατε να τρέξετε μερικά χιλιόμετρα για να εκμεταλλευτείτε τον κωδικό #6, αλλά η εμπειρία δεν σας φάνηκε ικανοποιητική όσο φανταζόσασταν και δεν το προσπαθήσατε ποτέ ξανά, είναι βέβαιο ότι κάπου κάνατε κάποιο λάθος. Δείτε γιατί.

Το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα στην πόλη, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη σωματική δραστηριότητα για το εγκλωβισμένο σώμα σας και τον πιεσμένο εγκέφαλό σας, σας δίνει την δυνατότητα να ξαναδείτε την την γειτονιά και την πόλη σας από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία. Συνήθως, έχετε μάθει να κυκλοφορείτε στην πόλη μέσα στο αυτοκίνητο, υπομένοντας -άλλοτε καρτερικά και άλλοτε έξω φρενών- το αιώνιο μποτιλιάρισμα. Και εδώ έρχεται το «σωστό» τρέξιμο να αλλάξει την ιδέα σας για μια ώρα αληθινής ...αναψυχής μέσα στην πόλη.

https://www.instagram.com/p/BvmgmdAAv26/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το παγκόσμιο κίνημα Urban Running: δεν είναι προπόνηση, είναι αστική εξερεύνηση

Το λάθος που πολλές φορές κάνετε είναι να θεωρείτε το τρέξιμο «γύρω από το τετράγωνο» σαν μια αγγαρεία, έστω και εάν ευεργετεί πολύ την καρδιά και τη σιλουέτα σας. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι η πιο μοδάτη αγαπημένη υπαίθρια δραστηριότητα για εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Το Urban Running είναι ένα κίνημα που «σαρώνει» τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη -και όχι μόνο εξαιτίας της καραντίνας-, με μικρές ή μεγάλες ομάδες φίλων και γειτόνων να οργανώνουν τα δικά τους εβδομαδιαία δρομικά event μέσα στους δρόμους της ευρύτερης γειτονιάς τους. «Δεν είναι αγώνας, είναι εξερεύνηση. Δεν είναι περιπέτεια, είναι μια άλλη εμπειρία, που εμπεριέχει και πολλά στοιχεία πολιτιστικής “εκδρομής”», λέει ο Ματ Γκρος, διευθυντής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του περιοδικού Runner’s World.

Εξαιρώντας τις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε το Urban Running πριν από 17 περίπου χρόνια και είναι πλέον ένας καταξιωμένος δρομικός θεσμός, οι Ευρωπαίοι κάτοικοι φαίνεται να αγκαλιάζουν πολύ θερμά το κίνημα «αστικού τρεξίματος» τον τελευταίο καιρό, με ομάδες σε Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι, Κοπεγχάγη και Ρώμη, να έχουν θεσμοθετήσει ειδικές ημέρες τρεξίματος στην πόλη τους, με σκοπό να ανακαλύψουν από κοντά τα σημαντικά πολιτιστικά ή αρχιτεκτονικά στολίδια τους.

https://www.instagram.com/p/Bv4TgXhlsMG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Άλλες δράσεις των ομάδων Urban Running περιλαμβάνουν ακόμη πιο σημαντικές κοινωφελείς ιδέες, οργανώνοντας θεματικές δρομικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης ενάντια στον ρατσισμό και την φυλετική ανισότητα ή υπέρ των κοινωνικά και οικονομικά αδύνατωνμελών της πόλης ή της γειτονιάς τους», λέει ο Γκρος, προσθέτοντας: «Και εδώ είναι που το τρέξιμο ξεφεύγει από τα στενά όρια της προπόνησης, δίνοντας τη θέση του σε μια νέα εμπειρία με πολλαπλά οφέλη για κάθε συμμετέχοντα -πέρα από την διατήρηση της καλής φυσικής του κατάστασης».

(Σ.Σ.: Στην Ελλάδα, μπορεί ακόμη το Urban Running να μην έχει την αντίστοιχη διάδοση και δημοσιότητα που του αξίζει, ωστόσο πολλές προσπάθειες φορέων για ομαδικό τρέξιμο στις αθηναϊκές γειτονιές δείχνουν να καρποφορούν, με πιο δημοφιλείς εκείνες που αφορούν σε διαδρομές στο Ιστορικό Κέντρο και στο Πεδίον του Άρεως).

Πώς θα μπείτε στη δράση

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνατε στις μέχρι σήμερα πρόσκαιρες προσπάθειές σας να τρέξετε στην πόλη, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν είστε επαρκώς κοινωνικοποιημένοι. «Το τρέξιμο κατά μόνας είναι όχι μόνο πολύ βαρετό, αλλά δεν παρέχει το κατάλληλο κίνητρο για επιπλέον απόλαυση και εξερεύνηση», λέει στο Coach Mag ο Σον Ντίξον, ένας Βρετανός ελίτ δρομέας και προπονητής. «Ειδικά όσον αφορά στο Urban Running, η δημιουργία μιας ολιγομελούς ομάδας από άτομα της γειτονιάς βοηθά περισσότερο στην αναβάθμιση της προσπάθειάς σας, οδηγώντας σας όχι μόνο να τρέξετε περισσότερα χιλιόμετρα πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά, αλλά θα μπορείτε να εξερευνάτε νέες, άγνωστες διαδρομές στην πόλη, με βάση τις εμπειρίες και τις προτροπές των υπόλοιπων μελών της ομάδας», συμβουλεύει ο Ντίξον.

Τέλος, ένα ακόμη λάθος που κάνατε μέχρι σήμερα τρέχοντας στην πόλη, ήταν ο ακατάλληλος εξοπλισμός. «Το τρέξιμο σε σκληρό έδαφος όπως είναι η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια δεν είναι κάτι που τα γόνατα και οι αρθρώσεις σας θα βρουν διασκεδαστικό, οπότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε έναν κατάλληλο εξοπλισμό, όπως τα δρομικά παπούτσια που είναι κατασκευασμένα γιαασφαλές τρέξιμο στην πόλη», τονίζει ο Γκρος.

https://www.instagram.com/p/B3FMpW4o3EV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Επίσης, όταν επιχειρήσετε να τρέξετε βραδινές ώρες, φροντίστε να έχετε εφοδιαστεί με κατάλληλα αξεσουάρ -γιλέκο, καπέλο, σορτσάκι ή παπούτσια- με ειδικές ανακλαστικές επιφάνειες, που θα σας κάνουν ορατούς από μακριά, ιδίως από τους οδηγούς τροχοφόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα πρέπει να  τρέχετε στην πόλη φορώντας ένα ζευγάρι ακουστικά με δυνατή μουσική στα αφτιά σας», τονίζει οΓκρος: «Τρέχοντας μέσα στα στενά ή τους μεγάλους δρόμους της πόλης, τα μάτια και τα αφτιά πρέπει να είναι ανοιχτά και ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις. Απ’ τη μια ελαχιστοποιείτε κάποιο πιθανό απρόσμενο ατύχημα, και απ’ την άλλη, απολαμβάνετε με όλες τις αισθήσεις σας αυτή την ξεχωριστή δρομική εμπειρία εξερεύνησης μέσα στην πολύβουη πόλη».

Διαβάστε ακόμα

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα outfit για τις χειμερινές προπονήσεις σας εκτός σπιτιού

Τα μυστικά για να τρέχετε σαν αυθεντικός δρομέας -και να το απολαμβάνετε

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA