Life

Ποια post στα social media αποκαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού σας

Μια μελέτη από ερευνητές της Ψυχιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στην Πενσυλβάνια έρχεται να αποκαλύψει τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι η συστηματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σάς οδηγεί σε όλο και πιο σκοτεινά μονοπάτια της ψυχικής σας υγείας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Και μολονότι κατά την περίοδο της μακράς καραντίνας, πλατφόρμες σαν το Facebook και το Instagram βοήθησαν πολύ να νιώθετε συνδεδεμένοι με τους συγγενείς, τους φίλους και την κοινωνία γενικότερα, εντούτοις οι επιστήμονες τονίζουν πως η «μοναξιά της κοινωνικοποίησης» που δημιούργησαν τα social media κατά την πανδημία, περισσότερο αύξησαν την κατάθλιψη παρά τη μείωσαν.

Μια μελέτη από ερευνητές της Ψυχιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στην Πενσυλβάνια έρχεται να αποκαλύψει τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι η συστηματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σάς οδηγεί σε όλο και πιο σκοτεινά μονοπάτια της ψυχικής σας υγείας, εξετάζοντας τα δεδομένα περισσότερων από 3,9 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και του Instagram.

7
Τα άτομα με κατάθλιψη δημοσιεύουν συχνότερα στο Instagram

Μελετώντας στοιχεία από παλαιότερες έρευνες των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και του Βερμόντ, οι επιστήμονες του Κάρνεγκι Μέλον ανέλυσαν περισσότερες από 43.000 δημοσιεύσεις Instagram από 166 χρήστες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για να ανακαλύψουν ότι οι χρήστες με κατάθλιψη ανέβαζαν συχνότερα αναρτήσεις από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Είχαν επίσης περισσότερες φωτογραφίες με τον εαυτό τους, τις οποίες συνήθως ανέβαζαν αφού τις είχαν περάσει από τα ειδικά φίλτρα.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Ο χρόνος που αφιερώνετε στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης φανερώνει πολλά για τον ψυχισμό σας

Το να περνάτε πολύ χρόνο στα social media μπορεί να είναι τοξικό για τον συναισθηματικό σας κόσμο. Στην πραγματικότητα, περιορίζοντας το χρόνο που ξοδεύετε σε αυτά, θα είστε πιο ικανοποιημένοι με την εμπειρία σας.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Moment -μιας εφαρμογής η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες από την εξάρτηση στα social media- ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα χρονικό σημείο για κάθε πλατφόρμα, όπου από εκεί και μετά επέρχεται ο εθισμός -με όσα δυσάρεστα για την ψυχική υγεία σημαίνει. Για το Facebook, το να περάσετε περισσότερο από 23 λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε μια δυστυχισμένη εμπειρία, ενώ για το Instagram, το όριο είναι 31 λεπτά, λένε οι επιστήμονες.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Οι αναρτήσεις σας μπορούν να στρεβλώσουν τις αναμνήσεις σας

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται σαν ένα εξαιρετικό μέρος για να αποθηκεύετε τις αναμνήσεις σας, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε για να τις θυμηθείτε με ικανοποίηση αργότερα, αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ψυχικά υγιή άτομα δημοσιεύουν ως επί το πλείστον θετικές στιγμές της ζωής τους, δημιουργώντας ένα παζλ αναμνήσεων που μπορεί να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη κατάσταση της ζωής τους.

Αντίθετα, τα άτομα με διαταραγμένη ψυχολογία και καταθλιπτική συμπεριφορά, τείνουν να δημοσιεύουν καταστροφολογικές αναρτήσεις και έντονα προσωποποιημένες και υπεργενικευμένες στρεβλώσεις, με γνώμονα τις φοβίες τους. Για τους συγκεκριμένους χρήστες, μια επιστροφή στις αποθηκευμένες δημοσιεύσεις τους θα τους κάνει να μην θυμούνται ούτε μια μέρα που όλα πήγαν καλά στη ζωή τους, οδηγώντας σε ακόμη πιο σκοτεινά μονοπάτια τον ψυχισμό τους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε στην διαδικτυακή κοινωνικοποίηση, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθάνεστε αποξενωμένοι

Η κοινωνική απομόνωση που έφερε η πανδημία είναι πιο επικίνδυνη από την ίδια την πανδημία. Και, όπως αναφέρει η μελέτη, ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα social media βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι και να χτίζουν σχέσεις με τον «έξω» κόσμο, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο.

Χιλιάδες followers δεν μεταφράζονται σε χιλιάδες πραγματικούς φίλους και μια ενεργή κοινωνική ζωή, με την μελέτη να αναφέρει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει όριο στον αριθμό των φίλων που μπορεί να χειριστεί ο εγκέφαλος ενός ατόμου. Οι εικονικοί φίλοι δεν μεταφράζονται σε πραγματικούς φίλους και η οικοδόμηση και διατήρηση μιας τέτοιας σχέσης απαιτεί πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Τα άτομα που δημοσιεύουν πολλές αναρτήσεις για τους συντρόφους τους είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι ενημερώσεις «κατάστασης» στο Facebook μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον αληθινό εαυτό σας. Συλλέγοντας δεδομένα από 555 χρήστες της συγκεκριμένης πλατφόρμας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να δημοσιεύουν συχνότερα στοιχεία που αφορούν στον μόνιμο ή τρέχοντα ερωτικό σύντροφό τους.

Όσοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνήθιζαν να αναρτούν ενημερώσεις για την πορεία την παρούσας ερωτικής σχέσης τους, θέλοντας να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι είναι αγαπητοί άνθρωποι και γι’ αυτό η σχέση τους πάει καλά. Αντίθετα, οι χρήστες του Facebook με υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα αυτοεκτίμησης έκαναν λιγότερες αναρτήσεις για τη σχέση τους, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν σε στιγμές χαράς μαζί με τα παιδιά ή τα κατοικίδιά τους.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Έχετε διαφορετικά πρόσωπα για κάθε πλατφόρμα;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αλλάζουν την ηλεκτρονική εικόνα και το προφίλ τους ανάλογα με την πλατφόρμα στην οποία βρίσκονται, έχουν μεγάλες πιθανότητες να φλερτάρουν με το διπολικό φάσμα, μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία το συναίσθημα εναλλάσσεται από περιόδους νορμοθυμίας (φυσιολογικής διάθεσης), μανίας, υπομανίας ή κατάθλιψης.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Το «αθέατο» κοινό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους μπελάδες από μια βεβιασμένη ανάρτησή σας

Πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε φίλους, στενούς συνεργάτες ή άτομα της οικογένειάς μας -ξέρουμε ότι θα μας δικαιολογήσουν, ακόμη και εάν πούμε κάτι χαζό ή λανθασμένο.

Αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ό,τι γραφτεί εν θερμώ και χωρίς δεύτερη σκέψη θα φτάσει στα μάτια εκατοντάδων ή χιλιάδων ατόμων που ακολουθούν τους λογαριασμούς σας. Είναι πιθανό να προσβάλλει και να εξοργίσει κάποιους, σχολιάζοντας την άποψή σας με έναν τρόπο που μπορεί να καταβαραθρώσει την ψυχολογία σας.

Προηγούμενο
TAGS
#social media