Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Εντμόντ Ροστάντ (Edmond Rostand), ο οποίος έγραψε το διάσημο έργο «Συρανό ντε Μπερζεράκ», τιμάει σήμερα το Google Doodle. Σαν σήμερα το 1901, ο Ροστάντ έγινε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία (l’Académie Française).

Διαβάστε ακόμη: Eurovision 2022: Πούλησαν το τρόπαιο οι Kalush Orchestra για να πάρει drones η Ουκρανία για τον πόλεμο

Γεννήθηκε στη Μασσαλία την 1η Απριλίου 1868. Ήταν από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια: ο πατέρας του ήταν οικονομολόγος και ποιητής που είχε μεταφράσει τα έργα του Κάτουλλου, καθώς και μέλος της Ακαδημίας της Μασσαλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο Εντμόντ Ροστάντ σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο κολέγιο Στανισλάς στο Παρίσι.  Έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο με τίτλο «Le Gant rouge» (Το κόκκινο γάντι) στην ηλικία των 20 ετών, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εμφανίζεται το 1890 με τίτλο «Les Musardises».

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots», αλλά η επιτυχία ήρθε το 1894 με το «Les Romanesque’s». Στη συνέχεια έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο έμμετρα έργα: «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895, και «La Samaritaine» το 1897. Τη χρονιά εκείνη ανέβηκε στο Πορτ Σαιν-Μαρτέν και η γνωστή σε όλους επιτυχία, «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac).

Σημειώνεται ότι ο Συρανό ντε Μπερζεράκ είναι πραγματικό πρόσωπο: ήταν και αυτός θεατρικός συγγραφέας στη Γαλλία τον 16ο αιώνα, ενώ ήταν γνωστό πως είχε μεγάλη μύτη. Πέρα, όμως, από αυτή την ομοιότητα, το θεατρικό έργο του Ροστάντ είναι ιστορικά ανακριβές και o Σιρανό του δεν έχει καμία σχέση με το ιστορικό πρόσωπο. Το «Aiglon», έργο γραμμένο για την Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία τον οδήγησε, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Ήταν τριάντα τριών ετών.

Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον ανάγκασε να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία. Ο Εντμόν Ροστάν πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA