Το κλασσικό που λέγεται πως αν ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό που αγαπάς δεν θα χρειαστεί ουσιαστικά να δουλέψεις ούτε μία ημέρα στη ζωή σου, εν τέλει ισχύει. Ζωντανό παράδειγμα ο Χάρης Τσιάκαλος, ο ιδιοκτήτης του Bolivar Beach Bar στην Ακτή του Ήλιου στον Άλιμο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, ασχολούνταν με τα έργα, όμως λάτρευε τη μουσική και περνούσε πάντα πολύ χρόνο στην παραλία. Ώσπου, το 2005 αποφάσισε να καταπιαστεί με ό,τι τον γέμιζε περισσότερο σε σχέση με όσα δραστηριοποιούνταν μέχρι τότε. Κάπως έτσι, αυτό το Σάββατο, το Bolivar κλείνει τα 14 του χρόνια και του ζητήσαμε να μας διηγηθεί τα πάντα, τα highlights του πιο επιτυχημένου και διαχρονικού beach bar από το χθες μέχρι το σήμερα. Ανάμεσα σε αυτά, μερικές από τις πιο περίεργες ιστορίες που έχουν γραφτεί στην άμμο, αλλά και πολλά χιλιόμετρα... χορού. 

Το ξεκίνημα

Η ιστορία του Bolivar ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου του 2005 στον Άγιο Νικόλαο στην Ανάβυσσο, ένα όμορφο ξύλινο beach bar πάνω στο κύμα με βασική και μοναδική αρχή λειτουργίας του να περνούν καλά οι επισκέπτες. Όλοι ήταν καλοδεχούμενοι, οι τιμές προσιτές, υπήρχε χαλαρότητα και καλή διάθεση.

Όλες οι καλές ιδέες έρχονται μεταξύ σοβαρού και αστείου. Έτσι, η ονομασία προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, τον Σιμόν Μπολιβάρ, αλλά και από τον… Νίκο Εγγονόπουλο και το ποίημά του που λέει «Μπολιβάρ είσαι ωραίος σαν Έλληνας». Έψαχνα τότε ένα εύηχο όνομα που να έχει όμως και ένα δεύτερο όνομα και ο Μπολιβάρ, και σαν πρόσωπο και σαν ποίημα μου ταίριαξε απόλυτα.


Το Bolivar όταν βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου

Από την Ανάβυσσο μεταφερθήκαμε την Πρωτομαγιά του 2012 στην οργανωμένη Ακτή του Ήλιου, σε ένα κομβικό σημείο προβλέποντας ότι λόγω κρίσης οι περισσότεροι δε θα μπορούσαν να μας επισκέπτονται συχνά. Δεν ήταν μόνο θέμα μάρκετινγκ μία τέτοιου είδους κατασκευή χωρίς βαριά δομικά υλικά και μπετόν, αλλά και ηθικής προσέγγισης και σεβασμού προς την παραλία.

Η μουσική και τα events

Ο προσανατολισμός τότε δεν ήταν να κάνουμε τόσο μεγάλα dj sets με προσκεκλημένους από το εξωτερικό. Είναι κάτι που προέκυψε την τελευταία πενταετία και νομίζω πως είναι η βασική αλλαγή που έχει συντελεστεί από το 2005 μέχρι και σήμερα. Η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας μας είναι όπως ήταν, διατηρούμε πολύ χαμηλές τιμές, στα πάρτι η είσοδος είναι πάντα 10 ευρώ με ποτό, ενώ παράλληλα δε χρεώνεται το πάρκινγκ.


Το Bolivar σήμερα στην Ακτή του Ήλιου

Στη μουσική έχουμε επενδύσει στο ξένο ρεπερτόριο γιατί το Bolivar απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες που στην πλειοψηφία τους δεν θα πάνε σε ένα μαγαζί για να ακούσουν ελληνικά. Κάθε Τετάρτη πάντως, έχουμε το all time classics πάρτι που παίζει από ‘60s έως ‘90s, οπότε υπάρχει και αυτή η επιλογή. Αν αναγκαστικά κάνεις κάτι που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία σου, είναι και η στιγμή που έχεις αποτύχει γιατί έχεις χάσει τον χαρακτήρα σου.  

Αυτά που ξεχωρίζω κάθε χρόνο είναι τα γενέθλια του μαγαζιού γιατί το κλίμα είναι εορταστικό, έρχονται φίλοι και πελάτες που μας επισκέπτονται χρόνια και για μένα είναι μοναδική στιγμή να τους βλέπω εκεί. Τα φετινά μας γενέθλια τα γιορτάζουμε με τον Kiko Navarro που τα τελευταία χρόνια σχεδόν έχει γίνει resident στο μαγαζί. Το «κόλλημα» και από εμάς και από τον κόσμο με τον Kiko είναι διπλό: 1ον είναι εξαιρετικός γιατί κάνει ένα long time set που ξεκινάει στις 12 και σταματάει όταν φεύγει ο τελευταίος πελάτης (!) και 2ον σαν άνθρωπος είναι εξαιρετικός… Είναι και γουρλής!

Δεν ξέρω τι να σου πρωτοξεχωρίσω από όλα όσα έχουν γίνει μέσα σε αυτά τα χρόνια. Το 2010, όταν βρισκόμασταν στο ξενοδοχείο Alexander φιλοξενήσαμε τους Raining Pleasure σε ένα εξαιρετικό live… Το 2012 έπαιξαν σε μας για πρώτη φορά οι Locomondo που τους περίμενε ο κόσμος και μπορείς να φανταστείς 5.000 ανθρώπους να χορεύουν ευτυχισμένοι στην άμμο. Παρασκευή και 13 του 2013, θυμάμαι το full moon party με τον Dennis Ferrer που έφερε 3.000 κόσμου στην παραλία. To 2017 σίγουρα έκανε τη διαφορά το beach house festival με headliner την απόλυτη σταρ Maya Jane Coles που ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα, έπαιξε ένα δίωρο και καθήλωσε τους πάντες… Νομίζω θα χρειαστεί να μιλάμε πολλές ώρες για να τα καλύψω όλα.


Η Maya Jane Coles στο Bolivar 

Tα ευτράπελα και τα... απίστευτα

Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ σοβαρά προβλήματα, ευτυχώς. Έχει χρειαστεί να επέμβει η Άμεση Δράση σε περιστατικό, αλλά όχι για αυτό που θα πίστευε κανείς. Ένας πελάτης γιόρταζε τα γενέθλιά του, είχε πιει λίγο παραπάνω και οι φίλοι του, του πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου του για να μην οδηγήσει. Πήγε στο πάρκινγκ, δεν το βρήκε, γύρισε σε εμάς γιατί πίστευε ότι είχε κλαπεί, κάλεσε την αστυνομία, αλλά τελικά το αυτοκίνητο βρισκόταν σπίτι του…

Το 2009, έχει έρθει πελάτης για ποτό με την κοπέλα του και παράλληλα την ίδια στιγμή συνάντησε και τη δεύτερη κοπέλα του και την ίδια στιγμή συνάντησε και την πρώην του! Οπότε βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, βρισκόταν στο κεντρικό μας μπαρ και μας ζήτησε αν μπορεί να μπει μέσα στο μπαρ ώστε να τον φυγαδεύσουμε από την πίσω πόρτα! Πίστεψε ότι κινδύνευε, ήταν τρομοκρατημένος και τον φυγαδεύσαμε όντως.,

Μια άλλη φορά, το 2010, ήρθε μια ηλικιωμένη κυρία και με πλησίασε έξαλλη, ζητώντας κάποιον υπεύθυνο. Μου λέει: «Η θάλασσα σήμερα έχει περισσότερο αλάτι». Της είπα ότι δε μπορώ να την βοηθήσω σε σχέση με την ποσότητα του αλατιού, εκείνη συνέχισε να ωρύεται υποστηρίζοντας ότι κάποιος έριξε παραπάνω αλάτι (!). Για να την αποφύγω της είπα ότι υπεύθυνος για το αλάτι είναι ο κύριος τάδε που είναι ο διευθυντής της επιχείρησης και με βούτηξε από το πουκάμισο φωνάζοντας μου να μην την κοροϊδεύω και να της πω ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το πράγμα!


Nick Warren, Χάρης Τσιάκαλος (από αριστερά)

Έχει τύχει να παίζει ο Dennis Ferrer και επειδή μοιάζουμε λίγο σαν φυσιογνωμίες όταν μαυρίσω, το 2016 που έπαιζε μου ζητούσαν αυτόγραφα (γέλια). Ευτυχώς πάντως, με djs γενικότερα δε μας έχει συμβεί κάτι απρόοπτο ή δυσάρεστο. 

Δε θα σου πω ποιος ήταν ο πιο ιδιότροπος guest μας, αλλά τι ζητούσε. Είχε πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το φαγητό, ήθελε γάλα από το εξωτερικό χωρίς γλουτένη, ειδικά επεξεργασμένους χυμούς με καρύδα κα. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είχε ζητήσει playstation σε συγκεκριμένη θέση με συγκεκριμένο παιχνίδι για να χαλαρώσει, όπως και έναν συγκεκριμένο τύπο κάλτσας (!). Ναι, του τα παρείχαμε όλα.

Ανάλογα με τη χώρα καταγωγής των djs εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και ο χαρακτήρας. O Kiko Navarro είναι πολύ φιλικός με τον κόσμο και με εμάς, ο John Digweed σαν Άγγλος -όπως και οι Γερμανοί- είναι λίγο πιο αυστηρός στην προσέγγιση του set του, ενώ οι Ισπανοί και οι Γάλλοι είναι πιο χαλαροί.


Χάρης Τσιάκαλος, John Digweed

Ο κόσμος, τα προβλήματα και το «αύριο»

Ο καλλιτέχνης που δεν έχει έρθει ακόμα σε μας και είναι όνειρο ζωής να μπορέσουμε να τον φιλοξενήσουμε έχει να κάνει με τον πρώτο δίσκο που μου χάρισε η μητέρα μου. Πρόκειται για τον Ζαν Μισέλ Ζαρ που θεωρώ ότι είναι η αρχή της ηλεκτρονικής μουσικής.

Υπάρχει προκατάληψη ότι νύχτα, κλαμπ και διασκέδαση έχουν άμεση σχέση με μαφιόζους και παράνομες δράσεις γενικότερα. Κι όμως η αλήθεια δεν είναι αυτή. Είναι στην ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί μύθους. Εμείς ούτε «πόρτα» ρίχνουμε... Παραμένουμε προσιτοί όπως την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας. Το χειρότερο βέβαια που έχω ακούσει είναι ότι είμαστε ακριβοί και είναι στενάχωρο γιατί όλη μας η προσέγγιση είναι να μπορέσει ο πελάτης εν μέσω κρίσης να διασκεδάσει.

Φυσικά και χορεύει ο κόσμος. Ειδικά όταν υπάρχει guest από το εξωτερικό, δεν υπάρχει άνθρωπος να μην χορεύει. Εντάξει, κάποιοι έρχονται για το τσεκ ιν, αλλά είναι λίγοι. 

Οπωσδήποτε μας κόστισε η περσινή μόλυνση με το πετρέλαιο στον Σαρωνικό. Είμαστε στη φάση που έχουμε διεκδικήσει νομικά τις αποζημιώσεις, αλλά ευτυχώς όλες οι μετρήσεις στην παραλία μας έχουν βγει καλές. Έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, αλλά μας στοίχισε γιατί συνέβη τον Σεπτέμβριο που υπήρχε πολύς τουρισμός στην πόλη. Ήμασταν τυχεροί που η «βλάβη» δεν ήταν ανεπανόρθωτη. Σε εμάς η Ακτή του Ήλιου είχε προνοήσει με ειδικά μέτρα και δίχτυ προστασίας. Δεν είδαμε δηλαδή καθόλου πίσσα. 

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσω. Είμαι κάθε μέρα στο μαγαζί και όλο τον χρόνο απασχολούμαι με αυτό - ακόμη και τον χειμώνα, γιατί τότε γίνονται οι απαραίτητες εργασίες και ανακαινίσεις. Είναι ο μεγάλος μου έρωτας! Mία ημέρα πριν από τρία χρόνια σκέφτηκα να διασκεδάσω κάπου αλλού και κατέληξα στις 11 το βράδυ πάλι πίσω...

Περισσότερα για το Bolivar Beach Bar και το πάρτι γενεθλίων του για τα 14 του χρόνια, εδώ και εδώ