Αν έχετε διαβάσει το «Ποτέ και Πουθενά» (Neverwhere) του Νιλ Γκέιμαν ή δει την ομώνυμη καλτ μίνι σειρά του BBC, θα έχετε γνωρίσει το Κάτω Λονδίνο, μια ολόκληρη υπόγεια πόλη κάτω από τη βρετανική πρωτεύουσα, την οποία κατοικούν τέρατα και άγγελοι, καλόγεροι και φονιάδες, κυνηγοί και θηρία. Η Κάτω Αθήνα μπορεί να μην έχει την έκταση ή τους... κατοίκους του Κάτω Λονδίνου του Γκέιμαν, αλλά είναι αληθινή και πολύ ενδιαφέρουσα.

Οι αστικοί θρύλοι τις περισσότερες φορές υπερβάλλουν ως προς το μήκος των υπόγειων διαδρομών, ωστόσο μπορεί κανείς να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Αθήνας. Και θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στην ξενάγηση που οργανώνουν η Terra Incognita Travel και η ομάδα αστικών σπηλαιολογικών εξερευνήσεων και μελετών Αστική Σπηλαιολογία στις 8 Σεπτεμβρίου και τις 13 Οκτωβρίου.

Καταφύγια κρυμμένα από την κοινή θέα, κατασκευασμένα σε βάθος ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό από τους βομβαρδισμούς μαχητικών αεροπλάνων υπάρχουν στους λόφους αλλά και σε πολλά από τα παλιά κτήρια της πόλης. Στην κατακόμβη της Ρωσικής Εκκλησίας, που οικοδομήθηκε πάνω σε ένα δεκάδες ιερά της αρχαίας πόλης, βρίσκει κανείς κρύπτες οστεοφυλακίων, ρωμαϊκά λουτρά και τούνελ από αρχαία υδραγωγεία.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι τα απρόσιτα δίκτυα υπογείων στοών των παλιών ρεμάτων που χάθηκαν, αφήνοντας από πολύ νωρίς την Αθήνα χωρίς τρεχούμενα νερά. Ελάχιστα σημεία τους είναι πλέον φανερά μέσα στην πόλη, διατηρημένα ακόμη και κάτω από τον πιο κεντρικό δρόμο της, ενώ από πάνω ακούγονται τα αυτοκίνητα να περνούν! Είναι μια ξεχασμένη όαση μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινούν οι υπόγειες στοές προς τη θάλασσα...

Όλες οι τοποθεσίες που περιλαμβάνει η ξενάγηση βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές Κολωνάκι, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ζάππειο, Μετς. Οι διοργανωτές δεν αποκαλύπτουν τα ακριβή σημεία και τα κρατούν ως έκπληξη για τους συμμετέχοντες. Η εκδρομή της 8 Σεπτεμβρίου έχει ήδη κλείσει τις θέσεις της και απομένουν ελάχιστες για εκείνη της 13ης Οκτωβρίου. 

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 9 το πρωί στην έξοδο Κοραή του σταθμού μετρό Πανεπιστήμιο και η εκδρομή θα διαρκέσει περίπου έως τις 6.30 το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν φακό, αθλητικά παπούτσια, πρόχειρα και άνετα ρούχα, νερό και σνακ. Πληροφορίες για την κράτηση θέσης θα βρείτε εδώ.