Κάπου διάβασα πως όποιος καταφέρει να καθιερώσει την θεσσαλονικιώτικη αργία της 26ης Οκτωβρίου προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και νότια, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να ζηλεύουμε τους βόρειους, πέρα από την ομορφιά της Θεσσαλονίκης. Δημιουργεί επίσης, μία εύσχημη δικαιολογία για τριήμερη απόδραση στο μέρος με το τέλειο φαγητό και τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους. 

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις επαρκώς ένα μέρος είναι να συμπεριφερθείς όπως οι ντόπιοι. Βέβαια, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς -αν προσπεράσουμε την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί με τις φωτιές στην Σιθωνία- δεν χάνουν ούτε στιγμή στα τριήμερα από το να εκδράμουν προς τα εξοχικά τους στην Χαλκιδική... Όμως ας υποθέσουμε ότι είσαι «ιθαγενής» που για τον οποιονδήποτε λόγο δε μπορείς να φύγεις από την πόλη, τι κάνεις; Καταρχάς, είτε κατεβαίνεις να δεις τις δύο παρελάσεις, είτε περιμένεις καρτερικά μέχρι να τελειώσουν, γιατί πολύ απλά ο κόσμος συρρέει στους δρόμους, κάνοντας το κέντρο απλησίαστο. Αφού ξεμπερδέψεις από την ετήσια παραδοσιακή ρουτίνα, πας για brunch στο πρώτο Estrella - World Street Food που άνοιξε ποτέ και που μας πρωτοσύστησε επίσης το περίφημο μπουγατσάν. Ή δοκιμάζεις την ελληνική εκδοχή του Ergon Agora από την Ergon Foods που τυγχάνει διεθνούς πλέον αναγνώρισης. Μεταξύ μας, Θεσσαλονίκη όσον αφορά στο φαγητό και τη διασκέδασή της, κοστίζει ελάχιστα στην τσέπη και περίπου δύο κιλά στη ζυγαριά μέσα σε ένα γεμάτο διήμερο. Ειδικά αν ξέρεις που να πας και τι να ψάξεις, γιατί συνέχεια «ξεφυτρώνουν» ενδιαφέρουσες προτάσεις, ειδικά στην υπερδύναμή της, που λέγεται κέντρο. Ρίξε μια ματιά και στην βόρεια εκδοχή του αθηναϊκού Noel, που μόλις άνοιξε όπως πρώτος διάβασες Reader και έχει δύο λάμδα. Μετά την βόλτα σου στην παραλία με κατεύθυνση προς στο Μακεδονία Παλάς, τσέκαρε πόσο τέλεια δουλειά έχει γίνει στη διατηρητέα οικία Μιχαηλίδη, που τώρα πια υποδέχεται τον κόσμο ως bar restau Casablanca Social Club. Θυμίζουμε ότι ευτυχώς η ζωή στην Θεσσαλονίκη κινείται κυρίως γύρω από το κέντρο της, άρα όλα όσα διαβάζεις σε αυτό εδώ το κείμενο, γίνονται εύκολα με τα πόδια. 


Ύψιλον

Η τάση να ανθίσουν εκ νέου τα Λαδάδικα είχε φανεί από το 2013 περίπου, όταν είχε αρχίσει αντίστοιχα να παίρνει ένα είδος κατηφόρας η ξακουστή Βαλαωρίτου με τα μπαράκια της. Το τότε κλαμπ του Αντώνη Κανάκη Houze στην Αγίου Μηνά (2012-2016) έσπασε το ρόδι και μετέφερε το «ενδιαφέρον» στην περιοχή που μέχρι τότε λειτουργούσε περισσότερο ως ουραγός της Βαλαωρίτου. Τα Άνω Λαδάδικα οπότε, με τα φτηνά μέχρι πρότινος ενοίκια, έχουν πάρει εδώ και καιρό τα πάνω τους με τα εξής: Ύψιλον για socializing και πολιτισμό, Γορίλας για κοκτέιλ και μουσικές, Chilai για ποτό, Mahalo για το πιο τέλειο θεματικό (ανά Κυριακές) brunch (ανοίγει μετά την καλοκαιρινή παύση στις 04/09), Garden Bar για καφέ, Μαιτρ και Μαργαρίτα, αλλά και Σέμπρικο για ποιοτικό φαγητό. Όλα συνιστούν μία καλή αρχή για να ξεναγηθείς στην περιοχή. Διαφορετικά επιλέγεις, στην καρδιά των Λαδάδικων, το Paraty, για όλες τις ώρες ή εκτός της περιοχής το Mandon με το υπέροχο αίθριο.

 


Μπομπονέλλα Cute Bar

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, στη Βαλαωρίτου, καλά κρατούν τα μπαράκια La Doze, Coo και Coq au Zen, όπως και το Picadilly για πιο αργά, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα το κοινό του προαναφερθέντος Houze σε μεγάλο βαθμό, μην ξεχάσεις να τσιμπήσεις Pizza Poselli. Στην ίδια ευθεία, τα Tom's Flaghsip Store & cafe ξεχωρίζουν για το concept τους και την σπιτίσια τους ατμόσφαιρα, ενώ περνώντας την Εγνατία, ξετρυπώνεις οπωσδήποτε τη διαχρονική αξία που λέγεται Ελέφαντας και εμπιστεύεσαι τις γκουρμεδιές του Extravaganza που παραδόξως δεν θα «πληγώσουν» το πορτοφόλι σου. Αρκετά πιο μακριά, στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου, βρίσκεις ωραία πάρτι στην Aigli Geni Hamam που και μόνο ως ιστορικός χώρος, έχει κάτι να πει. Αν φτάσεις μέχρι την ιστορική για τα φοιτητοκαφέ και φωτοτυπάδικά της Μελενίκου, μην προσπεράσεις τον πολυχώρο του Tabya, την καλύτερη θέα αντικρύζεις από το Βυζάντιο στα Κάστρα, ενώ άκαπνος πας στο πρωτότυπο Μπομπονέλλα που θα σου θυμίσει άλλες εποχές.


Extravaganza

Μπρος στο δρόμο που χάραξε το Vogatsikou 3 δηλαδή, που τήρησε εξαρχής την απαγόρευση του τσιγάρου και «φυσάει» με τα κοκτέιλς του. Στην παραλία το fine dining ανήκει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Daios και στην περιοχή του Μεγάρου στο Thria, η πίτσα είναι ξεκάθαρα θέμα του Highschool, και για καφέ ή ποτό πέρνα από τα κλασσικά -το καθένα στο είδος του- Θερμαϊκός, Αχίλλειον και On The Road. Στα στενά, δώσε σημασία στο φρέσκο One, το Pantheon, το Dandelion και το λιλιπούτειο L' autre cafe. Για κρέας πας στο Οψοποιών Μαγγανείαι, για elegant γεύσεις και all day brunch στο Canteen, για πρωτότυπο concept στο ΑνφανΓκατέ in Guadeloupe στο Τελλόγλειο, για ψαρομεζέδες στη Μούργα και τη Μασσαλία και για χειροποίητα γλυκά στη Sugarela της Χριστίνας Κάκκου. Το burger είναι υπόθεση των Brothers in Law, και αντίστοιχα το ChocoBurger του Jerry's Foodtruck, η «after» μπουγάτσα με μερέντα του Γιάννη του reggae, η 24άωρη «after» πίτσα Σάκης στη Λεωφόρο Στρατού, το παγωτό του Ιταλού στην Αλεξάνδρου Σβώλου και τα τρίγωνα πανοράματος του Ελενίδη.

Δοκίμασε πρώτα όοοοολα αυτά στο κέντρο. Και μέχρι τότε, εδώ θα είμαστε για την επόμενη εξόρμηση.