Μετά από ένα γερό «ξεσκόνισμα» που κάναμε κάπου γύρω στον περασμένο Σεπτέμβριο για τα καινούργια στέκια της πόλης, με την αλλαγή της χρονιάς ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να το επαναλάβουμε. Έτσι κι αλλιώς έχουμε μπόλικο υλικό προς συζήτηση. Προφανώς και είναι σχεδόν αδύνατη η πλήρης καταγραφή των νέων αφίξεων της πόλης -άλλωστε οι ρυθμοί με τους οποίους προσθαφαιρούνται μαγαζιά στην Αθήνα είναι σχεδόν ιλλιγιώδεις. Οπότε θα αρκεστούμε στην αναφορά εκείνων που έχουν προλάβει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σύντομο χρονικό διάστημα που εμφανίστηκαν, διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο στην προτίμησή μας.

Νικητής στο περισσότερο «buzz» κατά τη γνώμη μου αναδείχθηκε -με διαφορά μάλιστα- το Frater & Soror (της οικογενείας Theory, Odori Vermuteria di Atene και The Clumsies), που κατέφθασε στο Παγκράτι ως gintoneria - γαστρονομική πρόταση, δια χειρός του σεφ Δήμο Μπαλόπουλο (Daios Cove). Στο basement του παράλληλα, λειτουργεί για private fine dining το ΦΒΚ, για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά λίαν συντόμως. 

Προς Κολωνάκι πλευρά, το Patpong Thai Restaurant με επικεφαλής στην κουζίνα τον Σήφη Μανουσέλη υπόσχεται αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα με τα curry και τις spicy σαλάτες να πηγαινοέρχονται... Στη θέση του Cinco στο μεταξύ, πλέον βρίσκεις το Dry & Raw by Drakoulis, της γνωστής ομώνυμης οικογενείας. Αφού κατέκτησε τα νότια προάστια και τη Μύκονο με το πρωτότυπο κόνσεπτ του ως «αλυσίδα» κρεοπωλείων, ο συνδυασμός καταστήματος και εστιατορίου στην καρδιά της Αθήνας δείχνει να έχει ήδη προσεγγίσει το δικό του κοινό που ενδιαφέρεται για εκλεπτυσμένες γεύσεις όσον αφορά στις κοπές, τα σιτέματα, συνοδευόμενες από εκλεκτό κρασί. 


Ramen στο Warehouse Edge

Οι λάτρεις του ramen που ως τώρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από εστιατόρια όπως το Wagamama ή τα Warehouse σε Εξάρχεια και Καλλιθέα (Warehouse Edge) , στο εξής έχουν εξειδικευμένο χώρο σε στυλ street food. To So So So συγγενεύει με το πασίγνωστο Koi και εστιάσει σε τρία είδη ramen.

Στο 7 Food Sins Gastro Pub στην Πλάκα γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια αναδιοργάνωσης, που δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Mε head chef τον Δήμο Σαμουράκη (La Maison, Σαντορίνη) και διάφορα guests από καταξιωμένους συναδέλφους του, η κουζίνα του δείχνει να ακολουθεί μία πιο ξεκάθαρη οδό και κυρίως value for money φιλοσοφία. Για κάτι πιο πρόχειρο, το Ermina's Homemade Souvlaki στην Αιόλου υπόσχεται χειροποίητη... απόλαυση, ενώ μια Migada στην Πραξιτέλους παρότι συστήνεται με ορίζοντα street food, στην πράξη γεύεσαι ένα πολυεθνικό εστιατόριο μέσα από την φαντασία του Νίκου Τσαμπουνάρη. Στα δικά μου αγαπημένα η Tom Kha Gai σούπα με λεμονόχορτο. 

Φεύγοντας από το κέντρο και πριν κινηθούμε νότια, θυμίζω πως τελευταία σημειώνεται έντονη κινητικότητα από την Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Βρισκόμαστε εν αναμονή των εγκαινίων του Ergon House και πρόσφατα απόβαση έκανε το ξακουστό Choureal για να στοιχειώνει τις σκέψεις μας με το μαγικό του προφιτερόλ χωρίς να μεσολαβούν 504 χλμ. 

Σε μία Δάφνη που πασχίζει να αποκτήσει τις δικές της επιλογές εξόδου για τον κόσμο της, το ολοκαίνουργιο all day cafe bar Madania είναι πολλά υποσχόμενο. Ως Μαντανία (υφαντό στον αργαλειό) ποντάρει στο σπιτικό κλίμα μέσα από ένα περίεργο μιξ παραδοσιακών και βιομηχανικών στοιχείων, όπως και στη «φρεσκάδα» στην κουζίνα του. Λίγο πιο χαμηλά, η Νέα Σμύρνη καλωσόρισε το δικό της Estrella μετά την Γλυφάδα και τον Πειραιά (τουλάχιστον όσον αφορά στα νότια προάστια). 

Στη Γλυφάδα παρεμπιπτόντως, ο Τζορτζ Παπακώστας των Burger Joint δημιούργησε το ιταλικό εστιατόριο Vittoria Gati στα χνάρια του Casa di Pasta με στόχο να συνδυάσει στην πράξη την παράδοση της οικογένειάς του, αλλά και τις επιρροές του από την «θητεία» του στη Νέα Υόρκη. Fine comfort food προσφέρει και το Silar Dining Couture με ένα μεσογειακό μενού του σεφ Άγγελου Μπακόπουλου (Katoikies, Μύκονος). Στα γλυκά κάνει τα μαγικά του ο Γιάννης Βλαχοσωτήρος (Varoulko, Aleria). 

Στα βόρεια και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, με urban, χαλαρή αισθητική κάνει τα πρώτα του βήματα το all day bar Vandal, τη στιγμή που στον Χολαργό η οικογένεια του Bootleg υποδέχθηκε το νέο της μέλος Henhouse Athens για να δοκιμάζεις αυθεντικές αμερικανιές στο πιάτο σου με φόντο την ποτοαπαγόρευση. Μην φύγεις αν δεν τσιμπήσεις λίγο από το mac’n’cheese με την θεσπέσια μπεσαμέλ του. Οι φίλοι των πιο μεσογειακών γεύσεων από την άλλη, θα προτιμήσουν το Misifu Mediterranean Tavern στο Παλαιό Ψυχικό όπου ο σεφ Δημήτρης Νίκολης δίνει μία άλλη διάσταση σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε «tavern» στον τίτλο.