Η Αθήνα δεν είναι η πιο όμορφη πόλη.  

Είναι όμως η πιο ζωντανή, η πιο αληθινή, η πιο αυθεντική και η πιο έντονη. Και μπροστά σε αυτά τα χαρακτηριστικά της η ομορφιά μένει πίσω.  

Γιατί όταν μπορείς να πάρεις ορισμένες γκρι γωνιές και να πετάξεις τόσους χρωματιστούς χαρακτήρες ανθρώπων και τόσες διαφορετικές νότες μουσικής, το τσιμέντο δεν σε ενοχλεί πια. Αντίθετα, γίνεται το καλύτερο φόντο για να χτίσεις πάνω του τις πιο δυνατές ιστορίες και τις πιο ξεχωριστές στιγμές. 

This is Athens. Αυτή είναι η πόλη σου, λοιπόν: η πόλη που θα επέλεγες ανάμεσα σε όλες τις εντυπωσιακές γωνιές του κόσμου. Δικαίως.

Ο Δήμος Αθηναίων το γνωρίζει καλύτερα από όλους και χαράζει μια διαδρομή που ενώνει δύο νέα σημεία συνάντησης. Η Πλατεία Θεάτρου και η Στοά Εμπόρων κουβαλώντας η καθεμιά τη δική της ιστορία, έρχονται να μας δείξουν το νέο τους πρόσωπο.  

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το This is Athens του Δήμου Αθηναίων μάς προσκαλεί σε μια μεγάλη γιορτή, για να δούμε με άλλο μάτι αυτά τα μοναδικά σημεία στο κέντρο της πόλης και να συστηθούμε με τους ανθρώπους που επέλεξαν να δείξουν εκεί τη δουλειά και το έργο τους, συμμετέχοντας στις δράσεις αστικής αναζωογόνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλες ενέργειες, επτά καταστήματα ανοίγουν στην Πλατεία Θεάτρου και 8 στη Στοά Εμπόρων, μέσω της χρηματοδότησης του δήμου Αθηναίων και της σύμπραξης This is Athens & Partners. Τα σημεία αυτά γεμίζουν ξανά με κόσμο και παίρνουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν. 

Έτσι, εμείς δεν έχουμε παρά να δώσουμε το «παρών» στο εορταστικό διήμερο παράλληλων δράσεων, ώστε να δούμε από κοντά την αλλαγή που συντελείται, να κατεβούμε ξανά στο Κέντρο, να ζήσουμε την Αθήνα στα σημεία. 

Τι θα κάνουμε ακριβώς;

Δίνοντας ραντεβού στην εμβληματική Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής, θα κάνουμε μια βόλτα στα 8 νέα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Τι θα βρούμε εκεί;

Ιδιαίτερα χειροποίητα αντικείμενα και διακοσμητικά είδη από ανακυκλώσιμα υλικά – με έμφαση στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, ένα διαδραστικό installation στο εσωτερικό της στοάς για να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα σε χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες από ανακυκλώσιμα υλικά, μια έκθεση ζωγραφικής και πολλά άλλα! 

Αν επιλέξουμε να πάμε με τα πόδια από τη Στοά Εμπόρων στην Πλατεία Θεάτρου, θα ανακαλύψουμε ιστορικά, πολιτιστικά και «γευσιγνωστικά» μυστικά με τον Κωνσταντίνο Καλφακάκο ή θα περπατήσουμε με τους εθελοντές του This is My Athens, που θα μας δείξουν τη «δική» τους Αθήνα μέσω μιας διαδραστικής περιήγησης. Αν επιλέξουμε να πάμε με ποδήλατο, θα ανεβούμε σε ένα από τα ξύλινα ποδήλατα της COCO-MAT bike, για να δοκιμάσουμε έναν διαφορετικό τρόπο κίνησης μέσα στην πόλη! 

Στην Πλατεία Θεάτρου θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, ειδικά σχεδιασμένες από τις ομάδες που λειτουργούν καταστήματα εκεί. Να αποκτήσουμε τη δική μας τσάντα This is Athens με εκπτωτικά κουπόνια για αγορές προϊόντων και εμπειριών από τα καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου και της Στοάς Εμπόρων, να ακούσουμε soul και funk d.j. sets από τους Rugrat & Joseph και την DJ Kafka, να γνωρίσουμε καλλιτέχνες από την αθηναϊκή hip-hop σκηνή, να παρακολουθήσουμε διαδραστικά installations και graffiti painting, να χορέψουμε με τις ομάδες Jump & Jive και Swing That Thing σε ρυθμούς swing, να δούμε το stand-up act του Θωμά Ζάμπρα και του Στέλιου Ανατολίτη, και το πιο σημαντικό: να δούμε την πόλη μας με άλλο μάτι.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δίνουμε ξανά φως στο σκοτάδι και ανοίγουμε κλειστά καταστήματα στο κέντρο της πόλης μας. Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, καλούμε ολους τους Αθηναίους να το γιορτάσουμε παρέα».

«ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ»  

22-23 Δεκεμβρίου
Πλατεία Θεάτρου-Στοά Εμπόρων (Βουλής 8-10)
12:00-17:00

Μπες στο polis2.thisisathens.org για να δεις το αναλυτικό πρόγραμμα.