Εκτελούνται μεταφορές, ανακαινίσεις και εγκαίνια. Κάπως έτσι είναι το σκηνικό στην Αθήνα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και πρωτοτυπία. Αν κάτι σίγουρα δεν παραμένει στάσιμο σε αυτήν την πόλη, αυτό είναι σίγουρα η εστίασή της. Γιατί όση γκρίνια κι αν βουλιάζει στον καναπέ μας, δύσκολα διαπραγματευόμαστε μικρές χαρές όπως την πιθανότητα να ανακαλύψουμε ένα νέο νόστιμο φαγητό ή ένα εξαιρετικό κοκτέιλ. Βέβαια, δεν ήταν το πιο «εύκολο» καλοκαίρι τούτο εδώ που μόλις ξεπροβοδίσαμε· είτε με την σαρωτική τραγωδία στο Μάτι να τα υπερκαλύπτει όλα είτε με την περισσότερη από ποτέ και κυρίως εύλογη ανασφάλεια να μας καταπλακώνει, ποιος είχε την όρεξη να ασχοληθεί με τη διασκέδαση και δη με καινούργιες συνήθειες;

Άσχετα λοιπόν από τη μνήμη μας που δεν πρέπει να αποδειχθεί βραχεία όσον αφορά στα παραπάνω, το κείμενο αυτό γράφεται περισσότερο για να πραγματοποιηθεί ένα update στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις», στον «χάρτη» της πόλης με ενδιαφέροντα στέκια που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο από τον Ιούνιο και μετά, αλλά και με εκείνα που ανανεώθηκαν ριζικά και μη. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν πρόκειται για αναλυτικό κατάλογο· ανακεφαλαιώνουμε όσα μας τράβηξαν την προσοχή στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως επίσης ανάμεσα σε αυτά, θα βρεις και εκείνα που τώρα «μαγειρεύονται» και θα μας απασχολήσουν στο προσεχές μέλλον.


Senios... από τους Clumsies

Ξεκινώντας από την «καρδιά» της πόλης, στο αθηναϊκό κέντρο κυριάρχησε η άφιξη του Birdman του Άρη Βεζενέ μεταξύ Σκούφου και Βουλής. Και μόνο που δεν υπάρχει άλλη «ιαπωνική pub» εκεί έξω, αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Σε αυτό ποντάρει -στη μοναδικότητά του δηλαδή- μεταξύ άλλων και το νέο εγχείρημα της πολυβραβευμένης ομάδας των Clumsies (Γεωργόπουλος, Καίσαρης, Κυρίτσης, Μπάκουλης, Τσουνάκας) στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου που ακούει στο όνομα Senios (σένιος). Το new age ελληνικό καφενείο που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Οκτώβριο, θα έχει καφέ δικής του παραγωγής και ελληνική προσέγγιση στο φαγητό και το ποτό για να μην ξεκολλάμε καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανεβαίνοντας προς τη Βαλαωρίτου, η γαλλική φινέτσα είναι υπόθεση του The Odeon Bistro που ανοίγει από νωρίς για πρωινό και συνεχίζει μέχρι το βράδυ με... παρισινό αέρα στην κουζίνα. 


Birdman

Στο Κολωνάκι, το άρτι αφιχθέν Buñuel Uptempo Bistro των αδερφών Σταματιάδη μυρίζει υπερρεαλισμό, ποτοαπαγόρευση και... αντισυμβατικότητα στο πιο καθωσπρέπει περιβάλλον της Πατριάρχου Ιωακείμ. Η αισθητική του δικαίως θα σου θυμίσει αυτήν του αρχιτέκτονα Αλέξη Πετράκη (Noel, Upupa Epops κα), καθότι το Buñuel φέρει την υπογραφή του. Παρεμπιπτόντως, οι Θεσσαλονικείς ετοιμάζονται να υποδεχτούν το δικό τους Noel στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, με τις πρώτες πληροφορίες να θέλουν τους Αργύρη Αγλαμίση και Κωνσταντίνο Συμεωνίδη να ηγούνται στην κουζίνα. Στο μεταξύ, λίγο πιο πέρα, στη Τσακάλωφ «σιγοψήνεται» ένα νέο Red Door. Ο Χρήστος Σουρλίγκας των Koi με νέα ομάδα χτίζει ένα project που φέτος θα δώσει ακόμη περισσότερη βάση στο κομμάτι της μουσικής και του μπαρ (αναλαμβάνει ο Γιάννης Σαμαράς), πέρα από την εξαιρετική κουζίνα που έτσι κι αλλιώς κατέχει.


Buñuel Uptempo Bistro

Όσο κρατάει ο καλός καιρός, θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα τον κήπο -και όχι μόνο- του ανανεωμένου My Park στους Αμπελόκηπους. Αναφορικά με το street food του κέντρου, ένα τεράστιο κενό στη... σαλάτα καλύφθηκε μόλις από τον Λωτοφάγο. Ό,τι πρέπει για υγιεινό lunch break με φρέσκα και διαλεχτά υλικά. Το τελευταίο, όχι δεν το βρίσκεις εύκολα. Αντίστοιχα, το The Str. Eaters φιλοδοξεί με πέντε τροχήλατα διαφορετικών γευστικών φιλοσοφιών και κοκτέιλς από τον Άρη Χατζηαντωνίου του Momix να φέρει λίγη Νέα Υόρκη στην Πλατεία Καρύτση. Λίγος χρόνος μένει για να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι. 


Βύρωνος Πολιτεία

Εξαιρετικά εντυπωσιακό το σκηνικό που έχει στηθεί στη Βύρωνος Πολιτεία, προφανώς στον Βύρωνα. Οι λάτρεις του τσίπουρου, του ρακόμελου και της μεζεδοκατάνυξης βρήκαν νέο προορισμό. Στα βόρεια και για την ακρίβεια στην Κηφισιά, το Pigout εδώ και καιρό διανύει ημέρες Peru In A Yard. Όλα θυμίζουν Περού δηλαδή και στην όψη και στη γεύση, ενώ οι open air kitchen βραδιές προσφέρονται για πιο cosy ατμόσφαιρα. Νότια από την άλλη, πέρα από το πολυσυζητημενο Krabo Beach που προηγήθηκε, στις νέες εμφανίσεις συγκαταλέγεται και το Lagom στη Βουλιαγμένη που παντρεύει τη σκανδιναβική φιλοσοφία στην ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός. Στη Γλυφάδα, τα check ins -κυρίως σε ό,τι αφορά στο brunch- διεκδικούν επάξια τα Wynwood και Estrella, με το τελευταίο να αναδεικνύεται σε υπερδύναμη όσον αφορά στο franchising σε Ελλάδα και Κύπρο. 


Wynwood - Eat Sip & Gather the Miami Style

Στον Πειραιά από την άλλη, εκτός των Pancho και Rocambolesco στη Μαρίνα Ζέας για τα οποία έχουμε μιλήσει εδώ, το Darling πέρασε σε νέα εποχή (ανακαινίστηκε πλήρως) με διαφορετικά πρόσωπα στο τιμόνι και brunch ό,τι πρέπει για... instagram, τη στιγμή που το elegant King George του έμπειρου Γιώργου Αλεβιζάκη (Tony's, Tony Bonnano) ανανεώθηκε επίσης ριζικά με μία μπάρα που σε καλεί να την τιμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, θυμίζοντας τις καλές, ποιοτικές εποχές Glou.