Η Τσικνοπέμπτη κοντοζυγώνει και οι εναλλακτικές είναι δύο για εκείνους που την τιμούν δεόντως: Ή τσικνίζετε σε κάποιο σπίτι ή που προτιμάτε κάποιο στέκι που ξέρετε ότι θα περάσετε καλά, λίγο πιο ξεκούραστα ελλείψει προετοιμασιών. Για τη δεύτερη περίπτωση, οι επιλογές φέτος ποικίλουν, καθώς πέρα από τους κρεατοφαγικούς ναούς υπάρχουν και μερικές «εκπλήξεις» για εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν και φέτος μία από τα ίδια. 

Αρχίζοντας από τις σταθερές αξίες και με πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας στην πλάτη, ο Κρητικός (Αιόλου 49, Κάντζα-Παλλήνη, Τηλ: 210 6659061) της οικογένειας Δογιάκη φημίζεται για το ψήσιμό του στα διαλεχτά του κομμάτια κρέας (ψηφίζουμε σπαλομπριζόλα και παϊδάκια), αλλά και για τα ορεκτικά του που γυρνούν από τραπέζι σε τραπέζι με δίσκο. Στα ατού του, το υπέροχο τζάκι του. 

Τζάκι θα βρεις και στα κλασσικά πια Βλάχικα της Βάρης (Λεωφόρος Βάρης & Πρεβέζης, Τηλ: 210 8956141) που όμως καλύτερα να αποφύγεις αν δεν είσαι προετοιμασμένος για τον χαμό που θα αντιμετωπίσεις. Ο πανικός εκεί, προφανώς οφείλεται στους λάτρεις της παράδοσης. Το Γίδι (Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τηλ: 210 2828848) του Βασίλη Ακρίβου στη Μεταμόρφωση θυμίζει παλιά χασαποταβέρνα του '60, περισσότερο στην όψη και όχι τόσο στην προχειρότητα της εποχής. Σταβλίσιες μπριζόλες, σιτεμένος κιμάς, καλούδια σε γάστρες και πατσάδες είναι μερικά από τα εδέσματα που θα βρεις. 


Εστιατόριο Μουσείου Ακρόπολης

Στον Τηλέμαχο Athens (Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα, 2103613300-1), αλλά και στον Τηλέμαχο της Κηφισιάς (Φραγκοπούλου 19, Κηφισιά, Τηλ: 210 8074015) «βασιλεύουν» το κοντοσούβλι και τα ξακουστά τους γαρδουμπάκια στα κάρβουνα με μέλι, αλλά και πιο εκλεπτυσμένες διεθνείς γεύσεις από Black Angus έως Fassona Piemontese συνοδεία «γενναίας» λίστας κρασιών. Την Τσικνοπέμπτη στο μεταξύ, η Φάρμα Μπράλου (Μηλιώνη 12, Κολωνάκι, Τηλ. 210 3645050) εγκαινιάζει το νέο της εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό (Κηφισίας 310, Τηλ: 6938007007) στις 17:00 και το νέο της ψητοκρεοπωλείο (Μηλιώνη 9) στο Κολωνάκι στη 13:00 που θα συστεγάζεται με το κρεοπωλείο της επιχείρησης. Για τους γνώστες, πρόκειται για τους ειδικούς σε θέματα σύγχρονης κοπής, όπως και στα σιτεμένα κρέατα. Στο Κολωνάκι επίσης, βρίσκεις το Dry & Raw By Drakoulis (Σκουφά 52, Κολωνάκι, Τηλ: 210 3632400) που η φήμη του ονόματος και της ιστορίας του προηγείται των πιάτων του, ενώ αποτελεί είδος trend στην περιοχή. Όσοι νιώθουν περισσότερη σιγουριά καταναλώνοντας ντόπια προϊόντα, στο Basegrill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τηλ: 210 5757455) διαχειρίζονται κρέατα από εγχώριους μικρούς παραγωγούς, στοχεύοντας στην ποιότητα. Στην περιοχή του Χίλτον, το Βεντήρη Roast House (Βεντήρη 5, 210 7295491) ως αδερφάκι του Αγορά Select εστιάζει στο σωστό ψήσιμο και τα αγνά υλικά. Ψηφίζω σιδηρόδρομο μαύρου χοίρου, ενώ οι φανς της υγιεινής διατροφής θα ενθουσιαστούν με το κοντοσούβλι από φιλέτο μπούτι κοτόπουλο. Εκτός αν καταλήξεις στην χοιρινή μπριζόλα Tomahawk και την πορκέτα προβατίνας των μάστερ του burger Po' Boys στου Ψυρρή (Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, Τηλ: 210 3234672).

Οι φίλοι της μεξικάνικης κουζίνας μπορούν να εμπιστευθούν τη Hola Tsikna του Dos Hermanos (Κυριαζή 24, Κηφισιά, Τηλ: 210 8087906) με σιγοψημένα πικάντικα fajitas, ζουμερά κρεατικά της ώρας στη σχάρα και mexican steak... Στα συν του το live samba show που θυμίζει από τώρα αποκριάτικο πάρτι. Αντίστοιχα, για ιταλική κουζίνα προσαρμοσμένη στα μέτρα της Τσικνοπέμπτης έχει αναλάβει το Frankie (Σκουφά 42, Κολωνάκι, 210 3647052) που ποντάρει στα βιολογικά κρέατα και τις λαχταριστές σάλτσες. Δείτεο ολόκληρο το μενού εδώ. Στο ίδιο ιταλικό πνεύμα και λίγο πιο απλά, υπάρχει και η επιλογή του Piadina Lumbro (Ομήρου 15, Κολωνάκι, Τηλ: 210 3646805) για πίτσα με κύριο υλικό το λουκάνικο και το προσούτο. Τέλος, η έκπληξη της φετινής Τσικνοπέμπτης, είναι το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Τηλ: 210 9000915) που μετά τις 20:00 θα έχει ετοιμάσει πλούσιο μπουφέ από ορεκτικά, σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά.