Σε συνέντευξη του στο Quartz ο Νταν Μπράουν, ο αμερικανός συγγραφέας των bestsellers αποκαλύπει μερικές θεμελιώδεις αρχές και βασικές τεχνικές που αφορούν τον πυρήνα της γραφής και των βιβλίων του, δίνοντας παράλληλα χρήσιμα tips για επίδοξους συγγραφείς θρίλερ μυθιστορημάτων που κόβουν την ανάσα.

1. Κάνε συμβόλαιο
Και τήρησέ το. «Η ιδέα να γράψεις οποιοδήποτε είδους βιβλίο είναι μια υπόσχεση προς τους αναγνώστες σου και δεν πρέπει να αθετείς τις υποσχέσεις σου», λέει ο Μπράουν. Εισάγοντας μυστηριώδεις χαρακτήρες, θεωρίες συνομωσίας και άλυτους γρίφους στην αρχή, θα προκαλέσεις ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι πρέπει να απαντάς στις ερωτήσεις που θέτεις, ίσως όχι με τη μια σε όλες, αλλά σίγουρα πρέπει να το έχεις κάνει μέχρι το τέλος. 

2. Ο χρόνος πρέπει να τρέχει
Χρησιμοποίησε συνοπτικούς χρόνους στα όσα διαδραματίζονται, όπερ σημαίνει ότι η πλοκή πρέπει να εξελίσσεται μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια για να είναι πιο σφιχτή. Για παράδειγμα στο βιβλίο «Άγγελοι και Δαίμονες» μέσα σε ένα 24ωρο ο Ρόμπερτ Λάνγκτον πρέπει να σώσει τον κόσμο από μια πυρηνική απειλή. Η πίεση του χρόνου εντείνει την αγωνία του αναγνώστη και βοηθάει στην εξέλιξη της πλοκής.

3. Η «κόλαση» είναι αναγκαία
Για τον Νταν Μπράουν είναι βασικό να υποβάλλει τους χαρακτήρες του σε μαρτύρια και βάσανα. Και μόνο ένας τρόπος πρέπει να υπάρχει για να επέλθει η λύτρωση στο τέλος και αυτός δεν είναι ένας περίπατος στο πάρκο. 

4. Πειραματίσου με ένα αγωνιώδες φινάλε
Όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία του Νταν Μπράουν γνωρίζει ότι κάθε κεφάλαιο αφήνει τον αναγνώστη μέσα στην αγωνία: «είναι όπως όταν δεν λες σε κάποιον κάτι... δημιουργείς μια παύση λίγο πριν τη λύση» για να κρατάς αμείωτο ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

5. Χρησιμοποίησε γεγονότα που μπλέκονται μεταξύ τους
Ένα πειστικό γεγονός είναι συναρπαστικό. Αρκετά τέτοια γεγονότα, συνηθισμένο φαινόμενο στα βιβλία του Νταν Μπράουν, είναι ένας καλός τρόπος για να «κλειδώσεις» τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας έχει αποκαλύψει ότι γράφει την πλοκή ξεχωριστά στην αρχή της συγγραφής «τα γεγονότα πρέπει να περιπλέκονται μεταξύ τους, αλλιώς είναι άσχετα το ένα με το άλλο».


Ανάμεσα στον Τομ Χανκς και τον Ρον Χάουαρντ, σκηνοθέτη των κινηματογραφικών διασκευών των βιβλίων του

6. Να κάνεις διεξοδική έρευνα γιατί μπορεί να ανακαλύψεις το αναπάντεχο
Ο Νταν Μπράουν χρειάζεται χρόνια για να ολοκληρώσει ένα βιβλίο κυρίως λόγω της έρευνας που κάνει για το κάθε ένα από αυτά. Συνιστά λοιπόν πολλή μελέτη γύρω από το αντικείμενο που πραγματεύεται κάποιος στο βιβλίο του. Όμως πώς ξεχωρίζεις τα στοιχεία που θέλεις να βάλεις μέσα στο βιβλίο σου; «Κράτα ό,τι σου κάνει εντύπωση ακόμα και αν δεν ταιριάζει στην ιστορία σου εκείνη τη στιγμή». Συγκεκριμένα, ο Μπράουν κρατά όλη την έρευνά του σε ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ τα πιο σημαντικά για εκείνον πράγματα τα σημειώνει χειρόγραφα σε χαρτί. 

7. Προφύλαξε τη διαδικασία
Ένας επιτυχημένος συγγραφέας θρίλερ ιστοριών πρέπει να αντιλαμβάνεται το χρόνο που θα χρειαστεί για να γράψει ένα καλό βιβλίο. Όπως πολλοί συγγραφείς έτσι και ο Μπράουν έχει την καθημερινή του ρουτίνα. Ξυπνάει στις 4 τα χαράματα, ξεκινά να γράφει σε ένα δωμάτιο χωρίς ίντερνετ και τηρεί ευλαβικά τις συνήθειές του οι οποίες είναι ο συνοδοιπόρος του σε αυτό το μακρύ ταξίδι. «Προστάτευσε τη διαδικασία και τα αποτελέσματα θα φροντίσουν εκείνα τον εαυτό τους», τονίζει με έμφαση.

8. Ξεκίνα από το λάθος δρόμο πρώτα
Η καλύτερη συμβουλή που του έχουν δώσει ποτέ είναι: «Ξεκίνα με λάθος τρόπο και άσε τη διαδικασία να βρει το σωστό δρόμο που πρέπει». Αυτό όπως εξηγεί σημαίνει ότι αντί να γράφεις μια παράγραφο και να τη σβήνεις γιατί δεν είναι αυτό ακριβώς που ήθελες να αφηγηθείς, απλά συνέχισε να γράφεις. Κράτα τις διορθώσεις για αργότερα.

9. Ξεκίνα με μια συγκεκριμένη λέξη
Το να ανακαλύψεις πώς πρέπει να αρχίσεις είναι το δυσκολότερο βήμα. Ωστόσο ο Αμερικανός συγγραφέας συμβουλεύει να ξεκινήσει κανείς επιλέγοντας μια λέξη που του τραβά το ενδιαφέρον. Μια τέτοια λέξη θα μπορούσε να είναι η «δημοσιογραφία, το «εστιατόριο», η «υποκουλτούρα». Λέξεις σαν και αυτές μπορούν να τοποθετήσουν την ιστορία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και ο Μπράουν εξηγεί: «αν έχεις ένα εστιατόριο, ο κακός θα μπορούσε απλά να είναι η μαφία. Παίρνεις ένα δάνειο από αυτούς για να ανοίξεις την επιχείρηση και αρχίζει το πανηγύρι. Τώρα λοιπόν έχεις ένα θρίλερ ή τουλάχιστον έχεις τα βασικά συστατικά του».

10. Θυμήσου να σκέφτεσαι μεγαλόπνοα
Ακόμα και αν ακολουθείς την πεπατημένη πρέπει να είσαι δημιουργικός για να περάσεις στο επόμενο στάδιο. Όλα τα βιβλία του Νταν Μπράουν αφορούν θέματα που απασχολούν ευρέως την ανθρωπότητα, όπως για παράδειγμα η θρησκεία και ο υπερπληθυσμός. Ο συγγραφέας τα επιλέγει ακριβώς γιατί κάνουν την περισσότερη δουλειά στην ιστορία του και εξηγεί: «Αν επιλέξεις ένα αγωνιώδες φινάλε για το τέλος του κόσμου έχεις μεγαλύτερη απήχηση από ό,τι ένα αγωνιώδες φινάλε για το αν πρόφτασες να πας το παιδί σου έγκαιρα στο σχολείο. Επιλέγω μεγάλα θέματα γιατί αυτά κάνουν ντόρο».