Τις Παραμονές των εορτών μικρά αλλά και πιο μεγάλα παιδιά, από νωρίς το πρωί παίρνουν το πατροπαράδοτο μεταλλικό τους τρίγωνο ή μουσικά όργανα όπως φυσαρμόνικα, ακορντεόν, κιθάρα, κ.ά. και γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι, τραγουδούν τα κάλαντα μαζεύοντας χρήματα και χριστουγεννιάτικα κεράσματα.

Το παραδοσιακό έθιμο που όλοι έχουμε τιμήσει δεόντως ως παιδιά, χάνεται στα βάθη των αιώνων και διατηρείται ζωντανό μέχρι και σήμερα.

Η λέξη «κάλαντα» έχει τη ρίζα της στη λατινική «calenda» που σημαίνει «αρχή του μήνα» και θεωρείται πως η ιστορία τους που προήλθε από τις Βυζαντινές Καλένδες συνδέεται με το γνωστό έθιμο της Ειρεσιώνης των αρχαίων Ελλήνων. 

Παρόλο που στην Αθήνα έχουμε συνηθίσει την Παραμονή των Χριστουγέννων να ψάλλουμε τα γνωστά -λεγόμενα- Πανελλήνια κάλαντα, αξίζει να γνωρίζουμε ότι κάθε περιοχή, νησί και χωριό της χώρας μας έχει τα δικά της ξεχωριστά, παραδοσιακά κάλαντα με στίχους που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις διαλέκτους, την παράδοση και τη μουσική του κάθε τόπου. 

Τηρώντας λοιπόν το μελωδικό έθιμο της Παραμονής των Χριστουγέννων, το Reader.gr θα σας ψάλλει παραδοσιακά κάλαντα από την Ήπειρο, την Κρήτη, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Θράκη, τον Πόντο και αλλού.

Καλά Χριστούγεννα!

Πανελλήνια

Ήπειρος

Θεσσαλία

Πελοπόννησος

Κεντρική Μακεδονία

Κρήτη

Θράκη

Ικαρία

Κέρκυρα

Σάμος

Κύπρος

Πόντος

Βυζαντινά κάλαντα