Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μια ημέρα πριν υποδεχτούμε τον καινούριο χρόνο με αισιοδοξία, ελπίδα και χαμόγελο, κάθε γειτονιά της Ελλάδας γεμίζει από μικρούς και μεγάλους καλαντιστές που ψάλλουν τα Πρωτοχρονιάτικα (Πανελλήνια και Παραδοσιακά) κάλαντα, μαζεύοντας χρήματα και γιορτινές λιχουδιές.

Από το προηγούμενο βράδυ της Παραμονής, τα ζεστά ρούχα, τα αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια, το παραδοσιακό τρίγωνο και τα μουσικά όργανα... ετοιμοπόλεμα βρίσκονται στη θέση τους και το απαιτούμενο σχέδιο δράσης ετοιμάζεται να μπει σε εφαρμογή! Όπως γνωρίζετε εκ πείρας οι περισσότεροι, ο σωστός και διαβασμένος καλαντιστής ξεκινά από νωρίς το πρωί έχοντας καταστρώσει σχέδιο πορείας και γνωρίζοντας ήδη (από τα κάλαντα των Χριστουγέννων) ποιοι νοικοκυραίοι είναι περισσότερο... ανοιχτοχέρηδες και ποιοι όχι.

Έτσι, παρόλο που τα γνωστότερα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι τα λεγόμενα Πανελλήνια, τα οποία πάντα προκαλούσαν την περιέργεια και την απορία με τους παράξενους και ασύνδετους -εν μέρει- στίχους με τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πόλη, χωριό, και νησί της χώρας μας έχει τα δικά του ξεχωριστά, παραδοσιακά κάλαντα με στίχους που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις διαλέκτους, την παράδοση και τη μουσική του κάθε τόπου. 

Το Reader.gr σας εύχεται μια καλή και τυχερή χρονιά ψάλλοντας παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από την Ήπειρο, την Ικαρία, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κύπρο και αλλού.

 Πανελλήνια

Ήπειρος

Θεσσαλία

Κρήτη

Ικαρία

Μακεδονία

Θράκη

Κέρκυρα

Καπαδοκία και Μυτιλήνη

Τήνος

Χίος

Σαρακατσαναίων

Δωδεκάνησα

Ανατολική Στερεά & Εύβοια

Πόντος

Κύπρος