Πεντακόσια χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Λεονάρντο Nτα Βίντσι, ο οποίος πέθανε στις 2 Μαΐου 1519.

Μάλιστα, σήμερα, στην 500ή επέτειο από το θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου, γλύπτη, εφευρέτη, αρχιτέκτονα, μηχανικού και επιστήμονα, έρχεται στο φως ένα σπάνιο πορτραίτο του ίδιου του Ντα Βίντσι το οποίο ανήκει στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Έτσι τουλάχιστον δηλώνει ο Μάρτιν Κλέιτον, σύμβουλος τέχνης του παλατιού και επικεφαλής της συλλογής σχεδίων και χαρακτικών του Royal Collection Trust.

Το σκίτσο απεικονίζει έναν γενειοφόρο άντρα με στοχαστικό βλέμμα το οποίο σχεδίασε ένας από τους βοηθούς του Λεονάρντο λίγο πριν τον θάνατό του στις 2 Μαΐου 1519, σύμφωνα με τον Κλέιτον ο οποίος υποστηρίζει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και αυτή είναι η μια από τις δυο απεικονίσεις του καλλιτέχνη εν ζωή: «η κομψή, ίσια μύτη, η γραμμή της φροντισμένης γενειάδας που εκτείνεται διαγωνίως στο μάγουλο μέχρι το αυτί και άλλες λεπτομέρειες, μοιάζουν έντονα με το μοναδικό άλλο γνωστό πορτρέτο του Λεονάρντο που φιλοτεχνήθηκε από τον Φραντσέσκο Μέλτζι όταν ο σπουδαίος δημιουργός της Αναγέννησης ήταν περίπου 65 ετών».

Το πορτραίτο θα εκτεθεί για πρώτη φορά μαζί με άλλα περίπου 200 σχέδια του Ντα Βίντσι τα οποία ανήκουν στην τεράστια συλλογή του Παλατιού. Η έκθεση την οποία επιμελείται ο Μάρτιν Κλέιτον, θα πραγματοποιηθεί στην Queen's Gallery στο παλάτι του Μπάκιγχαμ από τις 24 Μαΐου έως τις 13 Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ένα από τα πιο σπάνια σχέδια του Ντα Βίντσι, το «Leda and the Swan» το οποίο ολοκλήρωσε το 1506, θα εκτεθεί στη Νέα Υόρκη από τις 28 Ιουνίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου.