Μια τούφα από τα μαλλιά του  του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την οποία έκοψε ο ίδιος και την έδωσε σε έναν πιανίστα το 1826, θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's την Τρίτη.

Η τιμή πώλησης της γκριζοκάστανης μπούκλας του Μπετόβεν που φυλάσσεται μέσα σε ένα ωοειδές πλαίσιο, εκτιμάται να κυμανθεί ανάμεσα στα 15.000 και19.000 δολάρια. 

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών την τούφα έδωσε προσωπικά ο Μπετόβεν στον πιανίστα Αντόν Χαλμ το 1826, ένα χρόνο δηλαδή πριν το θάνατό του.

Ο Χαλμ είχε αναφέρει στον Αλεξάντερ Ουίλοκ Θάιερ, τον σπουδαίο βιογράφο του Μπετόβεν,  ότι ενώ δούλευαν πάνω στο Grosse Fuge το 1826, είχε ζητήσει από τον Carot Holz, τον βοηθό του Μπετόβεν μια τούφα από τα μαλλιά του σπουδαίου συνθέτη για τη σύζυγό του Μαρία.

Πράγματι, οι τρίχες έφτασαν λίγες μέρες αργότερα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν από τα μαλλιά του Μπετόβεν. αλλά από μια... κατσίκα, περιγράφει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Όταν ολοκληρώθηκε η σύνθεση της φούγκας, ο Χαλμ έδειξε τα μαλλιά στον Μπετόβεν. Ο συνθέτης τότε εξαγριώθηκε που ο φίλος του είχε εξαπατηθεί και ευθώς αμέσως έκοψε μπροστά του μερικές τρίχες και του τις έδωσε δηλώνοντας ότι είναι γνήσια.

Όπως σημειώνει το CNN, αυτή είναι η δεύτερη δημοπρασία μαλλιών του Μπετόβεν. Το 1994, δύο θαυμαστές του μεγάλου συνθέτη αγόρασαν μια τούφα από τα μαλλιά του για να διερευνήσουν το λόγο που η υγεία του συνθέτη ήταν τόσο κακή. Ωστόσο, εκείνη η μπούκλα είχε κοπεί μετά το θάνατό του Μπετόβεν σε ηλικία 56 ετών, τον Μάρτιο του 1827.