Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε σήμερα Τετάρτη ο Αντρέα Καμιλέρι, ο δημιουργός του διάσημου - και τηλεοπτικά - «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο». Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το Rai.

Τον τελευταίο καιρό ο Καμιλέρι νοσηλευόταν με μηχανική υποστήριξη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο της Ρώμης, όπου μεταφέρθηκε μετά από καρδιοαναπνευστικό επεισόδιο.

Ο συγγραφέας προετοιμαζόταν για να βρεθεί στο θέαμα στις Θέρμες του Καρακάλλα, όπου θα παρουσιαζόταν το έργο του για την «Αυτοϋπεράσπιση του Κάιν».

«Θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου καθιστός σε μία πλατεία και να διηγούμαι ιστορίες, και στο τέλος να γυρίζω ανάμεσα στο κοινό με την "κόπολα" (σιτσιλιάνικη τραγιάσκα) στο χέρι», είχε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν.

O Αντρέα Καμιλέρι γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο (Ακράγαντας) της Σικελίας το 1925 και υπήρξε ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φοίτησε για μικρό χρονικό διάστημα σε επισκοπικό κολέγιο από όπου αποβλήθηκε επειδή πέταξε αυγό σε έναν σταυρό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κλασικό λύκειο Empedocle στο Αγκριτζέντο, από όπου πήρε απολυτήριο το 1943 χωρίς να δώσει εξετάσεις, λόγω της επέμβασης των συμμάχων στη Σικελία. Το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Λογοτεχνίας, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Την ίδια περίοδο έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματα.

Ξεκίνησε ως σκηνοθέτης

Από το 1948 μέχρι το 1950 σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Δραματικής τέχνης Silvio d'Amico (Accademia di Arte drammatica Silvio d'Amico) και ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 1954 συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων στη RAI αλλά δεν προσελήφθη επειδή ήταν κομμουνιστής. Το 1957 παντρεύτηκε την Ροσέτα Ντέλο Σιέστο και απέκτησε τρία παιδιά. Ο Καμιλλέρι ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ιταλία το θέατρο του παραλόγου του Σάμουελ Μπέκετ, ανεβάζοντας, το 1958, το έργο «Το τέλος του παιχνιδιού» στο Θέατρο dei Satiri στην Ρώμη και μετά (1970) στην τηλεόραση με τους Αντόλφο Τσέλι και Ρενάτο Ράσελ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 κατάφερε τελικά να εργαστεί στη RAI και συμμετείχε σε πολλές παραγωγές της ιταλικής τηλεόρασης μεταξύ των οποίων στις τηλεοπτικές σειρές «Οι περιπέτειες της Λάουρα Στορμ» («Le avventure di Laura Storm»), «Υπολοχαγός Σέρινταν» («Tenente Sheridan»), και «Οι έρευνες του αστυνόμου Maigret» («Le inchieste del commissario Maigret»).

Συγγραφέας στα 53 του!

Ο Αντρέα Καμιλέρι ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα στα 53 του χρόνια. Το 1978 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Η ροή των πραγμάτων» («Il corso delle cose»), ενώ το 1980, εξέδωσε το μυθιστόρημα «Καπνός στον ορίζοντα» που είναι το πρώτο από τα μυθιστορήματά του στα οποία η υπόθεση τοποθετείται σε μια φανταστική πόλη στη Σικελίας, τη Βιγκάτα.

Τα πρώτα βιβλία του πέρασαν μάλλον απαρατήρητα. Η επιτυχία ήρθε να τον συναντήσει είκοσι χρόνια μετά, όταν έγινε ένας από τους εμπορικότερους συγγραφείς της Ιταλίας – κυρίως με τη σειρά των βιβλίων του με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Καταλανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκες Μονταλμπάν, δημιουργό του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, που τον είχε εμπνεύσει) και έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ο Καμιλέρι έγραψε πάνω από 100 βιβλία. Ολόκληρη η Ιταλία, κι όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, ερωτεύτηκε αυτόν το μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος.

Το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο ήταν το «Σχήμα του νερού» το οποίο στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιτυχία μεγάλη όμως γνώρισαν και τα βιβλία του εκτός σειράς Μονταλμπάνο, όπου, διατηρώντας πάντα τη δομή του αστυνομικού μυθιστορήματος, έριχνε κλεφτές ματιές στην κοινωνία της Σικελίας και της Μεσογείου γενικότερα. 

Βιβλία του Αντρέα Καμιλέρι στη χώρα μας έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Ελληνικά Γράμματα και κυρίως από τις εκδόσεις Πατάκη.