Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην μεταμορφώσουν σε Μάικλ Τζάκσον το φημισμένο Μάνεκεν Πις, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης.

Το ηλικίας 400 ετών, Μάνεκεν Πις, είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα το οποίο απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι. Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκεσνόι.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να ντύσουν το μικρό άγαλμα Μάικλ Τζάκσον, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από το θάνατο του «βασιλιά της ποπ». Η ιδέα ανήκε στο φαν καλμπ του Τζάκσον στο Βέλγιο και η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που το 2009 ο μεγάλος σταρ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 50 ετών. Μάλιστα η απόφαση είχε αρχικά εγκριθεί από την προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ωστόσο, οι νέες καταγγελίες κακοποίησης παιδιών που ήρθαν στο φως με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» προκαλώντας παγκοσμιο σάλο, δεν άφησαν ασυγκίνητες τις αρχές της βελγικής πρωτεύουσας, οι οποίες πήραν την απόφαση να μην ντύσουν τελικά το εμβληματικό άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών με κοστούμι Μάικλ Τζάκσον. Εκπρόσωπος  του δήμου δήλωσε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο των Βρυξελλών θέλοντας να δείξει την ευαισθησία του σε όσα προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ, επέλεξε να υιοθετήσει μια επιφυλακτική στάση».

Σημειώνεται οτι το Μάνεκεν Πις επρόκειτο να φορέσει ένα μικροσκοπικό διακοσμημένο με χάντρες μπουφάν, μαύρο παντελόνι, ρεπούμπλικα και ένα λευκό γάντι. Αν και το κοστούμι είναι ήδη έτοιμο και ο δήμος το έχει παραλάβει, όχι μόνο δεν θα τοποθετηθεί στο μκρό άγαλμα αλλά επίσης δεν θα αποτελέσει μέρος των 1.025 κομματιών ρούχων με τα οποία έχει ντυθεί το Μάνεκεν Πις και βρίσκονται στο μουσείο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το άγαλμα συνηθίζεται να φοράει διάφορα κοστούμια για να σηματοδοτήσει επίσημες γιορτές και γεγονότα. Για παράδειγμα, το 2017 ήταν ντυμένος ως πυροσβέστης προς τιμή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που ανταποκρίθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στο Βέλγιο.