«Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις, των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη· και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσεις,ολίγο αν μείνεις στο Νιχώρι». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Κωνσταντίνος Καβάφης το Νιχώρι των νεανικών του χρόνων, όπου έζησε για τρία χρόνια μέχρι το 1885, προτού επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια. 

Στο άλλοτε γραφικό χωριό στις όχθες του Βοσπόρου, σήμερα προάστιο μοναδικής ομορφιάς της Κωνσταντινούπολης, διοργανώνεται φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα εορταστικό και πολιτιστικό φεστιβάλ με την ονομασία «Θεοτόκεια 2019». Ένα φεστιβάλ λόγου και τέχνης που στο επίκεντρό του έχει «τον πολιτισμό της ρωμαίικης γειτονιάς».

Οι εκδηλώσεις -συναυλίες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ά- πραγματοποιούνται στον καταπράσινο και ολάνθιστο αυλόγυρο του  ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, με παρουσία στη ζωή της Πόλης άνω των 180 χρόνων. Τα τελευταία χρόνια η ιδιαίτερα δυναμική εφοροεπιτροπή της ιστορικής αυτής ενορίας, εκτός από τη διατήρηση της θρησκευτικής και λατρευτικής παράδοσης σε αυτή τη γωνιά της Πόλης, προωθεί και χρηματοδοτεί την παιδεία, τη φιλανθρωπία και την κοινωνική συνοχή της ομογένειας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάδειξη του πολιτισμού της.

Σκοπός των «Θεοτοκείων» είναι να συστήσει ξανά την ελληνική παρουσία και κληρονομία στο πολύχρωμο ψηφιδωτό της σύγχρονης Πόλης και υπό το πρίσμα της ιστορικότητας του τόπου είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός τέτοιου πολιτιστικού φεστιβάλ αποτελεί ξεχωριστό  γεγονός βαρύνουσας σημασίας. 

Τα εγκαίνια των «Θεοτοκείων» θα γίνουν την Κυριακή, 28 Ιουλίου, με την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Ανακαλύπτοντας το Νιχώρι» (Discovering Yenikoy) και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιβλιοπαρουσίαση στις 4 Αυγούστου του έργου «Το μαρμαρένιο νησί. Περιηγήσεις στον Μαρμαρά της Προποντίδας» του Δρ. Ιωάννη Παπαχρήστου και μουσική παράσταση στις 22 Αυγούστου με τραγούδια της Μικράς Ασίας και του ελλαδικού χώρου από τη χορωδία του Ιστού. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τη βιβλιοπαρουσίαση της αγγλικής μετάφρασης από τον Δρ. Χάρη Ρήγα-Θεοδωρέλη του μνημειώδους έργου του Σκαρλάτου Βυζάντιου, «Από τον Βύζαντα στο Τανζιμάτ: Η Κωνσταντινούπολη του Σκαρλάτου Βυζάντιου (1851)».