Μπαίνοντας στο καφέ του Μουσείου Victoria and Albert (V&A) στο Λονδίνο είναι σαν να εισέρχεσαι στο εσωτερικό ενός αβγού Φαμπερζέ: το πρώτο καφέ μουσείου στον κόσμο άνοιξε το 1856, αλλά στη συνέχεια κατεδαφίστηκε για να ανοίξει και πάλι το 1868 ως τρεις διαφορετικές αίθουσες για καφέ, τσάι, φαγητό. Κάθε μία από αυτές φέρει τα ονόματα των αρχικών σχεδιαστών τους, του Τζέιμς Γκαμπλ, του Έντουαρντ Πόιντερ και του Ουίλιαμ Μόρις.

Η μεγαλύτερη από αυτές, γνωστή ως Gable Room έχει επισμαλτωμένο ταβάνι από σίδηρο, με όμορφα φώτα τα οποία φωτίζουν τις με κεραμικό διακοσμημένες κολώνες και τα βιτρό στα παράθυρα. Στο χολ της αίθουσας, σε τρεις πάγκους εξυπηρέτησης, βρίσκει κανείς ζεστό φαγητό, σάντουις και σαλάτες, αναψυκτικά και κέικ.


To Centre Refreshment Room (που αργότερα μετονομάστηκε σε The Gamble Room), στα τέλη της δεκαετίας του 1860

Δίπλα ακριβώς, το Poynter Room, με τους καλυμμένους με πλακάκια τοίχους του, στους οποίους απεικονίζονται λαμπρά συντριβάνια και κομψές κυρίες σε πόζες ανίας. Χρησιμεύει ως χώρος για grill (η αρχική σχάρα, η οποία δεν λειτουργεί, προεξέχει από έναν τοίχο).

Για απογευματινό τσάι «βικτοριανού τύπου», το Morris Room. Μέσα σε περιβάλλον γύψινων ανάγλυφων κλαδιών ελιάς που συμπλέκονται στους τοίχους, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα σάντουιτς με αγγούρι και τις τάρτες με φραγκοστάφυλο της Κας Μπίτον, που συνοδεύουν μία τσαγιέρα με τσάι Darjeeling. Η αυθεντική ταπετσαρία του Μόρις – διάσημου για τις ταπετσαρίες του στις επαύλεις της αγγλικής αριστοκρατίας εκείνης της εποχής – είναι μια έκρηξη συμβόλων των ζωδιακού κύκλου και ανθοσυνθέσεων. Το «βικτοριανό» απογευματινό τσάι σερβίρεται τις Παρασκευές, κατόπιν κράτησης (μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση victoriantea@benugo.com). Κοστίζει 30 λίρες το άτομο, στις οποίες μπορείτε να προσθέσετε 5 λίρες εάν επιθυμείτε και ένα ποτήρι Prosecco.