«Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις», γράφει ο Πάουλο Κοέλιο στον «Αλχημιστή» (αλλά και ο «δικός μας» Νίκος Καζαντζάκης χρόνια πριν τον Κοέλιο: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά») και γίνεται ατάκα, motto, «προσευχή», κίνητρο, στάση ζωής και μια από τις πιο διάσημες φράσεις της λογοτεχνίας γνωστή ακόμα και και σε όσους δεν έχουν ξεφυλλίσει ούτε μισό βιβλίο του φημισμένου βραζιλιάνου συγγραφέα.

Στην περίπτωση του Κοέλιο πάντως η περιβόητη ρήση του επιβεβαιώθηκε και όλο το σύμπαν συνωμότησε για να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς συγγραφείς σε όλο τον κόσμο με τα βιβλία του να αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια πωλήσεις, να έχουν κυκλοφορήσει σε 170 χώρες και να έχουν μεταφραστεί σε 81 γλώσσες. Έντονη η παρουσία και στα social media, όπως facebook, twitter και Instagram με το συγγραφέα να μετράει εκατομμύρια ακολούθους.

Ο 71χρονος Βραζιλιάνος έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός μάγου», όταν αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του σε ηλικία 39 ετών. Μάλιστα στα 17 του, όταν εξέφρασε στους γονείς του την επιθυμία να ακολουθήσει τη συγγραφή, εκείνοι τον έκλεισαν σε ψυχιατρείο «για να του περάσει», από όπου κατάφερε όμως να δραπετεύσει τρεις φορές. Ο Κοέλιο ασχολήθηκε με τη στιχουργική, τη σκηνοθεσία, τη δημοσιογραφία, αλλά και με τη... μαύρη μαγεία και το σατανισμό. Εθίστηκε επίσης στις ναρκωτικές ουσίες, ενώ το 1974 φυλακίστηκε γιατί ορισμένοι στίχοι του θεωρήθηκαν εναντίον του καθεστώτος στη Βραζιλία. Επιπλέον ταξίδεψε σε αρκετά μέρη του πλανήτη και ακολούθησε τη ζωή και τη φιλοσοφία των χίπις, ένα γεγονός που τον ενέπνευσε για πρόσφατο βιβλίο του.

Ο Πάουλο Κοέλιο εξελέγη ακόμα στην Ακαδημία Γραμμάτων της Βραζιλίας το 2002, από το 2007 είναι Αγγελιαφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ και έχει λάβει αναρίθμητα διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. 

Όσον αφορά τη γνώμη που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του, θεωρεί ότι είναι ένας προκλητικός συγγραφέας με ανήσυχο πνεύμα που πρώτα από όλα γράφει για εκείνον. 

Ο Κοέλιο θεωρείται ο δεύτερος άνθρωπος στον πλανήτη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο μετά τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι περιβόητος για τις «τσιτάτες» φράσεις του, οι οποίες για άλλους αποτελούν στάση ζωής διαμορφώνοντας τη σκέψη τους και για άλλους αντικείμενο χλεύης. Εμείς θυμόμαστε 10 από τα πιο διάσημα αποφθέγματά του...

  • Οι άνθρωποι λένε πίσω από την πλάτη σου ό,τι να ΄ναι και μπροστά στα μάτια σου ό,τι βολεύει 
  • Ό,τι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά. Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές, σίγουρα θα γίνει και τρίτη
  • Το πιο σκοτεινό χρονικό όριο είναι ακριβώς πριν την αυγή
  • Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή
  • Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν για να περάσουν τη ζωή τους μόνοι, αυτό δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό, είναι απλώς ζωή 
  •  Αυτό που ψάχνεις εσύ, σε ψάχνει επίσης
  • Μερικές φορές πρέπει να πεθάνεις προκειμένου να αρχίσεις να ζεις
  • Χρειάζεται να γυρίσετε όλο τον κόσμο για να καταλάβετε ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος στο δικό σας σπίτι
  • Στο τέλος όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος
  • Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις