Σε ηλικία 94 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο θρυλικός φωτογράφος Ρόμπερτ Φρανκ. Με το προσωπικό του στιλ ο Φρανκ επηρέασε όσο λίγοι την τέχνη της φωτογραφίας. Η φήμη του απογειώθηκε με το βιβλίο του «Τhe Americans», μια εντυπωσιακή καταγραφή της αθέατης μέχρι τότε πελυρά της αμερικανική κοινωνίας.

Ο Ρόμπερτ Φρανκ γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1924 στη Ζυρίχη της Ελβετίας και μεγάλωσε με οικογένεια Γερμανών Εβραίων βιομηχάνων. Το πάθος του για τη φωτογραφία ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φρανκ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας αρχικά μόδα και φωτογραφίσεις για περιοδικά όπως τα Life και Harper's Bazaar.

Με μια Leica 35mm κατέγραφε σκηνές της καθημερινής ζωής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθώντας τη διαδρομή του φίλου του και συγγραφέα Τζακ Κέρουακ. Επιστρέφοντας είχε στις αποσκευές του πάνω από 28.000 εικόνες, 83 από τις οποίες κατέληξαν σε ένα βιβλίο που θεωρείται πως ξαναέγραψε τους κανόνες της φωτορεπορτάζ. Οι ασπρόμαυρες εικόνες του θεωρούνται το αριστούργημα της καριέρας του και επικεντρώνονται κυρίως στο περιθώριο της αμερικανικής ζωής.

Όταν ο Φρανκ προσπάθησε να εκδώσει το βιβλίο του, κανένας Νεοϋορκέζος εκδότης δεν ήταν πρόθυμος να επενδύσει στην δική του καταγραφή της Αμερικής. Τελικά, η πρώτη έκδοση το 1958 έγινε στο Παρίσι και οι αμερικανοί του άσκησαν σκληρή κριτική. Η αναγνώριση από την Αμερική ήρθε ένα χρόνο καθώς ακολούθησε η έκδοση στη Νέα Υόρκη, με μια εισαγωγή που είχε γράψει ο Τζακ Κέρουακ, ο λογοτέχνης που ενέπνευσε το road trip που γέννησε το «The Americans.