Πολλοί έχουν παράπονα από το φινάλε του τηλεοπτικού «Game of Thrones» και θεωρούν υπεύθυνους τους δημιουργούς και σεναριογράφους της σειράς, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις. Για τον συγγραφέα των βιβλίων στα οποία αυτή βασίστηκε, τον Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, δεν έχει ακουστεί κανένα παράπονο γιατί ο ίδιος δεν έχει προλάβει ακόμη να φτάσει στο τέλος – μένουν ακόμη δύο βιβλία…

Όμως ο Μάρτιν το έχει πει. Το δικό του τέλος θα είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Το είχε αποκαλύψει πριν από χρόνια στους Μπένιοφ και Βάις και εκείνοι έφτασαν σε αυτό με κάποιους αναγκαστικούς αυτοσχεδιασμούς στην πορεία.

Τούτων δοθέντων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτά που είπε ο Μάρτιν προ ημερών παραλαμβάνοντας τιμητικό μετάλλιο από το Trinity College του Δουβλίνου. Μέσες άκρες «έσκισε» το φινάλε του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν, θεωρώντας το ανεπαρκές. Πάμε ξανά: Ο άνθρωπος που σκέφτηκε το φινάλε του «Game of Thrones» κάνει παράπονα για το φινάλε του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Ας δούμε όμως τι είπε ακριβώς: «Είναι ένα από τα μεγάλα βιβλία του 20ου αιώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ πως είναι τέλειο. Πολύ θα ήθελα να συζητήσω με τον καθηγητή Τόλκιν για κάποιες πτυχές του. Έκανε αυτό που ήθελε εξαιρετικά, αλλά… διαβάζω το φινάλε όπου ο Άραγκορν είναι πια ο βασιλιάς και λέει «Και ο Άραγκορν κυβέρνησε καλά και σοφά για 100 χρόνια.

»Είναι εύκολο να γράψεις αυτή την πρόταση. Αλλά εγώ θέλω να ξέρω ποια ήταν η φορολογική του πολιτική και τι έκανε όταν έπεσε λιμός στη χώρα. Και τι έκανε επίσης με όλα αυτά τα Ορκ; Μείνανε πολλά Ορκ ζωντανά. Δεν πέθαναν όλα, διέφυγαν στα βουνά. Μήπως ο Άραγκορν ξεκίνησε συστηματική γενοκτονία των Ορκ; Μήπως έστειλε τους ιππότες του να σκοτώσουν όλα τα Ορκ; Ακόμη και τα μωράκια Ορκ;

»Ή μήπως υπήρχε σχέδιο επανένταξης των Ορκ; Προσπαθούσαν να μάθουν τα Ορκ να γίνουν καλοί πολίτες; Και αν τα Ορκ έχουν προέλθει από τα ξωτικά… θα μπορούσαν να υπάρξουν γάμοι μεταξύ Ορκ και ξωτικών;»

Εδώ ο Μάρτιν μάλλον μας τρολάρει, αλλά δεν θέλουν και πολύ οι φαν της μεσαιωνικής φαντασίας για να ξεσηκωθούν και να πάρουν τα… σπαθιά τους. Όπως ακριβώς στο φοβερό κόμικ «Μανιφέστο» του Ηλία Κυριαζή: